Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Γ. Φτέρης - Τσιμπιδάρος

του Γιώργου Δημακόγιαννη

Ο Γ. Φτέρης - Τσιμπιδάρος (1891-1967), τίμησε τη Μάνη, ιδιαίτερη πατρίδα του, με τη ζωή του, αλλά και μετά το θάνατό του! Είναι γνωστό στους συμπατριώτες μας ότι η Δημόσια Βιβλιοθήκη Αρεοπόλεως (μία από τις τριάντα περίπου δημόσιες βιβλιοθήκες όλης της Ελλάδος) είναι ουσιαστικά έργο δικό του, αφού τα αρχικά της βιβλία ήταν οι 6.000 τόμοι της βιβλιοθήκης του, τα οποία σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία εδώρησε για την ίδρυσή της! Και πιο γνωστή ακόμη είναι η πολυμνημονευόμενη ρήση - υποθήκη για τη Μάνη και τα όπου γης παιδιά της - από τον κορυφαίο, αείμνηστο Πνευματικό μας Άνθρωπο, τον Γ. Φτέρη:

«Τη θύμηση της Μάνης, της πέτρας και του αέρα της Μάνης, την έπαιρνα πάντα μαζί μου, όπου κι αν πήγαινα. Σαν φυλαχτό».

Την γενική του όμως φιλοσοφία για τη ζωή, τον κόσμο, τον άνθρωπο την περιγράφει με τα εξής λόγια, απευθυνόμενος στη σύζυγό του: «Άμα πεθάνω και σε ρωτήσουν τι ήμουνα, τι πίστευα κι από πού αντλούσα, αυτά τα όσα έγραφα, να τους πεις πως δεν ήμουνα τίποτα άλλο, από ένας απλός άνθρωπος, που πίστευε βαθιά στην αγάπη, την καλοσύνη και στην ανθρωπιά».

Το 1954 εκδόθηκε το βιβλίο «Πρόσωπα και Σχήματα» και ήταν περίπου τότε, όταν ο Ν. Καζαντζάκης έγραψε στον συγγραφέα Γ. Φτέρη: «Αγαπητέ φίλε, σπάνια διάβασα γοητευτικότερο νεοελληνικό κείμενο. Σπάνια διατυπώθηκε από νεοέλληνα με τόση δροσιά και χάρη η ουσία. Και πλήθυνε πάλι μέσα μου η πίκρα, που με τόσα χαρίσματα σωπαίνετε τόσα χρόνια»!

Μετά το θάνατό του εκδόθηκαν δύο ακόμη βιβλία του «Ελληνικές Μορφές» (1979, Δίφρος) και «Μάνη πατρίδα μου» (1981, Ερμής), μοναδικά και δυσεύρετα πια, συλλογή εκλεκτών κειμένων και μονογραφιών του Φτέρη, με ενιαία θεματολόγια, ελάχιστο μέρος μιας πνευματικής εργασίας δεκάδων χρόνων. Όσοι τυχεροί, συμπατριώτες ή μη μπορούν ακόμη να τα αναζητήσουν, θα εξασφαλίσουν πραγματικά κάποια ξεχωριστά πνευματικά πονήματα, απ' αυτά που δεν έχουμε την ευκαιρία τακτικά να εντρυφούμε στους καιρούς μας.

Ειδικά τα περιεχόμενα του «Μάνη Πατρίδα μου» αφορούν αποκλειστικά τον τόπο μας: Κείμενα μοναδικά για Πνευματικές και Ηρωϊκές Μορφές της Μάνης (άγνωστες στο πλατύ κοινό, οι περισσότερες), για ένδοξες ιστορικές στιγμές, για τα μοιρολόγια, για τη Μανιάτισσα...με ξεχωριστό σε ουσία και βάθος το κεφάλαιο με τίτλο «Ανθρωπογεωγραφία της Μάνης»... Πραγματικά, και αδιάφορος ή εχθρικός να 'ναι κανείς για την πατρώα γη μας, ο Φτέρης με την ανεπανάληπτη γραφίδα του σε «υποχρεώνει» να την αγαπήσεις


Η  Χωριάτα ] [ Βιβλία ] Τελευταίο κείμενο ]