ΛΥΓΕΡΕΑΣ

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΣΤΟ ΛΥΓΕΡΕΑ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι Λυγεριώτες γιόρτασαν τη μνήμη του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής που αποτελεί και το Καθολικόν της περιοχής. Όπως είναι γνωστό στο χωριό υπάρχουν εκτός από την προαναφερόμενη, άλλες 3 εκκλησίες, του Σωτήρα στο Πάνω Αστέρι, του Αγίου Νικολάου στο Κάτω Αστέρι και της Παναγίτσας στο Σκουφομύτη καθώς επίσης και μία ακόμη μισογκρεμισμένη, της Αγίας Κυριακής στο Σκουφομύτη.

Η μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής γιορτάζεται πάντα την Νέα Παρασκευή δηλ. Την Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα. Φέτος στον Ναό ιερούργησαν ο εφημέριος του χωριού π. Γεώργιος Δαμιανάκος και ο π. Ηλίας Μανιατάκος. Μετά τις αρτοκλασίες και την περιφορά της εικόνας ο κόσμος κεράστηκε ένα κρασάκι και μεζεδάκια που προσφέρθηκαν.

Ακολούθησε κλήρωση ενός κατσικιού που προσέφερε όπως κάθε χρόνο ο Χαρίλαος Ν. Δημακάκος. Τα έσοδα από την κλήρωση αυτή θα διατεθούν για την επισκευή της σκεπής του Πολ. Κέντρου (πρ. Δημοτικού Σχολείου). Ο Σύλλογος ευχαριστεί τον Χαρίλαο Δημακάκο για την προσφορά του, εκείνους που ανέλαβαν τα έξοδα της εκδήλωσης, εκείνους που παραπάνω από το κανονικό αγόρασαν λαχνούς προκειμένου να υποστηρίξουν την προσπάθεια και όλους τους άλλους που βοήθησαν με κάθε τρόπο ή ενίσχυσαν την περίσταση.

Ο ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ
Μετά τη «ζεστή» ανταπόκριση των Λυγεριωτών για την επισκευή των εσωτερικών χώρων του πρώην Δημοτικού Σχολείου και τώρα Πολιτιστικού Κέντρου Λυγερέα, ο Σύλλογος πραγματοποιεί νέα εξόρμηση, αυτή την φορά για την επισκευή και αντικατάσταση της σκεπής. Το κτίριο αυτό είναι δυστυχώς το μοναδικό οίκημα στο χωριό (δεν υπάρχει δυστυχώς ούτε ένα καφενείο) που μπορεί να φιλοξενήσει οποιεσδήποτε κοινωνικές, συλλογικές και άλλες εκδηλώσεις των Λυγεριωτών.

Στην Α φάση οι επισκευές προέβλεπαν διάφορες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ως εξής:

Εσωτερικοί χώροι
- Απομάκρυνση κατεστραμμένων τοιχίων και σοβάντισμα εξ αρχής
- Αντικατάσταση όλων των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με νέες.
- Εγκατάσταση νέου σύγχρονου φωτισμού στην μεγάλη αίθουσα
- Ανάδειξη και αρμολόγηση του ενός τοιχίου (πέτρινου) στην μεγάλη αίθουσα.
- Απομάκρυνση φθαρμένων φεγγιτών (3) στην μεγάλη αίθουσα και αντικατάστασή τους με υαλότουβλα.
- Περιποίηση παραθύρων στην μεγάλη αίθουσα και στο γραφείο.
- Βάψιμο κουφωμάτων.
- Τρίψιμο με μηχάνημα του μωσαϊκού πατώματος του κτιρίου

Στην Β φάση προβλέπονται τα εξής:

Εξωτερικοί χώροι
Σε αυτή την φάση προτεραιότητα έχει η επισκευή της στέγης.

- Πρώτον γιατί είναι φθαρμένη και υπάρχει πιθανότητα να μπουν νερά τον χειμώνα, και
- Δεύτερον γιατί είναι από ελλενίτ και θα αντικατασταθεί από κεραμίδια.

