Το μοναδικό βιβλίο για τη
Μανιάτικη μαγειρική, με συνταγές και
λαογραφικά στοιχεία, της Κατερίνας
Εξαρχουλέα – Γεωργιλέα, από τις
εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη»
Η παραδοσιακή μανιάτικη
διατροφή έχει πολλά από τα στοιχεία
εκείνα, που οι ειδικοί επίμονα τονίζουν
ότι είναι αναγκαία για τη διατήρηση της
καλής μας υγείας.
Η μετακίνηση όμως πολλών
Μανιατών προς τα αστικά κέντρα, η
οικονομική άνοδος της περιοχής, η
εξάπλωση τον τουρισμού και η υιοθέτηση
ξενόφερτων τρόπων διατροφής από τους
μόνιμους κατοίκους έγιναν οι αιτίες
που ξεχάστηκαν οι περισσότερες από τις
γαστρονομικές συνήθειες του τόπου μας.
Έτσι, το ντόπιο παστό και το
λουκάνικο από τα οικόσιτα χοιρινά
έδωσε τη θέση του στο ξενόφερτο μπέικον
και στα ύποπτα αλλαντικά τα πολύτιμα
και ευωδιαστά βότανα και χορταρικά
ελάχιστοι τα γνωρίζουν και τα
συλλέγουν, τα παιδιά μας δεν
κολατσίζουν πια με λαδωμένο ψωμί και
ελιές αλλά με κρουασάν και τσιπς, όσο
για τα λούπινα είναι πια είδος "μουσειακό".
Από τις συνταγές και τα
λαογραφικά που θα δοθούν σε αυτό το
βιβλίο, θα αποκαλυφθούν πολλές
παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες
των παλαιών και των νεώτερων κατοίκων
της Έξω και της Μέσα Μάνης, με τις
ιδιαιτερότητές τους. Υπάρχουν εύκολες
προτάσεις μαγειρικής που
ανταποκρίνονται στο σημερινό τρόπο
ζωής αλλά και λίγο πιο δύσκολες για
τους τολμηρούς.