Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Ομιλία Δήμαρχου Δήμου Οιτύλου, κ. Πέτρου Ανδρεάκου

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Αξιότιμες κυρίες της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης,

θέλω να μεταφέρω μέσα εδώ, στη φιλόξενη αίθουσα που συναντιόμαστε μια παλιά μανιάτικη παροιμία για να τονιστεί με άρωμα Μάνης η σημερινή μας συνάντηση.

«Η γυναίκα και ο γκρας να λαλούσι για καλά»,
που θέλει να δείξει τη δύναμη της γυναικείας προσωπικότητας μέσα στη Μανιάτικη οικογένεια.

Και είναι γεγονός ότι με δυναμικές γυναίκες - όπως εσείς -μπροστά ή στο πλάι μας, όλα μπορούν να γίνουν για το καλό της περιοχής μας, το καλό της Μάνης μας.

Η σημερινή είναι η δεύτερη συνεπής συνάντηση μας από την οποία όλοι προσδοκούμε να υπάρξουν και θετικά βήματα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα στην περιοχή μας είναι πολλά. Στην προηγούμενη συνάντηση μας, όλοι μας τα εντοπίσαμε, τα αναλύσαμε και αναφερθήκαμε σ’ αυτά.

Σήμερα προσωπικά θα σταθώ σε 4 μόνο, τα οποία θεωρώ τα πιο άμεσα, και βέβαια έπεται και η συνέχεια των υπόλοιπων ομιλητών που μίλησαν ή θα μιλήσουν. Και αυτό σας το λέω για να καταφέρουμε να μεθοδεύσουμε τις κινήσεις μας και αν μπορούμε εδώ και τώρα να προτείνουμε συγκεκριμένες ενέργειες για τη Μάνη μας, ενιαία και ουσιαστικά.

Τα 4 θέματα που θα θίξω σήμερα τα θεωρώ και τα πιο σημαντικά για την ήπια οικιστική ανάπτυξη και ανάδειξη της Μάνης και ειδικότερα του Δήμου Οιτύλου. Είναι τα εξής:

1) ΔΕΗ

Είναι αδιανόητο στις μέρες του 21ου αιώνα η περιοχή μας, μια περιοχή έξοχου κάλλους, ομορφιάς και ιδιαιτερότητας, με 65 παραδοσιακούς οικισμούς χαρακτηρισμένους από την πολιτεία, μια περιοχή μοναδική σε ιστορία, παράδοση, ήθη και έθιμα, να λειτουργεί με πρωτόγονες ηλεκτρικές προδιαγραφές.

Θα σας φανεί απίστευτο αν σας πω πως σήμερα ένας νέος επαγγελματίας που πρόκειται να ανοίξει κατάστημα στην περιοχή μας, πρέπει πρώτα να εφοδιαστεί με γεννήτρια και μετά να προγραμματίσει να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του.

Επίσης, παρά του ότι και στους 65 παραδοσιακούς οικισμούς του Δήμου μας η επίσημη πολιτεία έχει θεσμοθετήσει αυστηρούς όρους αρχιτεκτονικής δόμησης, η ίδια παρανομεί - αφού επιτρέπει στη ΔΕΗ να έχει εναέριες γραμμές ηλεκτρισμού.

Οι προτάσεις μας στο θέμα αυτό είναι:

  • α) πρέπει άμεσα, χθες θα έλεγα να επαναλειτουργήσει το γραφείο της ΔΕΗ στην Αρεόπολη,έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις διακοπές που γίνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

  • β) παράλληλα να γίνει αναβάθμιση του δικτύου για την οριστική επίλυση του προβλήματος

  • γ) να υποχρεωθεί η ΔΕΗ, όπως οφείλει, να μετατρέψει τις εναέριες γραμμές σε υπόγειες εντός των ορίων των παραδοσιακών οικισμών.

 

2) ΠΑΡΑΛΙΕΣ (ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ-ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ)

Στο Δήμο Οιτύλου υπάρχουν δύο μεγάλες παραλίες, του Ν. Οιτύλου και του Διρού αλλά και πολλές άλλες μικρότερες.

Εμείς σαν Δήμος έχουμε την έμπνευση, τη διάθεση αλλά και τη δυνατότητα ανάπλασης, ανάδειξης και αξιοποίησής τους αλλά, δυστυχώς, δεν μπορούμε και δεν μας επιτρέπετε να κάνουμε τίποτα χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας και του Λιμεναρχείου.

Η πρότασή μας πάνω σε αυτό είναι η εξής: απλούστευση των διαδικασιών έγκρισης και εκχώρηση σημαντικών προνομίων στο Δήμο για επίβλεψη, λειτουργία και εφαρμογή των κειμένων διατάξεων.

 

3) ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ - ΥΠ.ΠΟ.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει καταλήξει να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για την ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχή μας, γιατί θέτει μόνο περιορισμούς και απαγορεύσεις δόμησης, δημιουργώντας Α και Β ζώνες δίχως την ύπαρξη απαιτούμενων μελετών σύμφωνα με το Σύνταγμα.

Πως άλλωστε να τις κάνει αφού ούτε πόρους διαθέτει, ούτε τους αρμόδιους επιστήμονες έχει, αλλά ούτε και τον αριθμό των αρχαιολόγων που απαιτούνται προκειμένου να συνεργαστούν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η Μάνη ως γνωστό είναι ένα ανοιχτό αρχαιολογικό μουσείο. Τολμώ να πω ότι είναι ένα κόσμημα επίγειας αρχαιολογίας, με εκατοντάδες μνημεία ανεκτίμητης αξίας όπως εκκλησίες, κάστρα, κτιριακά συγκροτήματα και άλλα. Με μόνα υπεδάφια αρχαιολογικά ευρήματα τα Σπήλαια τα οποία βρίσκονται στις παράκτιες ζώνες.

