Εκδοτικό σημείωμα ] Οι Συνεργάτες μας ] Φαράγγι Νούπαντης ] Σαράντος Καργάκος ] Χριστούγεννα και... ] Έθιμα... ] Βέργα ] Αναβάθμιση ... ] Ο ρημαγμένος... ] Παλιόπυργος ] Σωτ. Σταυριανάκος ] Οι θησαυροί... ] Ήταν Καιρός ] Τρέχει σαν... ] Γιώργης Εξαρχουλέας ] Μανιάτες Μετανάστες ] Μανιάτες Θεσ/κης ] [ Το έμβλημα... ] Κάλαντα ]

 

Κεντρική
Επάνω

 

Επικοινωνία


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Τηλέφωνα
27330 53670 &
210 7622266

Κατασκευή ιστοσελίδας
Γ.Η. Βενιζελέας

«ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ»!

Είναι εντυπωσιακό το πώς σε μια τόσο μικρή επιφάνεια χώρεσαν τόσα χαρακτηριστικά σύμβολα της δια χρονικής ιστορίας του τόπου μας! Το έμβλημα της Μάνης εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο εκλεκτός συμπατριώτης μας Γεώργιος Δ. Μέρμηγκας (αξιωματικός ε.ε. και ιστορικός ερευνητής από τη Μίνα της Αποσκιερής Μέσα Μάνης) και υλοποίησε (ως μετάλλιο) ο Κωνστ. Μανουσάκης. Ηδη η ωραία αυτή προσπάθεια έχει αποσπάσει εύσημα από όλους όσους την έχουν αποκτήσει ή αντικρύσει. Χαρακτηριστικά σε επιστολή του ο Σαρ. Καργάκος σημειώνει: "μελέτησα προσεκτικά φίλτατε Κε Μέρμηγκα την εργασία σας και όχι απλώς εγκρίνω αλλά επικροτώ. Να έχετε λοιπόν την ευλογία των Αγίων της Μάνης"!

Όπως βλέπετε στο σχέδιο του μεταλλίου περιλαμβάνονται πολεμόπυργοι και πυργόσπιτα, τα παραδοσιακά μανιάτικα όπλα (ξίφος, τυφέκιον, πυροβόλο, δρεπάνι!), τα κύρια δέντρα της Μάνης: ελιά και φραγκοσυκιά, η Μανιάτικη πολεμική σημαία (1821), το ρητό "Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος" (που κατά τον Γ. Μέρμηγκα "συμβολίζει και ταυτόχρονα υπενθυμίζει τη μόνιμη και συνεχή παρουσία των Μανιατών σε όλους τους αγώνες του Έθνους σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή και αν διεξήχθησαν")! Εντύπωση ξεχωριστή προκαλεί τόσο η ακτίνα του ήλιου (που εκτός του λαμπρού ήλιου της Μάνης συμβολίζει και την "ειλικρίνεια, την ευρύτητα αντίληψης, την ορθή κρίση και τη γενναιοδωρία, χαρακτηριστικά των Μανιατών", όσο και οι κυματώσεις (μπλε - λευκό, που "απεικονίζουν την καθαρότητα των θαλασσών αλλά και της μανιάτικης ψυχής, των ιδιαίτερων ηθών και εθίμων αλλά και του άγραφου Δικαίου της Μάνης, παράλληλα με την μανιάτικη κυριαρχία στη θάλασσα κυρίως στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας με τα πολεμικά τύπου "κοκορέλι" αλλά και τον Έλληνα ναύτη"). Πυκνός σε νοήματα ο Γ. Μέρμηγκας, πυκνό και το μετάλλιο του! Φιλοδοξεί δε, οι Δήμοι της Μάνης ή άλλοι φορείς να υιοθετήσουν την ιδέα του και να καθιερώσουν το μετάλλιο ως επίσημο έμβλημα της ενιαίας Μάνης (για βραβεύσεις, δώρα σε επιφανείς φιλοξενούμενους, κ.λπ.). Το περιοδικό μας είναι κοντά του -με την ελπίδα να ανταποκριθούν και οι επίσημοι εκπρόσωποι του τόπου μας... (τηλ. επικοινωνίας 010 4627304).


Προηγούμενη Επόμενη