Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Ομιλία Νομάρχη Λακωνίας κ. Φούρκα

Οφείλω προοιμιακά να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή που μου έκανε την τιμή να είμαι ομιλητής.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ανάμεσά σε σας που αποτελείτε φάρο πολιτισμού, ανάπτυξης και προκοπής για τη Μάνη αλλά και για ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο.

Θέλω, λοιπόν, να συγχαρώ τους συντελεστές της διοργάνωσης που με την πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύουν τον πολιτισμό και το φυσικό κάλος της αδούλωτης Μάνης αλλά και τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Τέλος χαίρομαι που οι σύγχρονες Μανιάτισσες στα χνάρια των προγόνων τους παίρνουν πρωτοβουλίες και τραβούν μπροστά διοργανώνοντας το 2ο Μανιάτικο Συνέδριο, δίνοντας μας τη δυνατότητα για ανταλλαγή απόψεων και ανάληψη πρωτοβουλιών σε διανομαρχιακό επίπεδο.

Μανιάτισσες και Μανιάτες, Φίλες και Φίλοι,
Ολόκληρη η Μάνη είναι ένα Μουσείο, ένα μουσείο ιστορίας και παράδοσης, που με φυσική ομορφιά, σαν ένα ιδεατό κάδρο, συνδυάζει τα μνημεία της αρχαιότητας, τα μεσαιωνικά κάστρα, τις βυζαντινές εκκλησίες, τα μοναστήρια και τους πύργους. Ένα Μουσείο με κόσμο αληθινό όπου οι άνθρωποι όπως έλεγε και ο αείμνηστος Γεώργιος Τσιμπιδάρος κληρονομάνε μια φοβερή τιμιότητα: να θυμούνται!!!

Η Μάνη πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση:

Την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της και της ανάπτυξης του συνόλου των οικονομικών της δραστηριοτήτων.

Μόνο έτσι θα διαδραματίσει στο μέλλον το ρόλο που δικαιωματικά της ανήκει, λόγω ιστορίας, λόγω φυσικής ομορφιάς, λόγω πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εγρήγορση και η διαρκή προσπάθεια από την πλευρά μας, η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο και η εκμετάλλευση των ευκαιριών για επενδύσεις αποτελούν βασικά εργαλεία σε αυτόν τον αγώνα.

Για να βελτιωθεί όμως η ανταγωνιστικότητα, πρέπει να δημιουργηθούν οι γενικές προϋποθέσεις και το κατάλληλο περιβάλλον που θα ευνοήσει την ανάπτυξη, με ένα ευρύ φάσμα εμμέσων ενισχύσεων. Δηλαδή πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές.

Οι υποδομές στον τομέα των μεταφορών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και των τηλεπικοινωνιών.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι τα δίκτυα και τα συστήματα μεταφορών (δρόμοι: εθνικοί, επαρχιακοί και δημοτικοί), είναι καθοριστικά για την οικονομική ανάπτυξη της Μάνης.

Για το σκοπό αυτό η Ν.Α. Λακωνίας υλοποιεί μια σειρά παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών, με σκοπό τη μείωση των δυσμενών παραγόντων.

Στόχοι μας είναι:

   • Η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός της αποτελεσματικότητας των συστημάτων μεταφορών.

   • Η σύνδεση των συστημάτων τοπικών μεταφορών μικρής κλίμακας με τα μεγάλα δίκτυα.

   • Η προστασία του περιβάλλοντος στον τομέα των μεταφορών.

