ΕΜΒΛΗΜΑ ΜΑΝΗΣ

Πρόταση για τη καθιέρωση του εμβλήματος της Μάνης

1. Το Έμβλημα της ΜΑΝΗΣ (ή Μαΐνης) είναι σχεδιασμένο κατασκευασμένο σύμφωνα με την Επιστήμη της Οικοσημολογίας (Εραλδικής - HERALDIC) συνδυάζοντας το Ιστορικό παρελθόν με το παρόν και δι' αυτών το μέλλον της ιδιαίτερης γεωγραφικής περιοχής της Χερσονήσου ΜΑΝΗΣ.

2. Το σχήμα του είναι αυτό της "ΑΣΠΙΔΟΣ ΣΦΑΙΡΟΕΙΔΟΥΣ ΤΡΙΓΩΝΟΥ", το οποίο είναι Διεθνώς καθιερωμένο, σύμφωνα με τις Αρχές της προαναφερομένης Επιστήμης, να απεικονίζει οποιαδήποτε ΕΛΛΗΝΙΚΗ παράσταση η οποία χρησιμοποιείται ως Έμβλημα.

3. Η σύνθεση ταυ Εμβλήματος αποτελείται από τις παρακάτω άκρως ιδιαίτερες Ιστορικές Μανιάτικες Παραστάσεις, με τους αντίστοιχους συμβολισμούς :

α. ΠΟΛΕΜΟΠΥΡΓΟΙ - ΠΥΡΓΟΣΠΙΤΑ - ΟΙΚΙΕΣ: συμβολίζουν την ιδιαίτερη Αρχιτεκτονική της Χερσονήσου ΜΑΝΗΣ, προσδίδοντας ταυτόχρονα την έννοια της ενότητας της περιοχής.

β. ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ΞΙΦΟΣ-ΤΥΦΕΚΙΟΝ+ΠΥΡΟΒΟΛΟΝ-ΔΡΕΠΑΝΙ): συμβολίζουν τον ασίγαστο πόθο των Μανιατών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ από αρχαιοτάτων ετών έως σήμερα. Τους συνεχείς Αγώνες τους για την Απελευθέρωση όλης της ΕΛΛΑΔΟΣ και την προσήκουσα ΤΙΜΗ στις ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΕΣ (Μάνα, Γυναίκα, Σύζυγο και Αδελφή) οι οποίες (Μοναδικό παράδειγμα στην Παγκόσμια Ιστορία) αποδεκάτισαν με όπλο το Δρεπάνι τα τακτικώς οργανωμένα και πλήρως εξοπλισμένα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά όταν απετόλμησαν σειρά αποβατικών επιχειρήσεων στα Δυτικά παράλια της Χερσονήσου την περίοδο του Αγώνος της Ανεξαρτησίας.

γ. ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΙΑ - ΕΛΑΙΟΔΕΝΔΡΑ: Το πλέγμα αυτό συμβολίζει τα μοναδικά φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή της Χερσονήσου.

δ. ΑΚΤΙΝΑ ΗΛΙΟΥ: Το χρυσό αυθεντικό χρώμα συμβολίζει (σύμφωνα με την Οικοσημολογία) την Ειλικρίνεια, την Ευρύτητα Αντιλήψεως, την Ορθή Κρίση, την Γενναιοδωρία (στο Πνεύμα και την Καρδιά), χαρακτηριστικά μοναδικά γνωρίσματα των κατοίκων της περιοχής. Ταυτόχρονα συμβολίζει τον Λαμπρό ανηλεή Ήλιο, που πυρακτώνει τον άνυδρο και σκληρό αυτόν τόπο, αλλά και το Διαχρονικό Αδούλωτο Πνεύμα των Μανιατών.

ε. ΚΥΜΑΤΩΣΕΙΣ: Απεικονίζουν την Καθαρότητα των θαλασσών της Χερσονήσου αλλά και της Μανιάτικης Ψυχής, των Ιδιαίτερων Ηθών και Εθίμων καθώς και του Ιδιόμορφου (Μοναδικού Διεθνώς) Μανιάτικου Άγραφου Δικαίου. Ο Συνδυασμός των δύο Μπλε και τριών Λευκών συμβολίζει την Μανιάτικη Κυριαρχία στην θάλασσα (κυρίως στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας με τα ττολεμικά τύπου "ΚΟΚΟΡΕΛΙ") αλλά και τον ΕΛΛΗΝΑ Ναύτη.

στ. ΜΑΝΙΑΤΤΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ: Είναι αυτή η οποία ανετττύχθη την 17η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 από τον Αρχιστράτηγο των Μανιάτικων (Σπαρτιάτικων) και λοιπών Ελληνικών Δυνάμεων, ΠΕΤΡΟΜΠΕΗ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ στην ΑΡΕΟΠΟΛΗ, σηματοδοτώντας την ΕΝΑΡΞΗ του ΑΓΩΝΟΣ της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ.

ζ. ΡΗΤΟ "ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ": Συμβολίζει και ταυτόχρονα υπενθυμίζει την Μόνιμη και Συνεχή παρουσία των Μανιατών σε όλους του Αγώνες του Έθνους σε οποιαδήποτε Γεωγραφική περιοχή και εάν διεξήχθησαν.

η. ΕΡΥΘΡΟ ΠΟΡΦΥΡΟ ΧΡΩΜΑ: Είναι το χρώμα το οποίο (σύμφωνα με την Οικοσημολογία) συμβολίζει τα ιδιαίτερα στοιχεία της Μανιάτικης Προσωπικότητας ήτοι, Δύναμη, Γενναιότητα, Ασίγαστη Πίστη στον Σκοπό, Ακεραιότητα στο Πνεύμα και στην Καρδιά. Ταυτόχρονα όμως συμβολίζει το Άλικο αίμα των παιδιών της ΜΑΝΗΣ που έχει ποτίσει όλα τα Μέτωπα στους Εθνικούς και Συμμαχικούς Αγώνες για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

ΕΜΠΝΕΥΣΗ - ΣΧΕΔΙΑΣΗ - ΣΥΓΓΡΑΦΗ c 2000 ΓΕΩΡΠΟΣ Δ. ΜΕΡΜΗΓΚΑΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΘΥΡΕΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