Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

armiro02.JPG (51435 bytes)3. Αρμυρό: Το Αρμυρό (ή Αλμυρό) είναι μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με ακτή από καθαρό βότσαλο και απέχει από την Καλαμάτα 7χλμ. Στη περιοχή του υπάρχουν πολλά «μάτια» με θειούχα νερά που χύνονται στη θάλασσα, γι’ αυτό και τα μπάνια εκεί θεωρούνται ιαματικά. Πρόκειται για αρχαίο πόλισμα, που όπως αναφέρει ο Παυσανίας «ύδωρ κατά την οδόν έστιν αλμυρόν». Το τοπωνύμιο σαν χωριό απαντάται και σε φορολογικό κατάλογο του 1336 (ARMIRO).

armiro01.JPG (44158 bytes)Ο περιηγητής Μόρριττ, που επισκέφθηκε τη Μάνη το 1795, το αναφέρει ως «Αλμυρές πηγές», ενώ ο τ. Διευθυντής του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών Δικαίος Βαγιακάκος, δέχεται ότι το τοπωνύμιο προήλθε από το «ύδωρ αλμυρόν», που σημειώνει ο Παυσανίας. Σε Βενετικά έγγραφα του 15ου αιώνα χαρακτηρίζεται «κλειδί της Μάνης» και ο Δ. Α. Κουμουνδουράκης στο στιχούργημά του «Η ΜΑΝΗ» (1826) το αποκαλεί «θύρα Λακωνίας»:

Στους πρόποδες της Σέλιτσας, εγγύς της παραλίας
Το Αλμυρόν ευρίσκεται, η θύρα Λακωνίας
Αυτό παρέχει ασφαλή λιμένα εις τα πλοία,
Όσον σφοδρά τα κυνηγή χειμώνος τρικυμία.

armiro03.JPG (37784 bytes)
Η Καλαμάτα από το Αλμυρό

Το Αρμυρό προεπαναστατικά ήταν σημαντικό εμπορικό λιμάνι και απ’ αυτό γινόταν εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων για Μάνη και Καλαμάτα, η οποία τότε δεν διέθετε λιμάνι. Το είχε επισκεφθεί ο τότε Πρωθυπουργός Γ. Κουντουριώτης, προσπαθώντας να οργανώσει την άμυνα των Ελλήνων κατά των εισβολέων του Ιμπραήμ και ο Κυβερνήτης Καποδίστριας.


Μικρή Μαντίνεια ] [ Αρμυρό ] Διαμονή ]