 

   Ενδεικτικά αναφέρω:

Δρόμο ταχείας κυκλοφορίας Τρίπολη – Σπάρτη

 

Βάσει Χρονοδιαγράμματος από το ΥΠΕΧΩΔΕ αξιολογούνται οι προσφορές και το Δεκέμβριο θα πρέπει να υπογραφεί η σύμβαση

Παράκαμψη Σελλασίας – Βουτιάνων

35.000.000 €

Επαναδημοπρατείται

Παράκαμψη Γυθείου

7.500.000 €

Δημοπρατήθηκε στις 27 Ιουνίου, βρισκόμαστε στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης και εγκατάστασης του εργολάβου

Νέα Είσοδο Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρίνας

1.920.000 €

Έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ Πελοποννήσου

Λιμένα Γυθείου

 

Εκπονείται η οριστική μελέτη και προσπαθούμε να είναι έτοιμη μέχρι τον Μάρτιο του 2006 ώστε να θα υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης ως το 2007

ΣΕ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ

Γέφυρα Σκάλας
(Βασιλοποτάμου)

850.000 €
πλέον απαλλοτρίωσης

Έχει ενταχθεί στο Π.Ε.Π. Το έργο προβλέπει την προσαρμογή στις πλευρές για να έχουμε τεταμένη ευθεία

ΥΠΟ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΛΕΤΕΣ

Γύθειο – Γερολιμένας

Συντάσσεται μελέτη παρεμβάσεων και νέα χάραξη από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Σκάλα – Γύθειο

Συντάσσεται μελέτη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Παράκαμψη Κότρωνα

Η μελέτη είναι υπό ανάθεση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Ένας άλλος τομέας κρίσιμης σημασίας για μας είναι το Περιβάλλον. Από την πρώτη λοιπόν στιγμή που αναλάβαμε, θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και την οικιστική θωράκιση της Μάνης, σε συνεργασία με όλους τους φορείς. Έχουμε καταλήξει σε μια σειρά προτάσεων και τώρα που έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση είμαστε αισιόδοξοι για την πραγματοποίησή τους.

Ενδεικτικά αναφέρω:

  • Διεκδικούμε την οριοθέτηση των οικισμών της Μάνης και θέσπιση όρων προστασίας και ανάδειξης των παραδοσιακών οικισμών. Με την θεσμοθέτηση κανονιστικών πλαισίων (αποφάσεων) ορίων, όρων και περιορισμών δόμησης για έκαστο οικιστικό σύνολο αναδεικνύεται η μοναδικότητα των οικισμών, οργανώνεται το δομημένο περιβάλλον και αποθαρρύνεται η αυθαίρετη δόμηση. Όπως όλοι γνωρίζετε στη Μάνη υπάρχουν 98 θεσμοθετημένοι παραδοσιακοί οικισμοί (χωρίς όμως απόφαση καθορισμού των ορίων τους), 12 στάσιμοι οικισμοί, 25 οροθετημένοι οικισμοί και 20 οικισμοί περίπου που στερούνται εγκεκριμένα όρια. Σύνολο δηλαδή 130 οικισμοί που χρήζουν οριοθέτησης.

  • Κατάρτιση πολεοδομικών μελετών επέκτασης και αναθεώρησης του Ρυμοτομικού σχεδίου του Γυθείου και ένταξη του Μαυροβουνίου και το Ακούμαρου στο Σχέδιο Πόλεως.

  • Κατάρτιση πολεοδομικής μελέτης: αναθεώρησης – επέκτασης του Ρυμοτομικού σχεδίου του Γερολιμένα και ένταξη της Αρεόπολης στο σχέδιο με σκοπό την δημιουργία ενός ισχυρού κεντροβαρικού πόλου ανάπτυξης και συσπείρωσης δραστηριοτήτων που θα εξυπηρετούν ευρύτερη περιοχή.

  • Την εφαρμογή προγραμμάτων και οικονομική ενίσχυση σχεδίων ανάπλασης – ανάδειξης ιστορικών παραδοσιακών οικισμών, ιστορικών μνημείων, μνημείων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. (π.χ. αναπλάσεις πλατειών, οδών, καλντεριμιών, επισκευές και αναστηλώσεις ιστορικών μνημείων, πύργων, πυργόσπιτων που κρίνονται επικίνδυνα ή επικινδύνως ετοιμόρροπα από άποψη στατικής και δόμησης). Στα προγράμματα αυτά να μπορούν να εντάσσονται Δημοτικά και ιδιωτικά έργα.

