Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

mikri_mandineia02.JPG (82453 bytes)Μικρή Μαντίνεια: Απέχει 10 χλμ. από τη Καλαμάτα και είναι μικρός οικισμός με 600 κατοίκους, που καταλήγει σε μια φανταστική παραλία με βότσαλα, που προσφέρεται για θαλάσσια αθλήματα και διακοπές. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα θέρετρα της Μεσσηνίας, όπως και οι άλλοι παραλιακοί οικισμοί που οικήθηκαν τα νεώτερα χρόνια. Ο σεισμός του 1944 κατέστρεψε ολοκληρωτικά το παλιό χωριό της Μικρής Μαντίνειας και στο τόπο του μένουν μόνο χαλάσματα.

hliov.JPG (29665 bytes) Το νέο χωριό απλώθηκε στη παραλία από τους Μύλους ως το Αρχοντικό, ενώ στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένας νέος οικισμός στη θέση «Περιβόλες του Σπανέα», που δέχθηκε κυρίως ξενόφερτους και παραθεριστές. Κάθε χρόνο οι τελευταίοι πληθαίνουν και παντού χτίζονται σπίτια και ξενοδοχεία, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Εδώ στρατοπέδευσαν οι Μανιάτες το 1826 για να αντιμετωπίσουν κατόπιν τους Τουρκοαιγύπτιους του Ιμπραήμ, στη περίφημη μάχη της Βέργας. Στους Μύλους, της Μαντίνειας, σώζεται ο πύργος των Καπετανάκηδων (Παναγιώταρου).

 


[ Μικρή Μαντίνεια ] Αρμυρό ] Διαμονή ]