Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Χιουροπασπαλάς

Παρουσιάζει η Κατερίνα Εξαρχουλέα – Γεωργιλέα, από το βιβλίο της «ΓΕΥΣΕΙΣ ΜΑΝΗΣ», εκδόσεις «ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ», Αθήνα 2002.

Οι πασπαλάδες ήταν το αγαπημένο φαγητό των παλαιών Μανιατών. Κυρίως τους ετοίμαζαν για ένα εύκολο δείπνο με λάδι, νερό και αλεύρι στο τηγάνι ή εάν ήταν βιαστικοί και κουρασμένοι ανακατεύοντας τα υλικά μέχρι να γίνουν χυλός που έτρωγαν με το ψωμί τους ωμό. Σύνηθες ήταν να χρησιμοποιούν για λιπαρό συστατικό ανάλογη ποσότητα από γλίνα (το λίπος που σκέπαζαν τα παστά).

Την εποχή που είχαν άφθονα ορτύκια μάζευαν τα συκωτάκια τους, τα τηγάνιζαν και τα πρόσθεταν στον πασπαλά. Για να γίνει ακόμα πιο χορταστικός ο πασπαλάς πρόσθεταν παστά ορτύκια (ορτυκοπασπαλάς) διότι το φαγητό αυτό δεν κρατούσε καθόλου πείνα και για να την αντιμετωπίσουν έπρεπε να πάνε αμέσως για ύπνο. Υπήρχαν και οι κρεμμυδοπασπαλάδες που τους έκαναν με την προσθήκη ψιλοκομμένων κρεμμυδιών

Το μεγάλο γλέντι και η απόλαυση ήταν κατά τη διάρκεια της αποκριάς όπου σε όλα τα σπιτικά γινόταν η σφαγή του οικόσιτου χοιρινού και έτσι εμπλουτιζόταν η γεύση των πασπαλάδων με κρεατάκια (χιουροπασπαλάδες) ή με συκώτι (συκωτοπασπαλάδες). Συνήθως μαζευόντουσαν φιλικά και απολάμβαναν τα γεύματα των πασπαλάδων παρέα. Υπήρχε και η γλυκιά έκδοση του πασπαλά όπου στην απλή μέθοδο (χωρίς κρέας) έριχναν και λίγη ζάχαρη (εάν υπήρχε) και ετοίμαζαν ένα είδος χαλβά θα λέγαμε σήμερα, αλλά με αλεύρι.

Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας από μαλακά τμήματα (λάπα, γλυκάδια ή συκώτι) κομμένο κομματάκια.
½ της κούπας λάδι
8 κουταλιές αλεύρι
αλάτι
4 κούπες χλιαρό νερό.

Εκτέλεση
Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι, βάζουμε το λάδι να κάψει (όχι να καπνίζει) και ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια του κρέατος να ψηθούν. Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε το αλεύρι να πέσει στο τηγάνι μέσα από σίτα ανακατεύοντας διαρκώς. Καβουρδίζουμε για λίγο το μίγμα και προσθέτουμε το χλιαρό νερό και αλάτι. Ο πασπαλάς μας θα πήξει πολύ γρήγορα. Τον σερβίρουμε στα πιάτα και τρώγεται όταν μισοκρυώσει και κάνει κρούστα στην επιφάνεια.


Βιολογικά Προϊόντα ] Ελιά και Λάδι ] Σίγκλινο ] [ Χιουροπασπαλάς ] Μελισσοκομία ] Δίπλες ] Γλυκίσματα ] Ψωμί ] Λούπινα ] Χυλοπίτες ]