Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Βέργα-Μ. Μαντίνεια
Δήμος Αβίας
Δήμος Λεύκτρου
Δήμος Οιτύλου
Δήμος Ανατ. Μάνης
Δήμος Γυθείου
Μανιάτικα Βαρδούνιας

 

Επικοινωνία

Αν σου τύχει να γεννηθείς Μανιάτης, η καταγωγή σε υποχρεώνει να είσαι τρία πράγματα: γενναίος, ντόμπρος και έντιμος.

Η Μάνη είναι μια περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου που περιλαμβάνει το ΝΔ τμήμα του νομού Λακωνίας και το ΝΑ του νομού Μεσσηνίας, με τον Ταΰγετο στη μέση. Αρχίζει 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γυθείου, πλησιάζει την Καλαμάτα μέχρι τη θέση του οικισμού Βέργα και εκτείνεται νότια του Ταϋγέτου σε όλο το μεσαίο δάχτυλο της Πελοποννήσου, μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο.

Περιβάλλεται από το Μεσσηνιακό κόλπο στα δυτικά, το Λακωνικό στα ανατολικά και στα νότια καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο, που είναι το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το μήκος της είναι 75 χλμ. και η συνολική της επιφάνεια 1.800 τ. χλμ. Εξαιτίας της ορεινής της διαμόρφωσης, με τα ψηλά και τραχιά βουνά, τις βραχώδεις και απροσπέλαστες ακτές της, δίνει την εντύπωση άγριας και έρημης περιοχής.

Η Μάνη γεωγραφικά διακρίνεται από την Έξω Μάνη (από το Οίτυλο μέχρι τη Βέργα), τη Κάτω Μάνη (από τα Μπαρδουνοχώρια μέχρι το Σκουτάρι) και από τη Μέσα Μάνη (από το Οίτυλο και το Κότρωνα μέχρι το Ταίναρο). Η Μέσα Μάνη αποκαλείται Προσηλιακή (ανατολικό τμήμα) και Αποσκιαδερή (δυτικό τμήμα).

Εκκλησιαστικά υπάγεται στην Ιερή Μητρόπολη Γυθείου Οιτυλίας και Ζαρνάτας.

Διοικητικά υπάγεται στο Ν. Μεσσηνίας (Μεσσηνιακή Μάνη) και στο Ν. Λακωνίας (Λακωνική Μάνη). Αποτελείται από πέντε Δήμους, ενώ οκτώ τ. κοινότητες υπάγονται στο Δήμο Καλαμάτας (2) και στο Δήμο Σμήνους (6). Υπάρχουν 250  περίπου χωριά και μικροί οικισμοί, λουσμένοι στο φως, γεμάτα ελιές και φραγκοσυκιές.

Η περιοχή της Μάνης είναι από τις πλέον παραδοσιακές περιοχές της Ελλάδας. Από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου οι 98 βρίσκονται στη Μάνη. Χαρακτηριστικοί σε όλα σχεδόν τα χωριά είναι οι ψηλοί πέτρινοι πύργοι. Υπάρχουν 800 πύργοι και 7 κάστρα, ενώ οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες ξεπερνούν τις 1.000.