Αρχική
Προηγούμενη

Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ στου Ντεκουλιάνου

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μιχάλη Γρηγ. Μπατσινίλα «ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΤΥΛΟΥ».

Η Σταύρωση είναι το μονοκάμαρο εκκλησάκι χωρίς τέμπλο ιερού, έχοντας στην κόγχη την αγία τράπεζα και αριστερά την Πρόθεση. Οι διαστάσεις του εσωτερικά είναι 3,10 μέτρα μήκος συν 40 εκατοστά το κλίτος της Αγίας Τράπεζας, 2,25 πλάτος και 2 μέτρα ανώτατο ύψος της καμάρας, μετά το στρώσιμο του δαπέδου.

Τώρα τελευταία έστρωσαν με πλάκες το δάπεδο, που ήταν για χρόνια σκέτο χώμα και έβαλαν καινούργια εξώπορτα. Ολόκληρο αγιογραφημένο, όπως άλλωστε και η Μονή Ντεκούλου, που το έχει στο νεκροταφείο της, και έβαζαν τα οστά με τα κουτιά οι Ντεκουλιάνοι.

Ο ανατολικός τοίχος έχει στην κόγχη της Αγίας Τράπεζας την αγιογραφία της Παναγίας με τον Χριστό, «Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ» αριστερά της κόγχης είναι η «ΜΡ ΘV Η ΕΛΠΙΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ», και δεξιά «Ο ΖΩΟΔΟΤΗΣ ΙC XC». Στο νότιο τοίχο είναι ολόσωμη η τοιχογραφία «Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ», και δίπλα του μία σχισμή για παράθυρο. Στον βορινό τοίχο είναι η Πρόθεση με την τοιχογραφία «Η ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΙΣ» και αριστερά τοιχογραφίες φθαρμένες με την Σταύρωση, αριστερότερα είναι ένα μικρό ντουλάπι.

Από κάτω από τις τοιχογραφίες αυτές του βορινού τοίχου είναι τοιχογραφίες με σκηνές από τον Άδη, με επιγραφές όπως «ο παμφάγος άδης» και «ο αφρωνάριος». Στο πίσω μέρος της Σταύρωσης άρχισαν από την δεκαετία του ’80 και ξαναθάβονται Ντεκουλιάνοι.


Άγιος Γεώργιος ] Αγία Μαρίνα ] Άγιος Σώζων ] Αγία Τριάδα ] Άγιος Πετράκης ] Ντεκουλιάνικο ] [ Σταύρωση Ντεκούλου ] Παναγία ] Πασσαβάς ] Ραζελιάνικο ] Ταξιάρχης ] Σωτήρας ] Μονή Τσίγκου ] Ταξιάρχης & Παναγία ]