Γι αυτό τον λόγο ο Σύλλογος απευθύνει το εξής μήνυμα:

«Κατανοώντας ότι δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε συνέχεια τους Λυγεριώτες και τους φίλους του Λυγερέα πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν ιδιαίτερα ευεργετικοί, αναζητώντας όμως οικονομικούς πόρους για την επισκευή της σκεπής, σκεφτήκαμε έναν τρόπο πιο ανώδυνο με μεγαλύτερη διαχρονική περίοδο που ελπίζουμε να αποδώσει τα αναμενόμενα.

Προμηθευτήκαμε παραδοσιακούς κουμπαράδες, τους βάψαμε κίτρινους και γράψαμε επάνω περίπου τα εξής:

«ΒΟΗΘΑΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΣΚΕΠΗΣ

ΤΟΥ ΠΟΛ. ΚΕΝΤΡΟΥ (ΠΡ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ) ΛΥΓΕΡΕΑ – ΜΑΝΗΣ»

Οποίος το επιθυμεί μπορεί να «φιλοξενήσει» για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα τον «Κίτρινο Κουμπαρά» μας σπίτι του και όποτε τον «βαραίνουν» τα κατοστάρικα στην τσέπη του να τα ρίχνει στον κουμπαρά που σιγά σιγά, γεμίζοντας, θα «μεταφράζεται» σε κεραμίδια για το πρώην Δημοτικό Σχολείο. Θα ήταν πάρα πολύ όμορφο εάν μπορούσαμε να δώσουμε τέτοιους κουμπαράδες και σε φίλους ή συγγενείς που θα τον βάλουν στο σπίτι τους ή στη δουλειά τους.

Όσον αφορά την διανομή, επειδή η ζωή μας έχει γίνει ασφυκτική και οι ελεύθεροι χρόνοι ελάχιστοι, εάν δεν σας επισκεφθούμε, πάρτε μας τηλέφωνο για να έρθουμε να σας δώσουμε έναν κουμπαρά. Και κάτι άλλο. Ο κουμπαράς θα «σπαστεί» μπροστά σας, τα χρήματα θα μετρηθούν, θα δοθεί απόδειξη και θα δημοσιευτεί το όνομά σας με το ποσό στην εφημερίδα μας.

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΠΑΣΤΕΙ ΜΕ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟ

ΠΡΩΤΟΝ ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΦΘΑΡΜΕΝΗ ΚΑΙ

ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΜΕ ΕΛΛΕΝΙΤ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΑΡΧΗ ΕΓΙΝΕ

Μέχρι να γραφούν αυτές οι γραμμές οι κουμπαράδες μοιράζονται και η ανταπόκριση για τη «φιλοξενία» τους είναι πάρα πολύ καλή. Μερικοί πάντως έδωσαν και μετρητά για το σκοπό αυτό εκτός από τον κουμπαρά που πήραν Έτσι, μέχρι τώρα ο συγκεντρωτικός κουμπαράς για τη σκεπή από τα έσοδα της δημοπρασίας του κατσικιού στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής και από άλλες προσφορές έχει ως εξής:

- 100.000 δρχ. από την δημοπρασία,

- 10.000 από τον κερδίσαντα τον λαχνό (δηλ. το κατσίκι) Ευάγγελο Π. Τσουκτάκο,

- 10.000 από τον Κονακιώτη Αντώνη Βλαχοδημητράκο τον οποίο ευχαριστούμε πολύ

- 10.000 δρχ. από τον Δημήτριο Γ. Βασιλάκο.

- 20.000 δρχ. από τον Σαράντο Καραμηνά (γιο της Ελένης Ξανθάκου από το Σκουφομύτη)

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΣΤΑΣΙΔΙΑ ΣΤΗ ΖΩΟΔΟΧΟ ΠΗΓΗ

Έκκληση έκανε ο π. Ηλίας Μανιατάκος κατά τη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής για την προμήθεια νέων στασιδιών στην εκκλησία. Στην έκκληση αυτή, εκτός του δίσκου που γυρίστηκε, ανταποκρίθηκαν ο ίδιος ο π. Ηλίας με ένα στασίδι (αξίας 45000 δρχ), ο Παναγιώτης Ν. Βασιλάκος με δύο στασίδια (αξίας 90000 δρχ) και μία ανώνυμη ας μας επιτραπεί να πούμε «κυρία» με τέσσερα στασίδια (αξίας 180000 δρχ). Στην «κυρία» αυτή ευχόμαστε ο Θεός να δίνει υγεία και προκοπή τόσο σε αυτήν όσο και στην οικογένειά της.

