Επαινετές δραστηριότητες

Η Διεθνής Ένωση Γυναικών «ΛΑΚΑΙΝΕΣ» πραγματοποίησε εκδήλωση στις 9-6-02, στον χώρο του γνωστού Μουσείου Βορρέ, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Λαογραφίας, (Παιανία), το οποίο πρέπει να σημειώσουμε ότι, εκτός από την ανεκτίμητη συλλογή καλλιτεχνικών εκθεμάτων, διαθέτει και καλοσχεδιασμένους καλλωπιστικούς κήπους.

Σ' αυτό το χώρο οι «Λάκαινες» συνταίριαξαν αρμονικά, την ιδιαίτερα φροντισμένη Μουσική Βραδιά τους,«Πολιτισμός-Εθνικές Μνήμες», με τιμητική αφιέρωση στην μνημοσύνη των γυναικών της Μάνης,στις δρεπανοφόρες εκείνες Μανιάτισσες, που με αυτοθυσιαστική ορμή και γνήσια γενναιοπρέπεια καταδίωξαν νικηφόρα τις ορδές των αλλόθρησκων,στην μάχη του Δυρού τον Ιούνιο του 1826. Και δεν γινότανε αλλιώς,αφού στη Μάνη τίποτα δε ζει, που να μην είναι γέννημα περηφάνιας και φύτρα παλληκαρωσύνης.

Αυτό, ακριβώς, επισήμανε, η Πρόεδρος κ. Ειρ. Μουσταφέλου η οποία, με την εμπνευσμένη ομιλία της, κατάθεσε αμάραντες δάφνες δόξας και μυρσίνες τιμής, στις απλοϊκές εκείνες αγέρωχες ορθόκορμες Μανιάτισσες, που με γυναίκεια αξιοσύνη και αμίμητη αντρειοσύνη διακήρυξαν στεντόρεια με το γροθοδεμένο ατσάλι του δρεπανιού στο υψωμένο τρομερό τους χέρι,αμόλευτη συνέχεια της αδούλωτης εθνικόχρωμης ψυχής τους,ότι, στη Μάνη «Τι άλλο καλό δεν έχουμε πιό κάλλιο απ' τη λευτεριά».

Η δραστήρια Πρόεδρος κ.Ειρήνη Μουσταφέλου,επικουρούμενη από τα ισάξια μέλη του Διοικ.Συμβουλίου, μας ξαφνιάζει κάθε τόσο, με την επιλεκτική ευρηματικότητα των εκδηλώσεων του Συνδέσμου (Μέγαρο Μουσικής κ.α.).

Το πλούσιο πρόγραμμα της εκδήλωσης,που παρακολούθησε μεγάλος αριθμός προσελθόντων, περιελάμβανε:

1. Εθνικούς χορούς (χορευτικά συγκροτήματα).
2. Χαιρετισμό- αναφορά στην Μάχη του Δυρού, από την Πρόεδρο κ. Ειρ. Μουσταφέλου.
3. Συναυλία: Μέρος Α. Οκτέττο Εγχόρδων του Δήμου Αθηναίων. Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ελευθέρ. Καλκάνης. Μέρος Β. Τραγούδι, Ειρ.Καραγιάννη Σοπράνο, Πάνος Λουμάκης- Πιάνιο.
4. Επίσκεψη στις αίθουσες του Μουσείου.
5. Δεξίωση στους κήπους του Μουσείου.

Ευάγγελος Π. Νικολούδης