  • Κατάρτιση – έγκριση και υλοποίηση σχεδίων ρύθμισης και οργάνωσης των περιοχών, όπως ΣΧΟΟΑΠ που αποτελούν χωροταξικά σχέδια γενικών κατευθύνσεων στα οποία οφείλουν να εναρμονίζονται οι Πολεοδομικές μελέτες των οικισμών και οι ζώνες Οικιστικού Ελέγχου.

  • Έλεγχος και οργάνωση των χρήσεων γης με καθορισμό ζωνών ανάπτυξης βιοτεχνίας, παραγωγικών δραστηριοτήτων, τουρισμού – αναψυχής – παραθεριστικής κατοικίας. Εδώ σημειώνουμε ότι πρέπει να χωροθετηθεί περιοχή (ζώνη) στην οποία να επιτρέπεται η εξόρυξη πέτρας, που είναι το μονοσήμαντα χρησιμοποιούμενο υλικό στα δομικά έργα της Μάνης.

  • Την επίσπευση των διαδικασιών καθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας κατά μήκος της ακτογραμμής με προτεραιότητα τις περιοχές εντός των οικιστικών συνόλων, που θα διευκολύνει στην δόμηση των παραλιακών ακινήτων.

Όσον αφορά τα ύδατα έχει εγκριθεί η πρόταση μας ύψους 600.000 € στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας με αντικείμενο την Προστασία των Αλιευμάτων του νομού Λακωνίας από έκτακτες περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης, που σημαίνει καθαρές θάλασσες στο Λακωνικό κόλπο.

Ο τουρισμός αποτελεί αντικείμενο στο οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας, καθώς πρέπει να επιφέρει σημαντική ενίσχυση στην οικονομία του τόπου μας. Η Μάνη πρέπει να καταστεί τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο και όχι μόνο για τη συρρικνωμένη σε 2 θερινούς μήνες περίοδο.

 • Έχουμε εκπονήσει Επιχειρησιακό σχέδιο Τουρισμού που μας ανέδειξε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να ευδοκιμήσουν στη Μάνη και πολλά χρήσιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την υλοποίηση του επιχειρησιακού. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του σχεδίου αυτού.

 • Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα της Νομαρχίας την οποία προσπαθούμε να καταστήσουμε μια δυναμική βάση δεδομένων με όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να χρειαστεί ο κάθε τουρίστας για να προγραμματίσει τις διακοπές του (π.χ. δρομολόγια, λίστα ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων κ.α.).

 • Συμμετέχουμε σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις που αφορούν τον τουρισμό και αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε μέρος στη 1η Έκθεση Εκπαιδευτικού Τουρισμού, που αφορά το σχολικό τουρισμό, με ένα νεανικά σχεδιασμένο και έξυπνο περίπτερο στο ξενοδοχείο Olympic Royal Hotel στις στήλες Ολυμπίου Διός και συνιστώ να επισκεφθείτε.

 • Εκπονούμε με έξοδα της Νομαρχίας μελέτη που ολοκληρώνεται για την ανάπλαση της παραλίας του Μαυροβουνίου.

 • Έχουμε προγραμματίσει την σήμανση όλων των προορισμών της Μάνης και την αναφορά όλων των δραστηριοτήτων που μπορεί να χρειάζεται να ενημερωθεί ο κάθε τουρίστας και τη δημιουργία τουλάχιστον ενός infokiosk.