Η ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΥΓΕΡΕΑ
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα οι τελικές εργασίες που χρειάζονται πριν από την ασφαλτόστρωση για το κομμάτι από φουρνοσπήλιακα μέχρι Λυγερέα. Μάθαμε όμως ότι μέχρι τέλος Ιουνίου πρέπει να παραδοθεί έτοιμος ο δρόμος. Ας ελπίσουμε να μην έχουμε άλλη καθυστέρηση.

Το καλό νέο όμως μας ήρθε από την είδηση ότι ο Δήμος προκήρυξε δημοπρασία για τις 16 Ιουνίου για τον υπόλοιπο δρόμο από Κονάκια μέχρι φουρνοσπήλιακα.

Επιτέλους η πρόσβασή στο χωριό μας θα γίνει ανθρώπινη αλλά δυστυχώς μόνο μέχρι τα μέσα του δρόμου γιατί υπολείπεται να φτιαχτεί ο κεντρικός δρόμος προς τα Κάτω Σολά, τα Πάνω Σολά, τον Σκουφομύτη και την Κρήνη.

Μια παρήγορη βέβαια είδηση είναι ότι ο δρόμος μας προς την Λακωνία θα συντομευτεί ακόμα πιο πολύ διότι εκτός από τα γνωστά έργα στην Τρίπολη και έξω από τη Σελλασία ξεκίνησαν οι διαδικασίες για νέο τμήμα δρόμου από Τρίπολη Σπάρτη στο τμήμα από Μανθυρέα μέχρι όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας.

ΚΡΗΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Στις 9 Ιουλίου ο Σύλλογος του χωριού πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στην Κρήνη. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου

ΠΛΑΤΑΝΟΣ
…ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΞΑΠΟΣΤΑΙΝΕΙ
ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΡΑΒΑ

Δεν άντεξε στην «ανενεργία» Ο Αλέκος Κουλάκος και επανήλθε πάλι σε μάχιμη κατάσταση μετά από την οικειοθελή αποχώρησή του για λόγους υγείας αναλαμβάνοντας πάλι σαν Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατάνου «Το Λίμπερδο». Στο χρονικό διάστημα της απουσίας του πρόεδρος ήταν ο Κώστας Βελεκάκος, εξ ίσου άξιος αλλά που παρέδωσε την σκυτάλη στον πρωτεργάτη και ιδρυτή του Συλλόγου μπάρμπα Αλέκο όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του. Καλό βόλι λοιπόν «μπαρμπα Αλέκο».

 

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΛΑΤΑΝΟΥ
Στις 29 Απριλίου, στον Πλάτανο, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση και εκλογές του Συλλόγου «Το Λίμπερδο». Από τις εκλογές αυτές προέκυψαν τα παρακάτω σώματα.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο
Κουλάκος Β. Αλέξανδρος Πρόεδρος
Βελεκάκος Ν. Κωνσταντίνος Αντιπρόεδρος
Φουρίδης Σ. Δημήτριος Ταμίας
Μπουτεράκος Β. Παναγιώτης Γεν. Γραμματέας
Καπετανάκου συζ. Στ. Αργυρώ Ειδ. Γραμματέας
Οικονομάκος Σ. Γεώργιος Μέλος
Ροζάκης Ι. Γεώργιος Μέλος

Αναπληρωματικοί
Βελεκάκος Ν. Ιωάννης
Μήτσια Π. Αντωνία
Κουλάκος Α. Βασίλειος

Εξελεγκτική Επιτροπή
Κωστάκος Γ. Παναγιώτης
Αιβαλιώτης Β. Αθανάσιος
Ζαγανάκος Π. Δημήτριος
Κουλάκου συζ. Αλ. Βικτωρία

Το νέο Δ.Σ. ευχαριστεί όλους τους Πλατανιώτες για την τιμή που τους κάνανε και θα προσπαθήσει μαζί με την Εξελεγκτική Επιτροπή να κάνει πιο όμορφο τον Πλάτανο

