Αρχική
Προηγούμενη

Ο ΠΑΣΣΑΒΑΣ (ΓΕΝΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ)

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μιχάλη Γρηγ. Μπατσινίλα «ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΤΥΛΟΥ».

Είναι η μοναδική εκκλησία στο Ξεμόνι του Οιτύλου, που ονομάζεται Νουμπρεβίτσα, ή Ουμπρεβίτσα και επίσημα προς το Ελληνικότερο μετονομάστηκε σε Ελαιοχώριο.

Ο ναός έχει δύο πόρτες με ντόπια μάρμαρα στην νότια και δυτική πλευρά, και δύο παράθυρα αντίστοιχα, εσωτερικά δεν είναι αγιογραφημένος.

Η εκκλησία είναι χτισμένη πάνω στην θέση της παλιάς που ήταν μία μικρή μονοκάμαρη, τότε ένα παιδί στη αγκαλιά έπιανε την οροφή της. Το 1938 άρχισαν οι ξεμονίτες να φτιάχνουν την νέα αφού γκρέμισαν την παλιά, τότε ήταν παπάς στην ξεχωριστή ενορία στο Ελαιοχώρι και στην Χοτάσια ο παπά Γαϊτάνης και ήταν αυτός που ενεργούσε για το χτίσιμο.

Η εκκλησία είναι περισσότερο γνωστή με το προσωνύμιο «ο Πασσαβάς», η ονομασία αυτή διασώθηκε μέσα από τους αιώνες για να μας θυμίζει την άγραφη ιστορία του τόπου. Ο Πασσαβάς ήταν ένα μικρό καστρί που έχτισε ο Βιλλαρδουίνος το 1250 για να ελέγχει την διέλευση και κυρίως τους Μεληγγούς. (από το Γαλλικό pass-avant =ελεγχόμενη διάβαση). Η εκκλησούλα μπορεί να χτίστηκε από τους Βυζαντινούς πολύ νωρίτερα, για τον ίδιο σκοπό, να παρατηρούν τις κινήσεις των Μεληγγών. Όμως μπορεί και να χτίστηκε αργότερα πάνω στα ερείπια του καστροφυλάκιου. Ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπως άλλωστε οι περισσότερες και επειδή δεν ήσαν τόσοι παπάδες όσες και οι αφιερωμένες στην Κοίμηση της Παναγίας εκκλησίες, την όρισαν να εορτάζει στο Γενέθλιο της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η εκκλησία ανήκει στους Πετρουλιάνους και Τσαπατσαριάνους, οι οποίοι και θάβονται σε παραπλήσιο νεκροταφείο. Οι Μπογέοι και Καλαποθαρέοι αν και έχουν σπίτια στο ξεμόνι τους φέρνουν ακόμη και σήμερα και θάβονται στο Οίτυλο. Οι παλιοί θυμούνται, πού οι Πετρουλέοι πέταξαν τα κόκαλα των Καλαποθαρέων, γιατί δεν τους αναγνώριζαν δικαιώματα στην εκκλησία.

Το νεκροταφείο δεν είναι ακουμπιστά στην εκκλησιά αλλά λίγο πιο πέρα κατώδρομα, αποτελείται από τρία κλιμακωτά λουριά και στο πρώτο είναι ένα μικρό δωματιάκι που είναι η κοκαλιάρα.


Άγιος Γεώργιος ] Αγία Μαρίνα ] Άγιος Σώζων ] Αγία Τριάδα ] Άγιος Πετράκης ] Ντεκουλιάνικο ] Σταύρωση Ντεκούλου ] Παναγία ] [ Πασσαβάς ] Ραζελιάνικο ] Ταξιάρχης ] Σωτήρας ] Μονή Τσίγκου ] Ταξιάρχης & Παναγία ]