Μανιάτες Μακεδονομάχοι

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΝΔΥΡΑΣ

1904-1907. Εποχές αγώνα, ηρωισμού, θυσίας και προεόρτια τελικής νίκης. Μακεδονικός Αγών, και η ψυχή τριών παλικαριών από τη Μάνη, από το χωριό Επάνω Μπουλαριοί συγκεκριμένα, λαχταρά και πετά μέχρι τη Μακεδονία, τότε που ο Παύλος Μελάς ανέστησε την απόφαση του έθνους να μην πατήσει Βούλγαρος τα χώματά της.


Εκεί, στις γενέθλιες κορφές της Μάνης, στους Επάνω Μπολαριούς. Οι προτομές των δικαιωμένων Μακεδονο-μάχων Θεόδωρου Μαντούβαλου, Γεωργίου Φραγκογιάννη και Νικόλαου Μαντούβαλου.

Μαζί τους, η εθελοντική ορμή κι άλλων παιδιών απ' όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα, νικηφόρο! Εστω και σήμερα, έτσι σαν προσκλητήριο τιμής, οι τρεις Μανιάτες:

Θεόδωρος Μαντούβαλος (Μπιφίλιας) - Καπετάν Ταΰγετος (1882-1945).

- Νικόλαος Μαντούβαλος (Μανωλάκος) - Καπετάν Νίκος της Αγίας Μαρίνας (1885-1952).

Γεώργιος Φραγκογιάννης - Οπλαρχηγός Ανατολικής Μακεδονίας (1888-1988).

Προς τι, η αναφορά-προσκλητήριο; Διότι πρόσφατα η γενέθλια πατρίδα και οι συγκινημένοι απόγονοι, σε σεμνή τελετή, τίμησαν ζωή και πράξεις των τριών, με τα αποκαλυπτήρια αντίστοιχων προτομών τους στους, άγνωστους στους πολλούς εμάς, Επάνω Μπουλαριούς. Παρουσία του μητροπολίτη Σπάρτης και Οιτύλου, εκπροσώπων της πολιτείας και των τοπικών αρχών, του στρατού, συγγενών και συγχωριανών. Με τη Φιλαρμονική του δήμου Γυθείου και λυγερόκορμες Μανιατοπούλες να παρουσιάζουν τοπικούς χορούς· και την καθηγήτρια πανεπιστημίου Μαρία Μαντούβαλου και τον πρόεδρο της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών Δικαίο Βαγιανάκο να μιλούν σχετικά με τη διεξαγωγή και τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνος. Και με ένα επιμελημένο 32σέλιδο του Σπυρίδωνα Φ. Μαντούβαλου, υπό τον τίτλο «Οι Μακεδονομάχοι των Απάνω Μπουλαριών της Μάνης», όπου ιστορούνται ζωή και αγώνες των «3», μαζί με επιγραμματική εισαγωγή στο Μακεδονικό.

Τρεις Μανιάτες Μακεδονομάχοι, που ο χρόνος στάθηκε γενναιόδωρος μαζί τους και ευτύχησαν όχι μόνο να δουν το όνειρο να πραγματοποιείται, αλλά και να έχουν καλούς συγγενείς και συμπατριώτες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/11/2001