Ξεχωριστά ο Πρόεδρος, ευχαριστεί όλους τους Πλατανιώτες για την τιμή που του κάνανε να τον εκλέξουν Πρόεδρο για 4η φορά στο Σύλλογο και εύχεται σε όλους υγεία, αγάπη. Υπόσχεται ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εκπληρωθούν οι στόχοι του Συλλόγου στο μικρό χωριό που ζούνε και πιστεύει ότι ο Σύλλογος αποτελεί σοβαρή επένδυση για το μέλλον του χωριού. Διαφεντεύει ότι τον Σύλλογο πρέπει να τον φυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού και ότι όλοι μαζί με αγάπη θα μπορέσουν να παραδώσουν στους νεότερους ένα προοδευμένο χωριό και καλύτερο από αυτό που υπήρξε. Τονίζει ότι δέχεται τις γνώμες και τις εμπειρίες όλων και πιστεύει ότι θα έχει άπλετη βοήθεια από όλους. Σε μια δε του οικονομική εκστρατεία υπενθυμίζει ότι η ετήσια συνδρομή είναι 2000 δρχ. και παρακαλεί όσους έχουν εκκρεμότητα να απευθύνονται σε οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. για την πληρωμή.

Και μεις με την σειρά μας ευχόμαστε καλή τύχη στον Σύλλογο Πλατάνου και καλή προκοπή.

 

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΥΘΕΙΟΥ

Μεγάλο θέμα έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες τόσο στο Δήμο Γυθείου όσο και στις 17 τ. Κοινότητες που απαρτίζουν τον διευρυμένο σημερινό Δήμο Γυθείου όσον αφορά την εναπόθεση σκουπιδιών. Η καθυστέρηση κατασκευής ΧΥΤΑ στο Βελαδινοβούνι Πετρίνας λόγω ενστάσεων φορέων και κατοίκων της περιοχής οδηγεί σε αδιέξοδο τις αρχές του Δήμου Γυθείου που πολλαπλασιάζεται έντονα λόγω του επερχόμενου καλοκαιριού και της άφιξης τουριστών και «Αθηναίων» για διακοπές. Οι προηγούμενες προσωρινές λύσεις για «φιλοξενία» των σκουπιδιών στην Αρεόπολη Τρίπολη και Σκάλα θεωρούνται πλέον παρελθόν και ο Δήμος αναζητά «προσωρινή» λύση, μέχρι να εκδικαστούν οι ενστάσεις για την δημιουργία μόνιμου ΧΥΤΑ. Οι διάφορες περιοχές που προτάθηκαν ασφαλώς βρίσκουν την σθεναρή αντίσταση των φορέων και κατοίκων της υποδειχθείσας περιοχής με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της τ. Κοινότητας Πλατάνου. Ο Δήμος Γυθείου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ιδιωτικό του οικόπεδο (8,5 στρέμματα) που βρίσκεται στην περιοχή «Λίμνη» κοντά στον Πλάτανο. Ο Σύλλογος όμως του Πλατάνου μαζί με άλλους τρεις, του Αγίου Βασιλείου, της Λίμνης και των Αιγιών αντέδρασαν αμέσως και με ασφαλιστικά μέτρα σταμάτησαν τις εργασίες προετοιμασίας του χώρου προσωρινού σκουπιδότοπου. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, μετά από μία αναβολή, ορίστηκε η 7η Ιουνίου 2000 σαν ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης. Είμαστε σίγουροι ότι ο Δήμος θα βρει την πρέπουσα λύση ώστε να μη θιγούν τα χωριά της περιοχής και να ηρεμήσουν τα πράγματα από την ένταση των τελευταίων ημερών.

 

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ

«ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟ»

Του Αριστομένη Δαμιανάκου

Αναστάσιμα αισθήματα και συναισθήματα πλημμύρισαν τις καρδιές και τις ψυχές μας τις Άγιες ημέρες του Πάσχα. Ήταν ιδιαίτερα όμορφο το Μαλεύρι μας τις φετινές λαμπριάτικες ημέρες. Ένα άρωμα φυσικό, ένα ατέλειωτο μπουκέτο, μία ανθοδέσμη στο φυσικό της ανθοδοχείο. Αλλά και οι άνθρωποι ήταν ωραίοι, γιατί ζούσαν στιγμές υπέρβασης, συγκίνησης και αγαλλίασης με τη «Ζωή εν Τάφω» και το «Χριστός Ανέστη», στις κατανυκτικές ακολουθίες των αγίων αυτών ημερών. Γιατί αν η ζωή και ο θάνατος είναι οι δύο άξονες της ανθρώπινης ύπαρξης, η λαχτάρα για ζωή και το δέος του θανάτου γίνονται φως Αναστάσιμο.

