Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

Elliniko_Panorama_tzanetakis.jpg (141525 bytes)Ο Ιστορικός πύργος της οικογένειας Τζαννετάκη Γρηγοράκη, στη νησίδα Κρανάη του Γυθείου, χτίστηκε το 1829. Το κτίριο αποτελείται από ένα τριώροφο επιβλητικό πύργο και από μια μεγάλη διώροφη μακρόστενη κατοικία που εφάπτεται με τη βόρεια πλευρά του πύργου. Σε επαφή με το πύργο διακρίνουμε και μια ημιυπόγεια θολωτή δεξαμενή νερού που εξυπηρετούσε το συγκρότημα.

pirgos_janetaki1.JPG (74034 bytes)Στη μεταπολεμική περίοδο το κτίριο, που είχε υποστεί ήδη ορισμένες αλλοιώσεις, έπαθε πολλές και σοβαρές ζημιές. Το 1978 ο πύργος μεταβιβάστηκε στον Ε.Ο.Τ. (Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού), με σκοπό να διαρρυθμιστεί σε Ιστορικό Μουσείο της Μάνης, όπου θα στεγάζονταν Ιστορικά κειμήλια, συλλογές και αρχεία της περιοχής.

Έγινε μορφολογική αποκατάσταση του κτιρίου με διακριτική προσθήκη ορισμένων αναγκαίων χώρων και το Σεπτέμβριο του 1989 εγκαινιάστηκε ως Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της Μάνης.

Στις αίθουσές του λειτούργησε έκθεση από τον Ιούλιο 1993 έως το Δεκέμβριο 1994, με τίτλο «Περιηγητές στη Μάνη 15ος-19ος αι.». Το εικαστικό και έντυπο υλικό της έκθεσης ανήκε σε σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, ενώ μέρος αυτού του εκθεσιακού υλικού, όπως χάρτες, σχέδια, φωτογραφίες κ.α., αποτέλεσε το πυρήνα του Μουσείου.

 


Μαυροβούνι ] Μπεάνικα ] Κρανάη ή Μαραθονήσι ] [ Μουσείο Τζαννετάκη ]