Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ

Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα μας ξαναδίνει φιλόξενο βήμα η «Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης» και γι αυτό την ευχαριστούμε θερμά.

Πιστοί στο «Λακωνίζειν » των απογόνων της αρχαίας Σπάρτης, με λίγα λόγια κι από τη μεριά μας , θα σας μεταφέρουμε στην Ανατολική Μάνη, σωστότερα στην Προσηλιακή Μέσα Μάνη όπως παραδοσιακά τη γνωρίζουμε.

Έναν Καποδιστριακό Δήμο που ένωσε έξι (6) κοινότητες, τρείς μεγάλες - Κότρωνα, Λάγιας , Κοκκάλας και τρεις (3) μικρότερες - Νυμφίου, Δρυμού, Πυρρίχου - και πενήντα (50) περίπου μικρούς και μεγάλους οικισμούς σε μία μεγάλη έκταση , με ελάχιστες υποδομές , με τεράστια προβλήματα και μηδενικές χρηματοδοτήσεις.

Κορυφαίο πρόβλημα του Δήμου Ανατ. Μάνης είναι το ΝΕΡΟ.
Το 2005 η Ανατ. Μάνη δεν έχει νερό. Επ΄ αυτού να σας ενημερώσω ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η κληρονομιά μας, από τις κοινότητες ήταν προβληματική έως ανύπαρκτη.
Ετσι έπρεπε η Δημοτική αρχή να αναζητήσει και μάλιστα πιεστικά λόγω της αυξανόμενης χρόνο με το χρόνο τουριστικής κίνησης, ιδίως τους θερινούς μήνες, λύση. Χωρίς νερό δεν νοείτε βέβαια Ανάπτυξη.
Εμείς προτιμήσαμε να λειτουργήσουμε μεθοδικά και υπεύθυνα και μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε με αισιοδοξία τη λύση στο οξύ πρόβλημα ύδρευσης της Ανατ. Μάνης.
Αναφερόμαστε στις γεωτρήσεις Παρασυρού - Σκουτάρι απ’ όπου ξεκινάει ο αγωγός για να φθάσει στον Κότρωνα και τη Κοκκάλα με προϋπολογισμό για το έργο αυτό 1.100.000 ΕΥΡΩ.

Το πρόβλημα όμως για να λυθεί απαιτεί κι άλλες παρεμβάσεις.
Ετσι με προένταξη στο ΠΕΠ Πελοποννήσου χρηματοδοτείται ο Δήμος μας με ποσό 800.000 ΕΥΡΩ προκειμένου να επεκταθεί ο αγωγός έως τη Λάγια και να συνδεθεί με τις δεξαμενές στην Κοκκάλα, στο Ε. Νύμφι, και στο Φλομοχώρι.

Στη συνέχεια και μέσα από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, το οποίο το θεωρούμε ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη του Δήμου, θα δημοπρατηθεί η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων έτσι ώστε να λύσουμε το πρόβλημα ύδρευσης στους περισσότερους Οικισμούς της Ανατ. Μάνης.

Είμαστε βέβαιοι ότι όποια δαπάνη απαιτείται ακόμη για την ύδρευση, θα δοθεί από την Πολιτεία. Ας μη μονοπωλήσει όμως το νερό το ενδιαφέρον μας.

Κάναμε σημαντικά βήματα και σε άλλους τομείς για την ανάπτυξη του Τόπου μας.

  • Επέκταση - κατασκευή Δημαρχείου.

  • Ανάπλαση πλατείας στη Λάγια και στον Κότρωνα.

  • Λειτουργία προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι».

Οδοποιϊα:
α)
Ασφαλτόστρωση πολλών δρόμων όπως η Λάγια - Πόρτο Κάγιο, Κοκκάλα - Κυπριανός - Λάγια, Κοκκάλα - Παχιάνικα, Κότρωνας - Σκαλτιοτιάνικα - Λούτσα.
β) Τσιμεντόστρωση για πρόσβαση σε πολλούς οικισμούς του Δήμου μας.
γ) Με τη δρομολογημένη νέα διάνοιξη Αγ. Κωνσταντίνου - Σκουτάρι, ο Τόπος μας βγαίνει σιγά αλλά σταθερά από την οδική απομόνωση.