Αναστάσιμο ήταν το αγκάλιασμα του εφήμερου με το αιώνιο, του φθαρτού με το άφθαρτο.

Αναστάσιμο ήταν το γεγονός ότι φέτος ήταν το πρώτο Πάσχα που έφθανες στο Σιδηρόκαστρο και στα Σκυφιάνικα με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Αναστάσιμο είναι το συνεχές ενδιαφέρον του Νομάρχη Λακωνίας για την ένωση των χωριών και τη λύση των προβλημάτων τους.

Αναστάσιμο είναι το γεγονός ότι οι κάτοικοι επιστρέφουν στις ρίζες τους και ανοικοδομούν τα χωριά τους.

Αναστάσιμο είναι το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η Δημοτική Αυτοδιοίκηση, οι Τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι και οι ατομικές πρωτοβουλίες συνεργάζονται για να κάνουν πιο όμορφα τα χωριά μας, τις εκκλησίες μας και τις πλατείες μας.

Αναστάσιμο είναι κυρίως το μήνυμα της προσφοράς από το υστέρημα του φτωχού προσκυνητή στο προσκυνητάρι της εκκλησίας του για την κάλυψη των αναγκών της.

Αναστάσιμο είναι το γεγονός της προσφοράς του οβολού του ξενιτεμένου Μανιάτη για να γίνει κάτι καλό για τον τόπο του, γιατί ο τόπος μας έχει ανάγκη και από τους τοπικούς του ευεργέτες.

Αναστάσιμο είναι το χαρούμενο συναπάντημα φίλων και συγγενών, γιατί ενώνονται η αγάπη με τη φιλοξενία, οι μνήμες με τις νέες συγκινήσεις.

Αναστάσιμο είναι το κρασί και το κέρασμα όταν γίνονται ευφρόσυνη διάθεση σώματος και ψυχής.

Αναστάσιμο είναι το συμπόσιο που το συνοδεύουν η μουσική και ο διάλογος, η αρμονία των ήχων και το μεγαλείο των ψυχών.

Αναστάσιμο είναι το γεγονός, όταν υπάρχουν όνειρα και οράματα για ένα καλύτερο αύριο, για μια ομορφότερη παραμονή στον τόπο καταγωγής.

Μπορεί οι άνθρωποι να ρυπαίνουν το περιβάλλον, μπορεί οι ανθρώπινες αδυναμίες να δηλητηριάζουν τις ανθρώπινες καρδιές, μπορεί να υπάρχουν προβλήματα και παράπονα αλλά υπάρχουν η Άνοιξη και η Ανάσταση στη φύση και στις ψυχές των ανθρώπων και καθώς τα Αναστάσιμα της Άνοιξης έρχονται να τα διαδεχθούν τα … Αναστάσιμα των καλοκαιρινών διακοπών, έχουμε χρέος να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να κάνουμε τη ζωή μας γεμάτη από υπέροχα «Αναστάσιμα».

 

Σύλλογος Σιδηροκάστρου «Αγία Κυριακή»

Ενημερωτικά

Ολοκληρώνεται η ένωση Σκαμνίτσας Σκαμνακίου. Ο δρόμος θα ενώνει το Μαλεύρι με το Σκαμνάκι και το Γύθειο και θα διευκολύνει τις συγκοινωνίες της περιοχής.

Δημοπρατήθηκε το έργο για το Δημοτικό Σχολείο Σιδηρόκαστρου από το πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ. Θερμές ευχαριστίες στον κ. Νομάρχη.

Συνεχίζεται από το Δασαρχείο ο δρόμος προς Πολυάραβο.

Τοποθετήθηκαν από το Δήμο Γυθείου κάδοι απορριμμάτων στα χωριά. Πρωτοβουλία αξιέπαινη. Η καθαριότητα είναι πολιτισμός και χρέος όλων μας.