Δεν χωράει λοιπόν καμιά αμφιβολία ότι η Μάνη έχει ανάγκη από μια εξειδικευμένη επιστημονική μελέτη και όχι μόνο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Τέτοια μελέτη έχει ήδη αναθέσει ο Δήμος μας από τον Νοέμβριο του 2004 σε ομάδα ειδικών επιστημόνων.Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι:

  • α) η αλόγιστη, έως παράνομη θα έλεγα, καθυστέρηση της έγκρισης μελετών, αδειών οικοδομών και δημοτικών έργων αφού απαιτείται έγκριση από 5 συναρμόδιες υπηρεσίες. Η πρότασή μας είναι να θεσμοθετηθεί από την πολιτεία χρόνος έγκρισης των αδειών οικοδομών των μελετών και των έργων.

  • β) επανεξέταση και περιορισμό της έκτασης των ζωνών Α και Β, οι οποίες καταλαμβάνουν χιλιάδες στρέμματα.

  • γ) άρση του περιορισμού του συντελεστή δόμησης από την περιοχή της Λακωνικής Μάνης που επιβλήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1994 με πρόταση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ώστε να ισχύει ότι και στην υπόλοιπη Ελλάδα δηλ. Σ.Δ. 0.2 αντί του 0.1.

  • δ) να εγκρίνει η Αρχαιολογική Υπηρεσία χώρο ίδρυσης λατομείου για αδρανή υλικά και εξόρυξη πέτρας που απαιτείται για την ανέγερση οικοδομών, προκειμένου να διατηρήσουμε το χρώμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μάνης.

  • Η απαγόρευση ενός νόμιμου και ελεγχόμενου λατομείου, δημιουργεί πολλά παράνομα και μη ελεγχόμενα λατομεία με αποτέλεσμα την αλλοίωση του περιβάλλοντος και της φυσικής ομορφιάς.

 

4) ΣΠΗΛΑΙΑ ΔΙΡΟΥ

Για το Σπήλαιο της Αλεπότρυπας:
Ας το επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά:
Το σπήλαιο παραμένει κλειστό για το κοινό από το 1970 παρότι την τελευταία πενταετία έχουν διατεθεί κάποια εκατομμύρια ευρώ.

Σπήλαιο Βλυχάδα:
Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και συναντήσεις με τους αρμόδιους υφυπουργούς τουρισμού κ. Αναστάσιο Λιάσκο και ΥΠ.ΠΟ. κ. Πέτρο Τατούλη και τη στήριξη του υφυπουργού κ. Τάκη Σκανδαλάκη καθώς και αρκετών Μανιατών βουλευτών δόθηκε λύση το Μάιο του 2005 να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση και να επανέλθουν τα Σπήλαια στο ΥΠ.ΠΟ.

Προτείνουμε λοιπόν:
Να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση που λήφθηκε το Μάιο του 2005 ή να εγκριθεί η πρόταση του Δήμου, που είναι με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., και με την οποία ο Δήμος αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες, τη μελέτη και τα έργα για την προστασία και τον καθαρισμό του εσωτερικού του σπηλαίου καθώς και την αξιοποίηση της παραλίας, ακόμα και στην περίπτωση που η διαχείρησή τους είναι από το ΥΠ.ΠΟ.

Είναι κρίμα για λίγες χιλιάδες ευρώ να αφήσουμε να συνεχίζεται η φθορά των σπηλαίων. Γι'αυτό ας αναλάβει ο καθένας μας τις ευθύνες του.

Κυρίες και κύριοι,
όπως όλες και όλοι το γνωρίζουμε όλα ανάγονται σε πολιτικό πεδίο σχεδιασμού, βούλησης και εκτέλεσης. Ήρθε η ώρα να λογαριάσουμε τις δυνάμεις μας, να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους, όχι με λόγια και επιδείξεις αλλά με έργα και ουσία.

Αφού από τα τέσσερα προβλήματα που ανέφερα μόνο το ένα, της ΔΕΗ απαιτεί οικονομική δαπάνη.

Τα υπόλοιπα τρία στην ουσία είναι απλά διαδικαστικά θέματα που απαιτούν πολιτική βούληση και απόφαση. Στο Δήμο Οιτύλου όλοι εμείς, όχι μόνο ασχολούμαστε με τα παραπάνω αλλά όπως διαπιστώσατε και διαρκώς θα διαπιστώνεται προτείνουμε χειροπιαστές λύσεις, επιθυμούμε την συνεργασία, σχεδιάζουμε το σύγχρονο και παραδοσιακό πρόσωπο της Μάνης μας.

Που τόσο λατρεύεται και λατρεύουμε, αλλά το σημαντικότερο πράττουμε, κάνουμε έργα υποδομής και ανάπλασης.

Εκείνο πάντως που γνωρίζω πολύ καλά και σίγουρα γνωρίζεται και εσείς καλύτερα είναι πως όποιος θέλει μπορεί.

Γι' αυτό και είμαστε σήμερα όλοι εδώ, για να κάνουμε πράξη τα όσα μας ενώνουν και τα όσα βοηθούν τον τόπο μας να πάει καλύτερα.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.


[κα Μαντουβάλου] [κ. Σκανδαλάκης] [κ. Φούρκας] [κ. Ανδρεάκος] [κ. Τσιριγώτης] [κ. Τζωρτζάκης] [κ. Μαραμπέας] [κ. Μπασάκος]