Η Ιστορία της Δραχμής

Επιμέλεια Νίκος Καπετανέας

Η δραχμή μας που τόσο χρήσιμη μας ήταν, γιατί με αυτήν αγοράζαμε και με αυτήν πληρώναμε, γεννήθηκε το 700 περίπου π.Χ. και έκλεισε τον κύκλο της περιπετειώδικης ζωής της, στις 28 Φλεβάρη του 2002, δηλαδή σε ηλικία 2.700 χρόνων.

Η δραχμή ήταν νομισματική μονάδα των αρχαίων Ελλήνων και με αυτή αγόραζαν και με αυτή πλήρωναν. Αντιστοιχούσε σε δέσμη έξι οβελών που έμοιαζαν με μικρές σούβλες, από σίδηρο ή χαλκό. Ονομάστηκε δραχμή, γιατί οι έξι οβελοί χωρούσαν στην χούφτα ενός ανδρικού χεριού. Δηλαδή, αποτελούσαν μία δράκα (ένα μάτσο, ένα δεμάτι.)

Η λέξη δράκα, παράγεται από το ρήμα δράττομαι, που σημαίνει πιάνω, παίρνω, κρατάω, αρπάζω με την χούφτα και, η αρχαία αυτή δραξ (δράκα) ονομάστηκε δραχμή από την ρίζα "δρα". Επειδή όμως δεν ήταν εύκολη η μεταφορά πολλών δραχμών στην αγορά για ψώνια αλλά και γιατί σπαταλιότανε πολύ μέταλλο για την κατασκευή των οβελών, ο Φείδων Βασιλιάς του Άργους (7ος αι. π.Χ.) σκέφτηκε να αντικαταστήσει τους οβελούς με άλλο πρακτικότερο νόμισμα. Έκοψε λοιπόν στην Αίγινα όπου είχε φτιάξει ένα ειδικό εργαστήρι - Νομισματοκοπείο, το πρώτο στον κόσμο, το γνωστό μας κερματικό μέσον συναλλαγής.

Τα πρώτα αυτά ελληνικά νομίσματα στην μία όψη είχαν παράσταση χελώνας γι’ αυτό και τα έλεγαν «χελώνες» και στην άλλη ένα έγκοιλο τετράγωνο. Το αρχαιότερο αυτό νόμισμα φυλάσσεται σήμερα στην Εθνική βιβλιοθήκη του Παρισιού. Στο δε Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας φυλάσσεται μία δέσμη από έξι οβελούς την οποία ο Φείδων είχε προσφέρει στην θεά Ήρα (Ηραίον) στο Άργος. Με τον καιρό, την καινοτομία του Άργους ακολούθησαν και άλλες ελληνικές πόλεις. Στην επιφάνεια των νομισμάτων τους εικονίζονταν διάφορες θεότητες και σύμβολα π.χ. το τεράδραχμο της Αθήνας είχε στην μία όψη κεφαλή της θεάς Αθηνάς και στην άλλη μία γλαύκα γι’ αυτό και τα έλεγαν «γλαύκες», μάλιστα στην εθνική όψη του 1 Ευρώ απεικονίζεται η ίδια ακριβώς κουκουβάγια του παραπάνω αθηναϊκού τετράδραχμου. Η δραχμή διατήρησε την ονομασία της και την κυκλοφορία της με διάφορα χρονικά διαλείμματα, όπως π.χ. στην Τουρκοκρατία, από το 700 π.Χ. μέχρι τις ημέρες μας.

Στις 28.2.2002 η δραχμή μας αποσύρθηκε ήσυχα και με ευπρέπεια στα ράφια και στις προθήκες του Μουσείου. Εκεί πλέον θα περιμένει τους επισκέπτες για να τους δείξει την μορφή της και να τους αφηγηθεί την ιστορία της, που αρχίζει από το φάσκιωμα της δράκας μέχρι "της μιας δραχμής τα γιασεμιά" καθώς και το συναπάντημά της με το Ευρώ. Εμείς ωστόσο θα συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμα, να λογαριάζουμε σε δραχμές και να πληρώνουμε σε Ευρώ, απόδειξη της αγάπης μας και της μνημοσύνης μας στην δραχμή.

Αντίο δραχμούλα

Σύνδεσμοι για το βιβλίο «Αντίο δραχμούλα μου», του Παναγιώτη Καραμουσάλη, εκδόσεις Ηλιοτρόπιο http://www.drachmoula.gr/bookgr_00.asp