Σημαντικό και άξιο αναφοράς είναι το έργο προβολής και ανάδειξης του Τόπου μας.

Συμμετέχουμε ως Δήμος σε κάθε έκθεση, τουριστική ή άλλη και το φυλλάδιό μας, το οποίο έχει κερδίσει επαινετικά σχόλια, έχει μοιραστεί σε χιλιάδες ανθρώπους.

Εχουμε προνόμιο να ανήκουν στο Δήμο μας ο Φάρος και η αρχαιολογική Ζώνη του Ταινάρου. Εδώ που δυστυχώς οι κρατικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μας έχουν βοηθήσει στην αξιοποίηση του χώρου, ως τώρα τουλάχιστον, παρά τις συνεχείς προσπάθειές μας και τις υποσχέσεις που παίρνουμε κατά καιρούς .

Δεν είναι όμως μόνο το Ταίναρο.
Είναι τα Δημαρίστικα Λαγίας με τον Προφήτη Ηλία και το λατομείο του κόκκινου μαρμάρου.
Είναι και η Γωνέα με το μοναστήρι του Σωτήρα.
Είναι και ο Πύρριχος, αρχαία πόλη με τα περίφημα πηγάδια που αναφέρει ο Παυσανίας.
Είναι οι μεγαλιθικοί οικισμοί : Σέλα, Μακρύναρος, Παλιοχώρι.
Είναι οι Πύργοι, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα ξωκλήσια.

Και η Ανατολική Μάνη είναι μέρος του Ανοιχτού Μουσείου Μάνης που είθε μια μέρα να πάρει σάρκα, ξεπερνώντας τη μιζέρια και την εγκατάλειψη.

«Για προσκύνημα και για τραγούδι είναι ο Τόπος μας» όπως έγραψε ο ποιητής.

Και εμείς προτάσουμε την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και κερδίζουμε την αγάπη των επισκεπτών μας , με τις πλούσιες εκδηλώσεις που οργανώνουμε κάθε χρόνο.

«Τα Ταινάρια» κάθε καλοκαίρι δίνουν το Τοπικό στίγμα, στίγματα από την ατελείωτη πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης.

Αντί να καταφεύγουμε σε εκδηλώσεις εντυπωσιασμού και πανηγύρια, ανασύρουμε όψεις μιας τσαλαπατημένης και ξεχασμένης ταυτότητας που μας κληροδότησε ο Δημιουργός και οι πρόγονοί μας.

Προβολές, ομιλίες και πολλά άλλα , με θέμα τη Μάνη που σκοπεύουμε να πυκνώσουμε, με την ενεργοποίηση του πνευματικού δυναμικού που έχει ρίζες στον Τόπο μας, με συντονιστή έναν άνθρωπο που έχει δώσει και δίνει πολλά στην ανάδειξη της Μάνης τον Γιώργο Δημακόγιαννη.

Τελικά τον Τόπο μας, γη της πέτρας , του φωτός, των πύργων , της ελιάς και της θάλλασας, στέλνει εύγλωτο μήνυμα σε όλους: ότι εδώ κατοίκησαν και κατοικούν άνθρωποι περήφανοι, όρθιοι, λεβέντες, καλοί με τους φίλους και σκληροί με τους εχθρούς.

Μανιάτες και Μανιάτισσες ακρίτες του Νότου. Φημισμένοι για τη φιλοξενία, τον καθαρό και ευθύ λόγο τους ρίζωσαν εδώ στην πικρή, δοκιμασμένη και αγέρωχη πέτρα, με ατελείωτο μόχθο και αγώνα για επιβίωση, γι’ αυτό και διαχρονικά αξίζουν το θαυμασμό, μα αξιώνουν κυρίως το Σεβασμό.

Σας ευχαριστώ


[κα Μαντουβάλου] [κ. Σκανδαλάκης] [κ. Φούρκας] [κ. Ανδρεάκος] [κ. Τσιριγώτης] [κ. Τζωρτζάκης] [κ. Μαραμπέας] [κ. Μπασάκος]