Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

Σχολείο Δολών

του Πέτρου Κουμουνδούρου

Βρίσκεται στα οικόπεδα των αδελφών Κετσέα. Είναι το δεύτερο σχολείο που χτίστηκε μετά την απελευθέρωση. Το πρώτο ήταν της Τρίπολης.

Στο σχολείο αυτό, σύμφωνα με στοιχεία που μας έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Γ. Ρουσάκης, δίδαξε το στέλεχος της Φιλικής Εταιρίας, Χριστόφορος Περραιβός. Έγινε δάσκαλος του σχολείου για να διασκεδάζει τις εντυπώσεις της εδώ παρουσίας του και των μυστικών επαφών που είχε με καπεταναίους της περιοχής, εν όψει της επανάστασης.

Το 1944 το σχολείο έπεσε με το σεισμό. Τα παιδιά τότε πήγαιναν για μάθημα στον πύργο του Σαράβα, στον Άγ. Κων/νο και στο σπίτι του Μαντραπίλια. Σ' αυτό το σπίτι το μάθημα ήταν περιπετειώδες. Στο κατώι μπελάζανε οι κατσίκες και η δασκάλα με τους μαθητές από πάνω προσπαθούσαν να συνεννοηθούν εν μέσω «κατσικοφωνών». Η δασκάλα η κυρία Πατσιλίβα έκανε στα παιδιά και ασκήσεις ετοιμότητας για τους σεισμούς.

Τελικά το σχολείο ξανακτίζεται το 1952 με τη βοήθεια. ακόμα και των μαθητών που δούλευαν μετά τα μαθήματά τους και γίνεται και διθέσιο. Νομάρχης τότε ήταν ο Αρώνης που είχε βοηθήσει και στο χτίσιμο των σχολείων. Ο ίδιος είχε συμβάλλει και στο χτίσιμο του σχολείου του Βαρουσιού(ν). Πρόβλημα τη εποχή εκείνη ήταν το θέμα δασκάλου. Οι μισθοί ήταν μικροί και οι περισσότεροι δάσκαλοι «λειτουργούσαν» σαν τους πνευματικούς δασκάλους του '21. Πρόσφεραν δηλαδή τη κοινωνική τους αυτή υπηρεσία, σε καθαρά ιδεατή βάση, με λίγα μόνο δώρα σαν υλικές απολαβές, από τους γονείς τον παιδιών. Το 1947-48 η περιοχή είχε 108 παιδιά για το Δημοτικό σχολείο. Δάσκαλος δεν υπήρχε. Κινητοποιήθηκε ο πρόεδρος με τους κατοίκους και έψαχναν στην γύρω περιοχή και στην Καλαμάτα για κάποιον δάσκαλο. Τελικά, ύστερα από παρακάλια και υποσχέσεις δέχτηκε να έρθει κάποια δασκάλα από τη Μ. Μαντινεία.

Δάσκαλοι που δίδαξαν επί αρκετό διάστημα στο σχολείο ήταν, η Τσιλιβή. ο Γιαννόπουλος, η Κλείδωνα, και ο Μπασακίδης, άπειροι δε είναι οι μαθητές που ξεκίνησαν τα μαθητικά τους χρόνια στο σχολείο αυτό.

Δημοσιευμένο στο περιοδικό «ΖΑΡΝΑΤΑ», Τ. 4, Ιούλιος - Αύγουστος 1988


Αγ.Π/κευή-Άγ.Νικήτας ] [ Σχολείο Δολών ]