 • Τέλος, τον πιο σημαντικό ρόλο για την προώθηση του τουρισμού θα παίξουν οι 2 Πανεπιστημιακές Σχολές και το ΤΕΙ που από φέτος λειτουργεί καθώς και το μεταπτυχιακό τμήμα με τίτλο: ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ που τη δημιουργία του ανήγγειλε πριν λίγες ημέρες η υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Μαριέττα Γιαννάκου και το οποίο είχαμε υποβάλει ως αίτημα το 2003. Οι σχολές αυτές αφενός θα κρατήσουν τα παιδιά στον τόπο μας, και όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον νομό μας και ιδιαίτερα για την Μάνη και αφετέρου τα παιδιά που θα έρθουν να σπουδάσουν στον νομό μας θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές μας και τη ζωντανή διαφήμιση που ζητάμε για τον τόπο μας. Γι’ αυτό πρέπει να τους δείξουμε την φιλοξενία μας και τις ομορφιές του τόπου μας.

Όλες αυτές οι δράσεις που προανέφερα έχουν σαν σκοπό να αναδείξουν το πλούσιο σε φυσικές ομορφιές λακωνικό περιβάλλον και την αξιόλογη πολιτισμική κληρονομιά.

Μιλώντας για πολιτιστική παρακαταθήκη πρέπει να αναφερθούμε στη σημασία που αποδίδουμε στον πολιτισμό. Και η Μάνη ισορροπώντας ανάμεσα στο πέλαγο και τον Ταΰγετο αποτελεί ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Πρέπει λοιπόν αφενός να αναδείξουμε και να προστατεύσουμε το σημαντικό μανιάτικο θησαυρό που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές, αφετέρου να χτίσουμε πάνω σε αυτόν ένα εξίσου λαμπρό πολιτιστικό μέλλον. Είναι απαραίτητο να γίνει καταγραφή Μνημείων και η αναστήλωσή τους. Για να πραγματοποιηθεί αυτό χρειάζεται να συστρατευθούν όλοι οι άνθρωποι του Πνεύματος, εσείς αγαπητοί μου φίλοι. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να διαδραματίσει ο διανομαρχιακός φορέας αειφόρου ανάπτυξης Ταϋγέτου. Πρέπει να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις με υποβολές προτάσεων στα διαπεριφερειακά προγράμματα όπως το Interreg Archimed κ.α. πρέπει να παίξουν συνεργασίες με τις αντίστοιχες περιφέρειες και δήμους των μανιάτικων χωριών στη Σικελία που έχουν κοινές ρίζες με μας. Κάτι τέτοιο φρονώ θα ενίσχυε τις πιθανότητες μας στην έγκριση των προτάσεων. Ξαναζωντανεύουμε και αναδεικνύουμε τα μεσαιωνικά μνημεία μας με τις εκδηλώσεις Κάστρεια που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας. Έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και υλοποιούμε την δημιουργία ενός ψηφιακού Λαογραφικού Άτλαντα που θα προβάλει και θα τεκμηριώσει την κληρονομιά της Μάνης. Έχουμε εκδώσει έντυπο και ψηφιακό υλικό, όπου προβάλλονται όλα τα βυζαντινά μνημεία του τόπου μας.

Επειδή όμως πολιτισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς παιδεία, έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας στο σημαντικό αυτό τομέα. ιδιαίτερα για την περιοχή της Μάνης έχουμε έτοιμη την μελέτη για το Λύκειο – ΤΕΕ Γυθείου στο Μαυροβούνι και έχουμε υπόσχεση από την υπουργό μας την κα Μαριέττα Γιαννάκου για τη χρηματοδότησή του. Από το 2003 έως σήμερα χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή 5 αιθουσών διδασκαλίας στο δημοτικό σχολείο Αρεόπολης. Ακόμη δημοπρατήσαμε 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και 3 διδασκαλίας για το 1ο-2ο Γυμνάσιο Γυθείου, 2 αίθουσες για το 2ο δημοτικό σχολείο Γυθείου και τέλος χρηματοδοτήσαμε την κατασκευή του Νηπιαγωγείου Πετρίνας, αίθουσας, γραφείων και κοινόχρηστων χώρων.