Με πρωτοβουλία του π. Δ. Θεάκου προσφέρθηκε δωρεάν πέτρα Καρύστου για την πλακόστρωση του προαυλίου της εκκλησίας μας Αγίας Κυριακής. Χρέος όλων μας να συμβάλλουμε για την κάλυψη των αναγκών της εκκλησίας μας.

Ο Σύλλογός μας διέθεσε 450000 δρχ. για τη διαπλάτυνση της κεντρικής πλατείας Σιδηρόκαστρου έμπροσθεν του Δημοτικού Σχολείου. Το έργο για να ολοκληρωθεί χρειάζεται και το ενδιαφέρον της Νομαρχιακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης.

Σπηλαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπήλαιο στην περιοχή «Πιερράκου» στα Σκυφιάνικα. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και σε άλλα σημεία της περιοχής μας.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πολυαραβιτών γιορτάστηκε στον Άγιο Κωνσταντίνο του Πολυάραβου η μνήμη του Αγίου Κωνσταντίνου σε κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Ο Σύλλογός μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Συλλόγου «Κρανάη» Γυθείου που οργανώθηκαν στην Αθήνα για ιστορικά και πολιτιστικά θέματα.

Η διαβεβαίωση του κ. Νομάρχη ότι θα ολοκληρωθεί ο δρόμος προς Σκυφιάνικα και Πολυάραβο δημιουργεί αισιοδοξία για την αποπεράτωση του καλύτερου έργου της περιοχής.

 

ΒΑΡΒΙΤΣΑ

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΑΡΒΙΤΣΑΣ
Αρχαιρεσίες διεξήχθησαν στις 4 Ιουνίου στη Βαρβίτσα για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Το Μετερίζι του Πάρνωνα». Από τις εκλογές εκλέχτηκαν και συνήλθαν σε σώμα οι πιο κάτω.

Διοικητικό Συμβούλιο
Κουρτσούνης Π. Ιωάννης Πρόεδρος
Στρίφας Π. Κυριάκος Αντιπρόεδρος
Ανδριοπούλου Ι. Ελευθερία Γενική Γραμματέας
Φουντάς Π. Ιωάννης Ταμίας
Βόρτσας Π. Δημήτρης Εφορος

Αναπληρωματικοί
Πατσαλός Δ. Παναγιώτης
Πατσαλός Ν. Πέτρος
Κανέλλιας Θ. Αθανάσιος

Εξελεγκτική Επιτροπή
Ματθαίος Σ. Ευάγγελος
Λυμπέρης Κ. Γεώργιος
Βουλούκος Α. Νικόλαος

Ό Πολιτιστικός Σύλλογος Λυγερέα εύχεται σε όλους τους εκλεγμένους «Καλό Βόλι» και κάθε προκοπή στον τόπο τους.

ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΝΗ
Το Σάββατο το βραδάκι στις 17 Ιουνίου (Προπαραμονή του Αγίου Πνεύματος)
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κρήνης (πρώην Παλοβά) Ανοίγει πρώτος, όπως κάθε καλοκαίρι, το χορό των παραδοσιακών γλεντιών με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα ΕΚΦΡΑΣΗ» προσεγμένο φαγητό και πολύ κέφι.

Ας ενισχύσουμε όλοι τις προσπάθειες των Συλλόγων για διατήρηση των χωριών μας

                               


Γράμμα στο Καπετάν Ζαχαριά ] Η Κίβδηλη νίκη του Σπύρου Λούη ] Οικοτουρισμός στη Μαραθέα ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ] Γυναίκες της Λακωνίας (Α') ] [ ΛΥΓΕΡΕΑΣ ] Ονόματα Ολυμπιονικών σε Στάδια της Λακωνίας ] Ομογένεια ] Πρόδρομος Εμφιετζόγλου ] Γυναίκες της Λακωνίας (Β) ] Η μυστηριώδης Κινστέρνα στη Μάνη ] PANLACONIAN ] Επιστροφή στις ρίζες μας ] Στα Χνάρια του Καπετάν Ζαχαριά ] ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΕΣ ] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ] Αιχμάλωτες του Ιμπραήμ ] Πομάκοι και Πομακοχώρια ]