Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

ΤΣΕΡΙΑ και ΕΞΩΧΩΡΙ
Εξόρμηση στους Δίδυμους Μανιάτικους Πύργους

του Παν. Μπαζίγου

Τα Τσέρια και το Εξωχώρι είναι δυο χωριά της ορεινής Μάνης των οποίων η προσέγγιση σήμερα είναι σχετικά εύκολη. Στη σημειολογία των ημερών, ο χαρακτηρισμός των χωριών αυτών ως «Δίδυμοι Πύργοι» έχει τη σημασία του αφού στέκονται απέναντι το ένα στο άλλο και ο κλασικός τρόπος δόμησης των σπιτιών είναι οι Μανιάτικοι Πύργοι.

Τα μανιατοχώρια αυτά, στο παρελθόν ήταν βιώσιμα και οικονομικά κέντρα κυρίως από τις αγρό-κτηνοτροφικές δραστηριότητες των κατοίκων, συντηρούσαν δε ένα σημαντικό αριθμό άλλων δραστηριοτήτων και ένα σεβαστό ενεργό ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μέσα από στις παραγωγικές διαδικασίες της υπαίθρου συμμετείχε στην διατήρηση της περιφερειακής παραδοσιακής οικονομίας και ζωής.

Με τη στροφή του κόσμου στον αστικό τρόπο ζωής, η παραδοσιακότητα της αγροτικής οικονομίας απαξιώθηκε και μαζί και τα χωριά. Στην πραγματικότητα όμως τα χωριά αυτά έχουν σήμερα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία ο Σύλλογος Μανιατών με την παρότρυνση του Δήμου Λεύκτρου προγραμμάτισε να τα αναδείξει για να προωθηθούν αφενός πόροι για την ανάκαμψη της οικονομίας τους και αφετέρου να γίνουν γνωστά στο κοινό οι ευκαιρίες που προσφέρουν και ζητούν οι αστοί.

Τα χαρακτηριστικά των δύο αυτών γειτονικών χωριών, πέρα του ορεινού τους χαρακτήρα είναι η τεράστια διοικητική τους έκταση που για μεν τα Τσέρια ανέρχεται σε 27.100 στρ., για δε το Εξωχώρι σε 39.100 στρ. Ο χώρος αυτός είναι μια πρόκληση αφού το φυσικό τους τοπίο είναι ελκυστικό. Πέρα όμως από το εξαιρετικό μανιάτικο φυσικό τοπίο, εντυπωσιακό είναι και το δομημένο περιβάλλον των χωριών που κάθε γωνιά και κάθε πύργος έχει τη δική του ιστορία και τέλος το σημαντικότερο είναι: ο αυθεντικός παραδοσιακός μανιάτης και μανιάτισσα που μένουν εκεί και μας περιμένουν για να μας διηγηθούν μνήμες ιστορικές αλλά και βιωματικές εμπειρίες της ζωής του τόπου τους. Του τόπου μας. Για να μην ξεχνιόμαστε.

Τα χωριά αυτά απέχουν μεταξύ τους σε ευθεία γραμμή 1 χιλιόμετρο, η οδική τους όμως σύνδεση από το επαρχιακό δίκτυο ανέρχεται σε 22 χιλιόμετρα. Αυτό οφείλεται στην ύπαρξη μεταξύ των δύο αυτών χωριών του ρέματος του Βυρού, της αρχαίας «Βασιλικής οδού».

Το «χάντικαπ» αυτό την Κυριακή 11 Νοεμβρίου θα επιχειρήσουμε να το μετατρέψουμε από δυσκολία στην πρόσβαση, σε ευκαιρία πεζοπορικής σύνδεσης των δύο χωριών αναδεικνύοντας μία ελκυστική πεζοπορική διαδρομή. Η πεζοπορική αυτή διαδρομή γίνεται από τα υπάρχοντα καλντερίμια τα οποία είναι αισθητικά προσαρμοσμένα στο περιβάλλον. Το ένα ξεκινά από τα Τσέρια και κατεβαίνει στο φαράγγι του Βυρού επί μήκους 1.300 μέτρων καλύπτοντας μια κατάβαση 280 μέτρων και το άλλο ανεβαίνει από το φαράγγι στο Εξωχώρι σε μήκος 1.200 μέτρων καλύπτοντας μια ανάβαση 150 μέτρων.

Η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλους. Η εκκίνηση από την Καλαμάτα θα γίνει στις 07.30 το πρωί της Κυριακής από το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο με Ι.Χ. αυτοκίνητα κομβόι. Η διαδρομή είναι μέσω Κάμπου και Σταυροπηγίου. Στο Προσήλιο μπαίνουμε στο χωριό και συνεχίζουμε μέχρι τα Τσέρια. Ο κάθε ενδιαφερόμενος οργανώνει την παρέα του για τη μετακίνησή του.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκκλησιασμό. Μετά στην πλατεία της εκκλησίας των Αγίων Παμμεγίστων Ταξιαρχών θα γίνει ενημέρωση για το χωριό, θα προσφερθούν μανιάτικα καλούδια και όποιος θέλει θα προσφέρει από τα δικά του. Θα δοθεί η ευκαιρία να φωτογραφηθούν παραδοσιακά κτίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, παραδοσιακοί άνθρωποι, φυσικά τοπία. Όσοι πάρουν μαγνητόφωνα θα καταγράψουν ήχους και ιστορίες και οι πιο επιτήδειοι ίσως και μανιάτικα μοιρολόγια.

Στις 11.30 θα αρχίσει η διάσχιση του φαραγγιού για το Εξωχώρι από τα καλντερίμια. Τα μάτια θα αποθηκεύσουνε τοπία της φύσης. Η όσφρηση θα συλλάβει οσμές φυτών και ζώων. Τα αυτιά θα ακούσουν ήχους ζωογόνους. Το δέρμα θα νιώσει την υφή της πέτρας, του ξύλου, των φύλλων. Όσοι δεν διασχίσουν το φαράγγι θα πάρουν τα αυτοκίνητα για το Εξωχώρι. Η κάθε παρέα θα βρει τον τρόπο.

Στο Εξωχώρι θα γίνει η μεσημεριάτικη συγκέντρωση. Νέες επαφές με ένα άλλο σπουδαίο χωριό με τη δικά του ιστορία και τους δικούς του ανθρώπους. Όποιος θελήσει να εξασφαλίσει εκεί φαγητό πρέπει να τηλεφωνήσει στον αριθμό 73141 για να κλείσει τραπέζι, οι άλλοι μπορούν να φροντίσουν εξ ιδίων. Θα υπάρξει διαμορφωμένος χώρος για διευκόλυνση των επισκεπτών και θα προσφερθούν αναψυκτικά λαλάγγι και τυρί.

Ελπίζουμε η επιδίωξη της διάχυσης της κοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ μας, να μας προσφέρει αυτό που ζητάμε. Να γεφυρώσουμε τα χωριά, κάτι που ήταν ένας παλιός πόθος Τσεριωτών και Εξωχωριτών, καθώς και τις ανθρώπινες σχέσεις μας.


Φωτογραφίες ] Ναός Ταξιαρχών ] Ευαγγελισμός ] Καλντερίμι Λιούτη ] [ Τσέρια-Ξεχώρι ]