Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

 

 

Επικοινωνία

ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ- ΚΟΥΤΣΙΚΟΥ Π. ΜΑΡΙΕΤΤΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ

Υπουργός Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων

giannakou1.jpg (15013 bytes)Σύντομο βιογραφικό
Γεννήθηκε στο Γεράκι Λακωνίας. Σπούδασε ιατρός με ειδίκευση στη Νευρολογία και την Ψυχιατρική. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι έγγαμη με τον Παναγιώτη Κουτσίκο και έχει μια κόρη, τη Ζωή-Ηλέκτρα. Ζει εδώ και χρόνια στην καρδιά της αγαπημένης της πόλης, της Αθήνας, στην περιοχή Θυμαράκια, στα κάτω Πατήσια.

Το 1993 και 1996 εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Αθηνών και το 1990 τοποθετήθηκε Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ως Υπουργός ανέδειξε τα ναρκωτικά ως μείζον πολιτικό θέμα. Ταυτόχρονα πέτυχε ν’ αυξήσει τα σχετικά κονδύλια προωθώντας έτσι τη δημιουργία νέων θεραπευτικών κοινοτήτων που λειτουργούν και σήμερα. Επίσης, είχε ανάλογη δράση στον τομέα αυτόν και στο Ευρωκοινοβούλιο επεκτείνοντας και στο ευρωπαϊκό επίπεδο τη μάχη κατά των ναρκωτικών, καθώς με δική της πρωτοβουλία διαμορφώθηκε το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατά της κοινωνικής αυτής μάστιγας.

giannakou2.jpg (76517 bytes)Κύρια μέριμνά της ήταν πάντα η μάχη κατά των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, επικεντρώνοντας τη δράση της σε θέματα όπως η ανεργία, η εγκληματικότητα και η κοινωνική περιθωριοποίηση μέσα από την φτώχεια. Πρώτη κατέθεσε πρόταση για την συγκροτημένη φρούρηση των συνόρων μας από την παράνομη είσοδο μεταναστών. Ανάλογη δράση, σε όλους αυτούς τους τομείς, είχε και στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει εισηγηθεί το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών (2000-2004). Πρόσφατα επανέφερε και προωθεί παλαιότερη πρότασή της για τη συνταξιοδότηση των διαζευγμένων γυναικών.

Η καταξίωσή της στην Ευρώπη και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι γνωστή. Το 1984 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής και το 1989 τέθηκε Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Το 1999 εκλέχθηκε και πάλι Ευρωβουλευτής εκ νέου ως Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας. Στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε βουλευτής στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας και παραιτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εργάζεται με όλες τις δυνάμεις της για  το «πολιτικό» της σπίτι, την Αθήνα.

Είναι Εθνική Συντονίστρια για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Αντιπρόεδρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση Χριστιανοδημοκρατών και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης. Στην μακριά ευρωπαϊκή της πορεία κατείχε κρίσιμες πολιτικές θέσεις που της επέτρεπαν κυρίως να προωθεί θέματα που αφορούσαν μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ενώ τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο Bernando O’ Higgins για τη συμβολή της στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Τέταρτος Κόσμος».

Έχει μακρά κομματική παρουσία στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας από το 1974, ως ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ. Από το 1992 έως το 1998 διετέλεσε Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ. Έδειξε τις πολύπλευρες ικανότητές της και στο πλαίσιο του Ε΄ Συνεδρίου του κόμματος, ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής με αρμοδιότητα το Καταστατικό και ως Υπεύθυνη Ενημέρωσης. Διαμόρφωσε το πλαίσιο θέσεων του κόμματος ως Υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως το καλοκαίρι του 2001. Σήμερα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας.

Από τον Φεβρουάριο του 2002 είναι εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων για τη Νέα Δημοκρατία στη Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης.

Προσωπική σελίδα Βουλευτή: http://www.giannakou.gr

Διεύθυνση e-mail Βουλευτή
giannakou@parliament.gr  -  marietta@otenet.gr 

Διεύθυνση: Γραφείο: Ηροδότου 4, 10675, Αθήνα, τηλ.: 2107247555-31, Φαξ 2107238788. Οικία: Δεμερτζή 10, 10445, Αθήνα, τηλ.: 2108543527.