Με την αναβάθμιση της παιδείας θα αντιμετωπίσουμε μακροχρόνια την ανεργία που μαστίζει τη Μάνη. Όμως η ανεργία πρέπει να καταπολεμηθεί και άμεσα. Αυτή τη στιγμή τρέχουμε μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Νομαρχίας: ΑΝΕΛ πρόγραμμα «Παροχής Υπηρεσιών Συμβουλευτικής Υποστήριξης στην Περιοχή της Μάνης» με ωφελούμενους άνεργους, υποαπασχολούμενους αλλά και εργαζόμενους. Άτομα με ειδικές ανάγκες, μακροχρόνιους άνεργους κάτω των 45 ετών και ανέργους μιας ιδιαίτερης κατηγορίας που μαστίζεται από την ανεργία, αυτής άνω των 55 ετών και λοιπές κατηγορίες που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας. Επίσης για την καταπολέμηση της ανεργίας πρέπει να προβληθούν τα τοπικά προϊόντα και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: με την δημιουργία τοπικών συμφώνων ποιότητας για τα χαρακτηριστικά προϊόντα της Μάνης και την ανάπτυξη του αγροτουρισμού. Εάν βρούμε τρόπο να βγάλουμε προς τα έξω το μανιάτικο λάδι, το μέλι, το φασκόμηλο και τα υπόλοιπα ξεχωριστά προϊόντα μας θα έχουμε επιτύχει. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το νέο λιμάνι Γυθείου και ο Περιφερειακός του Γυθείου θα μειώσουν το κόστος και θα διευκολύνουν τις εξαγωγές των τοπικών προϊόντων. Εμείς θα είμαστε αρωγοί σε όλες σας τις προσπάθειες.

Θα ήθελα να σας ανακοινώσω μία πρόσφατη επιτυχία που είχαμε. Εξασφαλίσαμε 345.000 € από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας για την ανάπτυξη Σύστηματος Αυτόματης Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης των πολιτών της υπαίθρου, ώστε μεγάλο μέρος των πληροφοριών και των υπηρεσιών να είναι διαθέσιμα στους πολίτες μέσω τηλεφώνου ως ηχογραφημένα μηνύματα, οργανωμένα ανά κατηγορίες όπως:

 • Οδηγίες που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία (π.χ. οδηγίες λίπανσης, καταπολέμησης προσβολών κλπ.)

 • Τοπικές, εθνικές και κοινοτικές εξελίξεις αναφορικά με το γεωργικό / κτηνοτροφικό τομέα

 • Εθνικά και κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης

 • Οδηγίες για την ασφάλεια και την υγιεινή (π.χ. για την ασφαλή χρήση γεωργικών φαρμάκων

 • Οδηγίες ορθολογικής διαχείρισης φυσικών πόρων

 • Καιρικές συνθήκες – περιβαλλοντικές συνέπειες.

 • Τάσεις αγοράς (τιμές προϊόντων, πιθανές αγορές)

Η θετική πορεία της Μάνης είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδισθεί. Με σταθερά βήματα και διαρκή προσπάθεια χτίζουμε τα θεμέλια για την αειφόρο ανάπτυξη της Μάνης. Η επίτευξη των στόχων όμως δεν μπορούν να ευοδωθούν χωρίς τη δική σας ενεργή συμμετοχή και υποστήριξη. Ας θυμόμαστε λοιπόν πάντα το λόγο του λαϊκού Ποιητή:

«Οντά ειν' η Μάνη σύφωνη, βγάνει άρματα μεγάλα»


[κα Μαντουβάλου] [κ. Σκανδαλάκης] [κ. Φούρκας] [κ. Ανδρεάκος] [κ. Τσιριγώτης] [κ. Τζωρτζάκης] [κ. Μαραμπέας] [κ. Μπασάκος]