Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

Άγρια πανίδα και χλωρίδα της Μάνης

Η οικοανάπτυξη της Μάνης

Αποκλειστικό - Συνέντευξη: Σφήκας Γεώργιος, Φυσιοδίφης - ζωγράφος, συγγραφέας, ερευνητής.

Ασχολείται από το 1970 από μεράκι κι αγάπη, αφοσίωση για τη φύση ο πιο δημιουργικός και ανθρώπινος ερευνητής που όλους τους βοηθάει να γίνουν επιστήμονες και να αγαπήσουν την Ελλάδα.

Εμείς σαν Μανιάτες με τον ιδιαίτερο τοπικισμό μας μας ενημερώνει ο Σφήκας για τη χλωρίδα και πανίδα της Μάνης.

- Κε Σφήκα ποια η πανίδα για τον φυσικό πλούτο της Μάνης;

- Κατ' αρχήν η Μάνη από τη δεκαετία του '80 είχε διαφανεί ότι είχε σημαντική φύση παρά τη φαινομενική ξεραίλα που υπ΄ρχει στη Μάνη. Εκτός από την τεράστια ιστορία της και τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις έχει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά της φύσης.

Υπάρχουν στην περιοχή της Μάνης σπάνια είδη φυτών και ζώων ή περνούν από τη Μάνη πολλά μεταναστευτικά πουλιά όπως π.χ. ο Βασιλικο-Αετός δεν φωιλιάζει στην Ελλάδα αλλά κάθε χρόνο 15-20 Βασιλικο-Αετοί κατεβαίνουν και περνάνε και διαμένουν πολλές φορές και στη Μάνη, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη. Και επιστρέφουν στη Βαλκανική. Το ίδιο είναι και με τα φυτά που έχει πολλά ενδημικά της Νότιας Πελοποννήσου, και της οροσειράς του Ταϋγέτου. Επίσης υπάρχουν έντομα και άλλα μικρά ζώα που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί.

Στο πρόγραμμα CORING που μετείχα, αποδείχτηκε ότι η Μάνη είναι ένας σημαντικός βιότοπος, στο πρόγραμμα NATURA 2000 επιβεβαιώθηκε ότι η Μάνη είναι ένας σημαντικός βιότοπος και περιλαμβάνεται μέας στις 270 περιοχές NATURA που υπάρχουν στην Ελλάδα. Τις σημαίνει NATURA είναι μια μορφή προστασίας που εντοπίζονται τα σπάνια είδη φυτών και ζώων, που ειδιώκεται να προστατευθούν οι σπάνιοι τύποι οικοτόπων και συγχρόνως να συνεχίσουν σε αυτούς τους χώρους οι παραδοσιακές δραστηριότητες των ανθρώπων.

Τα ενδημικά φυτά της Μάνης είναι ο Κρόκος του Βουλιμή, Κρόκος ο Χιονούδης, Λιθοδώρα Ζάνη, Κρόκος Λίβιους, η Σκύλα Μεσσωνιάκη, η Κογχιλόκη, πτηνά Ψαρίδης Σταυραετός, το Γεράκι.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η προστασία και η ανάπτυξη είναι μαζί. Η Μάνη δεν μπορεί ν' αναπτυχθεί με το συμβατικό τουρισμό αλλά ο Οικολογικός τουρισμός ενδείκνυται για την Άνοιξη και το Φθινόπωρο. Οι Πύργοι, η εκκλησία, φύση και ιστορία, ο πεζοστορικός τουρισμός, οι διαδρομές σε μονοπάτια και διαδρομές από τον Ταύγετο προς τη Μάνη, η οικόσιτη κτηνοτροφία, δηλ. τουρισμός καλής ποιότητας, είναι ένα συμπληρωματικό διατήρησης των παραδοσιακών ασχολιών να μαθαίνουν οι επισκέπτες πως γίνεται το τυρί, το ψωμί, κλπ. δραστηριότητες.

Το κράτος πρέπει να βοηθήσει να γίνει η καταγραφή των βιοτόπων, καθώς επίσης να γίνουν έργα υποδομής. Επίσης να γίνουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες τα (ΕΠΕΜ).

Η κτηνοτροφία φθίνει, τα μεγάλα κοπάδια από πρόβατα δεν ξαναγίνονται. Πρέπει να διατηρηθεί η οικόσιτη κτηνοτροφία σαν πολιτιστική εργασία παραδοσιακής δραστηριότητας, να αναπτυχθεί η οικογεχνία δηλ. πως γίνεται το τυρί και το γιαούρτι, το λάδι, το κρασί, τα υφαντά, το σκάλισμα πέτρας, τα πεζούλια στα χωράφια κ.α.

Στο NATURA έχει ενταχθεί ο Σαγγιάς. Επιβάλλεται

1) Να καταγραφεί η πανίδα και χλωρίδα του κάθε βιότοπου.

2) Να γίνουν έργα υποδομής

3) Να γίνει μελέτη (ΕΠΕΜ). Ειδική περιβαλλοντική μελέτη με το νόμο 1650/86 για το περιβάλλον.

Προτείνεται ο Κεντρικός Ταΰγετος να γίνει Εθνικό Πάρκο. Μπορεί να προτείνουν να γίνουν προγράμματα οικοανάπτυξης όπως έχει γίνει πρόγραμμα οικοανάπτυξης για τον Πάρνωνα.

