Καλλιτεχνικές παρουσίες

Έκθεση Ζωγραφικής

Στις 15-5-02, στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, εγκαινιάστηκε η 7η ατομική έκθεση ζωγραφικής της γνωστής συμπατριώτισσας κ. Θωμαΐδας Κουτσολιάκου.

Η καλλιτέχνιδα επιδόθηκε στην ζωγραφική από τα μικράτα της. Η αγάπη της για την εικαστική τέχνη επιβραβεύτηκε ενωρίς με την δημιουργία αξιόλογων έργων της, με θέματα εμπνευσμένα - κυρίως - από τις φυσικές Μανιάτικες ομορφιές και τα Πυργόσπιτά της.

Το 1999 και το 2000, με συμμετοχή της σε ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, τιμήθηκε με Β' έπαινο και Α' βραβείο αντίστοιχα.

Η εμπνευσμένη, από την αγάπη της για την Μάνη, καθοδήγηση του χρωστήρα της είναι ολοφάνερη και μεγαλόπρεπη.

Η θεματογραφική πληρότητα των έργων της συντίθεται από αρμονικό συνταίριασμα χρωματικής φωτοσκίασης σε φόντο γαλάζιας αναλαμπής.

Η ποιητική ευαισθησία και ο λατρευτικός σεβασμός της καλλιτέχνιδας στην πατρώα γη και την ιστορία της αναδεικνύεται σε φυσική απαλότητα και προσδίδει στην ταπεινοσύνη της Μανιάτικης σύνθεσης την μεγαλοπρέπεια και την περηφάνεια που αναδύεται από την ιερότητα του χώρου.

Η κ. Κουτσολιάκου, ως αυτοδίδακτη, ανάδειξε το σπινθηροβόλημα του έμφυτου τάλαντου που, ως δώρημα τέλειον, ενοικούσε επιλεκτικά στην ψυχή της. Και με αληθινή αγάπη και θεία προσήλωση, περίτεχνα ενορχήστρωσε, με μπαγκέτα τον χρωστήρα της, συνθέσεις, υψηλής αισθητικής.

Ελευθερώνοντας το θέμα της από τρεχάμενες καθιερώσεις το αναπέταξε σε προσέγγιση στατικής κίνησης και ρεαλιστικής μεταρσίωσης.

Η καλλιτέχνιδα με το ερευνητικό της πνεύμα αναπτύσσει το έργο της με πλαστικότητα και υποβλητικότητα.

Η ζωγράφος φαίνεται να πιστεύει πως η ζωγραφική δεν είναι τεχνική, αλλά έμπνευση, ενέργεια προσωπική.

Και με αυτήν την στόχαση η προσφορά της θα γίνεται ολοένα και γονιμότερη.

Ευάγγελος Π. Νικολούδης