Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα ’ρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

korogonianika.jpg (93090 bytes)Κορογονιάνικα: Βρίσκεται στη κορφή λόφου με εκπληκτική θέα στο πέλμα με τα τρία δάκτυλα, στο άκρο Ταίναρο και στο πέλαγος. Από εδώ βλέπουμε κάτω αριστερά το Αχίλειο (κάστρο-Μοναστήρι), απέναντι στον ίδιο όρμο το φυσικό λιμάνι του Ψωμαθιά (Πόρτο Κάγιο), στο βάθος σε λόφο τον Πάλιρο και δεξιά το Μαρμάρι με τις τρεις αμμουδιές. Στη μύτη ευθεία κάτω το ακρωτήριο με την είσοδο για τη σπηλιά (πόρτα) του ’δη. Επίσης ανατολικά βλέπουμε όλο το Λακωνικό κόλπο με φόντο τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο.

korogonianika1.jpg (69351 bytes)Η παλαιότερη μαρτυρία για τα Κορογονιάνικα είναι του 1618, στο γνωστό υπόμνημα των Μανιατών προς το Δούκα του Νεβέρ. Πήραν το όνομά τους από τον οικιστή τους (Κόρο-γόνας=αυτός που γεννά κόρες), από τον οποίο κατάγονται πολλές οικογένειες της Μέσα Μάνης, όπως Κορογόνης από το Κουσκούνι που ήταν Αγιογράφοι, Καρέλιας που μετοίκισε στη Καλαμάτα κλπ.

mpofou_korog.jpg (38451 bytes)Εδώ έκτισε πύργο ο Παναγιώτης Μπόφος που τον έλεγαν και Πυργουλάκο, όχι από τον πύργο του, αλλά από τη μάννα του που την φώναζαν Πυργούλα επειδή ήταν πανύψηλη. Αξιόλογοι ναοί είναι της Αγίας Τριάδας με αγιογραφίες του 1862, ο ερειπωμένος ’η Φίλιππας του 9ου αιώνα με αγιογραφίες, η Υπαπαντή και ο ’γιος Χαράλαμπος, που αγιογραφήθηκαν για δεύτερη φορά το 1869.

Από εδώ κατάγεται ο Σταύρος Β. Μπόφος - Πυργουλάκος, συγγραφέας του βιβλίου "ΜΑΝΗ Ο σκληρός τόπος με το αξεπέραστο μεγαλείο".

korogonianika.JPG (32305 bytes)

 


Αχίλλειο ] Δημαρίστικα ] Καινούργια Χώρα ] [ Κορογονιάνικα ] Μαρμάρι ] Πάλιρος ] Πόρτο Κάγιο ]