Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

 

 

Επικοινωνία

Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας

Ο πέμπτος κατά σειρά, μετά την μεταπολίτευση του 1974 και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, δικαιολογημένα θεωρείται ως μια από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες της εποχής μας, δεδομένου ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε με τις δραστηριότητές του να αποτελέσει σύμβολο εθνικής ενότητας και να αναγνωρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 15 Αυγούστου 1926. Πατέρας του ο Δημήτριος Στεφανόπουλος, δικηγόρος, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής και υπουργός, μητέρα του η Βρισηϊς Φιλοπούλου. Σύζυγός του η Τζένη Στουνοπούλου. ΄Εζησαν μαζί 29 χρόνια, μέχρι το θάνατό της το 1988 και απέκτησαν τρία παιδιά, το Δημήτρη, φυσικό-ηλεκτρονικό, την Ειρήνη, δικηγόρο και τον Ηλία, δικηγόρο. Έχει 5 εγγόνια.

Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αρχικά ασχολήθηκε με τη δικηγορία και από το 1961 εισήλθε στον χώρο της πολιτικής. Εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά το 1964 με το ψηφοδέλτιο της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης.

Διετέλεσε υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974. Εντάχθηκε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και εκλεγόταν με το ψηφοδέλτιό της από το 1974 έως το 1985. Μετείχε στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως υπουργός Εσωτερικών, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Προεδρίας της Κυβερνήσεως.

Διεκδίκησε χωρίς επιτυχία την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το 1981 και 1984. Μετά τις ατυχείς -για τη Νέα Δημοκρατία εκλογές του 1985- διαφώνησε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και αποχώρησε με 15 βουλευτές ιδρύοντας νέο κόμμα, τη Δημοκρατική Ανανέωση. Ως πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 αλλά δεν κατάφερε το ίδιο στις επόμενες εκλογές. Μετά την αποτυχία του κόμματός του στις εκλογές του 1990, κήρυξε τη διάλυση της ΔΗΑΝΑ και αποχώρησε από την ενεργό πολιτική.

Στις 8 Μαρτίου 1995, ύστερα από πρόταση της Πολιτικής Άνοιξης και με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψήφους 181 έναντι 109 του υποδειχθέντος από τη Ν.Δ. Αθ. Τσαλδάρη ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος Μιχ. Παπακωνσταντίνου ψήφισαν "παρών".

stef1.jpg (42019 bytes)
15 Απριλίου 2004
Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό

Στις 10 Μαρτίου 1995, ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια μεταβαίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχεται ο παραιτηθείς Πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής. "Κατά τη μακρά συνεργασία που είχαμε στο παρελθόν, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να εκτιμήσω τις αρετές σας, πνευματικές και ηθικές. Και χαίρω γιατί οι αρετές αυτές εδικαίωσαν την εκλογή σας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας", λέει ο κ. Καραμανλής και ο κ. Στεφανόπουλος απαντώντας τονίζει: "Η ευθύνη καθίσταται ακόμη περισσότερο πιεστική διότι διαδέχομαι εσάς, έναν πολιτικό άνδρα ο οποίος κατέγραψε μια λαμπρότατη και μοναδική πορεία στη νεότερη ελληνική ιστορία".

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2000 επανεξελέγη από τη Βουλή Πρόεδρος Δημοκρατίας, υποστηριζόμενος από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Στο διάστημα της Προεδρίας του ταξιδεύει τακτικά στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης κάθε χρόνο πραγματοποιεί 3 με 4 επισήμους επισκέψεις σε άλλες χώρες και δέχεται ίσον αριθμό επισκέψεων ξένων Αρχηγών Κρατών. Δέχεται πολλούς επισκέπτες στο Προεδρικό Μέγαρο, απαντά σε όλες τις επιστολές που του απευθύνονται και υποδέχεται στο Προεδρικό Μέγαρο μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από σχολεία όλης της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζει να κατοικεί στην ιδιωτική κατοικία του μαζί με το μεγαλύτερο γυιό του, τη νύφη του και τα δυο εγγόνια του.