Το ίδιο να γίνει για το Σαγγιά. Πρώτα μελέτη η ΕΠΕΜ για να γίνει περιοχή οικοανάπτυξης με αντίστοιχο πρόγραμμα και να προστατευθούν πύργοι, εκκλησίες, καλντερίμια, κάστρα, σπήλαια, διατροφή παραδοσιακή κλπ. Ο τουρίστας δεν έρχεται για τα μοντέρνα ξενοδοχεία αλλά για τα σπάνια φυτά, τα πουλιά, τις γάργαρες θάλασσες, τα μονοπάτια, τους πύργους, τις εκκλησίες. Αυτά πρέπει να ενισχυθούνε.

Η Μάνη τα παλιά χρόνια είχε πολύ πλούτο, χλωρίδα και πανίδα, είναι γνωστό πως η Μάνη είχε τη σημαντικότερη εξαγωγή βελανιδιού αλλά έχει καεί πολλές φορές και έχουν χαλάσει πολλά είδη ζώων και φυτών.

Τώρα πρέπει να επιδιωχθεί από τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς για να προκηρυχτεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ ΜΕΛΕΤΗ για το NATURA ώστε να περιφρουρηθεί ο φυσικός πλούτος της Μάνης αλλά και να δημιουργηθεί μια ήπια ανάπτυξη ή οικοανάπτυξη ώστε να διατηρηθούν οι παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες, και να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο μας και να κρατήσει η Μανιάτικη ιδιαίτερη ελληνική ταυτότητα.

Βιογραφικό σημείωμα του Γιώργου Σφήκα

Ο Γιώργος Σφήκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Από το 1954 ως το 1962 μαθήτευσε ως ζωγράφος κοντά στη Λίντα Αντωνιάδου-Βακιρτζή, στο Γιώργο Βακιρτζή, και στο Νέστορα Παπανικολόπουλο. Από το 1964 ως το 1980 δούλεψε επαγγελματικά στη διαφήμιση, ως γραφίστας. Παράλληλα ασχολήθηκε, μετά το 1970, με τη μελέτη και απεικόνιση της ελληνικής φύσης και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της χώρας μας.

Οι πίνακες του Γ. Σφήκα, με απεικονίσεις ελληνικών αγριολούλουδων, πουλιών, παραδοσιακών σπιτιών και οικισμών, εκδίδοντας σε αλλεπάλληλες σειρές αφισών και καρτών για πολλά χρόνια. Ως συγγραφέας, έχει να επιδείξει ένα τεράτιο έργο, με τριάντα περίπου βιβλία, που κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια και είναι κυρίως τουριστικά, φυσιογνωστικά ή παιδικά διηγήματα, στα οποία κυρίαρχος θεματικός άξονας είναι η ελληνική φύση.

Από το 1975 και μετά αφοσιώνεται περισσότερο στη μελέτη της ελληνικής χλωρίδας και σχηματίζει φυτοθήκη με δείγματα φυτών απ' όλη την Ελλάδα, φυτοθήκη με χιλιάδες διαφάνειες αγριολούλουδων και τοπίων, και βιβλιοθήκη με ανάλογο περιεχόμενο. Ανακάλυψε και ζωγράφισε πολλά είδη φυτών της Ελλάδας, ενώ δύο από αυτά φέρουν το όνομά του (Viola Sfikasiana και Colchicum sfikasianum).

Το 1985 παίρνει μέρος στο πρόγραμμα CORINE της ΕΟΚ, ως ένας από τους εικοσιπέντε Ευρωπαίους ειδικούς. Ως το 1990 συμπληρώνει 5.800 καρτέλες με είδη και υποείδη της ελληνικής χλωρίδας, ενώ παράλληλα μετέχει στην καταγραφή και περιγραφή των σημαντικών βιοτόπων της χώρας μας. Το 1992 ιδρύει, μαζί με τη σύζυγό του Χρυσάνθη, το κέντρο "Ανθοφόρος", για την προστασία και μελέτη της ελληνικής χλωρίδας, που στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο. Παράλληλα συνεργάζεται και γράφει σε διάφορα περιοδικά, ορειβατικά, φυσιολατρικά, ταξιδιωτικά κτλ.

Ως μέλος του Ορειβατικού Συνδέσμου και αργότερα της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και γνωρίζει όλους σχεδόν τους σημαντικούς βιοτόπους της. Για αρκετά χρόνια ήταν Ειδικός Γραμματέας στον Ορειβατικό Σύνδεσμο της Αθήνας και υπεύθυνος ύλης στο περιοδικό "Τα Βουνά". Σήμερα είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και υπεύθυνος ύλης του περιοδικού "Η Φύση". Τα τελευταία είκοσι χρόνια ο Γεώργιος Σφήκας έχει λάβει μέρος στην έρευνα φυσικών περιοχών, έχει διδάξει, σε δεκάδες σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνεδρεία με θέμα πάντα την ελληνική φύση. Για το έργο του έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Από το βιβλίο του "Βοτανικοί Παράδεισοι της Ελλάδας" 2002


Δρόμος Μάνης ] Απάντηση σε φίλο ] Δήμαρχος Αβίας ] Λιτριβείο ] Νεολαία ] Δημ. Συμβούλια ] Επισκοπείο ] Σιλάν πασάς ] Λεκάκος Στ. ] Νήφι ] Άγαλμα ] Ανάπτυξη ] Εκλογές ] [ Πανίδα-Χλωρίδα ] Ποίηση ] Φαροφύλακας ]