Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Το άγαλμα κατασκευάστηκε με δαπάνες κυρίως Λυκούργου Μητσάκου και συζύγου του Αικατερίνης Εμφηετζή Μητσάκου.

Ιστορικό. Το 1971 ο Λυκούργος Μητσάκης από τη Χαρούδα αποφάσισε να το κατασκευάσει μόνος του και επισκέφθηκε τον Μιχάλη Κάσση με τη σύζυγό του Κατίνα. Ο Αριστείδης Πουλάτζας είχε ενδοιασμούς για την κατασκευή.

Το 1977 ο μητροπολίτης Σωτήριος με μερικούς άλλους παράγοντες της Μάνης δημιούργησαν μια Επιτροπή για συγκέντρωση χρημάτων όπου συγκέντρωσαν ένα ποσό χρημάτων.

Τέλος δημιουργείται Επιτροπή με ευθύνη του καθηγητή κυρίου Γρηγόρη Σκαλκέα και τώρα προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, τον Γεώργιο Κατσάκο και την Κατίνα Μητσάκου όπου με διαρκείς ενέργειες κατασκευάστηκε το άγαλμα από τον καλλιτέχνη Πραξιτέλη Τζαναλίνο. Επίσης η επιτροπή ενέκρινε τη δημιουργία προτομών των δωρητών όπως εγίνετο και στην αρχαιότητα προς μίμηση και παράδειγμα άλλων πολιτών ως έργα Κοινωφελή ή Πολιτισμού. Έτσι πήρε τον δρόμο της κατασκευής και του στησίματος στην είσοδο των σπηλαίων Διρού μετά από αρκετές μετατοπίσεις θέσεων. Επίσης υπήρχε εκχώρηση 10 εκατ. από το ΥΠΕΧΩΔΕ που η νομαρχία προσέφερε. Το όλο κόστος ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια κατά πληροφορίες.

Τέλος να ευχαριστήσουμε δημοσίως τον κύριο Σκαλκέα που χάρις των ευεργεσιών του στήθηκε άγαλμα της δραπανηφόρας Μανιάτισσας και την Κατίνα Μητσάκου που διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου.


Δρόμος Μάνης ] Απάντηση σε φίλο ] Δήμαρχος Αβίας ] Λιτριβείο ] Νεολαία ] Δημ. Συμβούλια ] Επισκοπείο ] Σιλάν πασάς ] Λεκάκος Στ. ] Νήφι ] [ Άγαλμα ] Ανάπτυξη ] Εκλογές ] Πανίδα-Χλωρίδα ] Ποίηση ] Φαροφύλακας ]