Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΘΕΙΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΚΡΑΝΑΗ»
Μάρνης 20, 1ος όροφος, τηλ. 5224971

Ο Σύλλογος Γυθειατών Αττικής «Η ΚΡΑΝΑΗ» ιδρύθηκε το 1956 από μία ομάδα νοσταλγών του Γυθείου, η οποία ομάδα είχε σαν κύριο στόχο της την επικοινωνία των Γυθειατών Αττικής καθώς και τη στήριξη των αξιών της Γυθειατικής παράδοσης.

Με την ίδρυση του Συλλόγου Γυθειατών «Η ΚΡΑΝΑΗ» συσπειρώθηκε το Γυθειατικό στοιχείο και από κει και πέρα ο Σύλλογος εκπονεί ετήσια πολιτιστικά προγράμματα με εκδηλώσεις πολιτιστικού, θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου υψηλού επιπέδου καθώς και εκδρομές σε διάφορους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Μέσα στο όλο πλαίσιο διοργανώνονται και συνεστιάσεις και ευχάριστες διασκεδάσεις, απαραίτητες στην τσιμεντούπολη που ζούμε.

Οι κυριότερες εκδηλώσεις που έχουν θεσμοθετηθεί από το Σύλλογο είναι: η κατ' έτος θρησκευτική των Αγίων Πάντων στο Γύθειο, όπου χοροστατεί ο τοπικός Μητροπολίτης. Η προσφορά του Συλλόγου στο Δήμο Γυθείου και στις εκκλησίες της πόλης είναι αξιοζήλευτες. Στηρίζει κάθε χρόνο οικονομικά το Γηροκομείο - Μητροπόλεως Γυθείου, του Φιλόπτωχου ταμείου και όλους τους τοπικούς Ενοριακούς Ναούς. Οικονομική στήριξη έχει προσφέρει προς το Δήμο Γυθείου, στη φιλαρμονική, στην καθαριότητα και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις Γυθείου (καρναβάλι, Μαραθονήσια κ.ά.).

Πέρα των ανωτέρω, οι σχέσεις αγάπης και καλής συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τους πολιτιστικούς φορείς του Γυθείου όπως: Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο Γυθείου, Μικρασιατικών και Ποντίων «Η Πρόοδος», Σύλλογο Μαυροβουνιωτών «Ο Γούλας», Μουσικό Όμιλο Γυθείου, Εξωραϊστικό Σύλλογο οι «τρεις ιεράρχες» κ.ά., συνεργασία η οποία έχει δώσει θαυμάσια αποτελέσματα.

Εκτός των καθιερωμένων κοινωνικών πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύλλογος «Η Κρανάη» κάθε χρόνο, όπως η κοπή της πίτας, αποκριάτικο γλέντι, καλοκαιρινή χοροεσπερίδα, γιορτή της Υπαπαντής, πολυούχου του Γυθείου, γιορτή του Συλλόγου Αγίων Πάντων, εκδρομές κ.λ.π. έχει τα τελευταία χρόνια καθιερώσει και διοργανώνει βραδιά μνήμης στην «αποφράδα ημέρα» όπου τιμά τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κων/νο Παλαιολόγο.

Ακόμα τιμά την 17 Μαρτίου 1821 ημέρα κήρυξης της επανάστασης ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία από τους ελεύθερους Μανιάτες. Επίσης την ηρωική νίκη των γυναικών της Μάνης εναντίον των τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ στις 23 Ιουνίου 1826 στο Διρό της Μάνης στον Πολυάραβο, στη Βέργα του Αλμυρού, όπου οι Μανιάτες κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις προς τιμή Μανιατών Μακεδονομάχων, που πραγματοποιούνται στον τόπο της θυσίας, στην Καστοριά, Γέρμα, Καστανόφυτο, Γιαννιτσά, Πετροπουλάκη κ.ά.

Το 1986 μαζί με άλλα Λακωνικά σωματεία, ίδρυσαν την «Πανλακωνική Ένωση» Ομοσπονδία Λακωνικών Σωματείων στην οποία Ομοσπονδία ο Σύλλογος «Η Κρανάη» συμμετέχει με εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σύλλογος έχει αποκτήσει δική του στέγη εδώ και αρκετά χρόνια στην Αθήνα, Μάρνης 20, 1ος όροφος, τηλ. 5224971. Τα δε γραφεία είναι ανοικτά Δευτέρα - Τετάρτη απόγευμα.

Ο πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος θα επιβοηθήσει το έργο του αδελφού Συλλόγου Γυθειατών και την εκδήλωση των ηρωίδων γυναικών της Μάνης, θα τη συνδιοργανώσουμε στην Αργυρούπολη, στην οποία θα συμμετέχουν πλήθος Λακωνικών σωματείων, Γυθειατών και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου αποτελείται από τους:

Χατζηχαραλάμπους Συμεών, Πρόεδρος - Γιαννικάκος Γρηγόρης, Αντιπρόεδρος - Αλεξάκου Πέγκυ, Γεν. Γραμματέας - Καλλιέρου Ασπασία, Ειδ. Γραμματέας - Κατσαφούρου Όλγα, Ταμίας - Σαμπατάκου Ντίνα, Έφορος.

Διοικητικοί: Καρλαύτης, Σιδέρης Αλέξης και Τζανάκος Τάσος.

Εξελεγκτική Επιτροπή: Χαρόγιαννη Μαρία, Μουσταφέλου Ειρήνη και Δαμηλάκος Παναγιώτης.


Άι Γιώργης Μίνας ] [ Γυθειατών "Η Κρανάη" ] Έξω Μάνης ] Μέσα Μάνης ] Κάτω Μάνης ] Εξωτερικού ]