Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

Παγωμένο τσάι

της Νταϊάνα Κοχυλά (ΤΑ ΝΕΑ, 08-06-2001)

Ένα καλοκαιρινό αναψυκτικό πρέπει, πιστεύω, να είναι πραγματικά δροσιστικό, χαλαρωτικό. Πρέπει να ενυδατώνει τον οργανισμό.

Μπορεί να ακούγομαι σαν αιρετική, αλλά για τους παραπάνω λόγους είμαι εναντίον του φραπέ. Κάθε φορά που τον πίνω, νιώθω άμεσα τις συνέπειές του - με άλλα λόγια, δηλαδή, γίνομαι... πύραυλος. Αυτή η ενέργεια της υπερβολικής καφεΐνης με ζεσταίνει ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα ύστερα από κάποια ώρα να είμαι ράκος. Σίγουρα ο φραπές δεν μου πάει.

Το ίδιο αισθάνομαι για τα «περιποιημένα», δηλαδή τούρμπο, κοκτέιλ του καλοκαιριού, κάτι παγωμένες μαργαρίτες, ντακίρι, μοχίτο κ.λπ., που νομίζεις ότι σε δροσίζουν, αλλά ουσιαστικά σε ζεσταίνουν με την υπερβολική δόση αλκοόλ. Καλύτερα μια σταλίτσα αλκοόλ, ίσα-ίσα για να «τσιμπήσει» το κεφάλι, χωρίς όμως να σε ιδρώνει.

Αυτό που είναι πραγματικά δροσιστικό και προσωπικώς λατρεύω, είναι το παγωμένο τσάι. Φυσικά δεν μιλάω για το έτοιμο στην κονσέρβα.

Μπορεί η προτίμησή μου αυτή να προδίδει τις αμερικανικές ρίζες μου, αλλά έχω προσέξει ότι τα τελευταία χρόνια στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι κονσέρβες και τα διάφορα άλλα έτοιμα παρόμοια προϊόντα όλο και πληθαίνουν. Το αναψυκτικό αυτό έχει κατακτήσει την Ελλάδα και γενικότερα την Ευρώπη.

Δεν θα ξεχάσω το πρώτο παγωμένο τσάι που γεύτηκα στην Ελλάδα περί τα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν πιτσιρίκα μαζί με την αδελφή μου ως Αμερικανάκια παραγγείλαμε στο καφενείο έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο παγωμένο τσάι. Ο καλόβουλος (πώς το έπαθε) σερβιτόρος μας έφερε δύο κούπες βραστό τσάι με ένα παγάκι μόνο στην καθεμία, το οποίο σε δευτερόλεπτα αφότου έφθασε στο τραπέζι έλειωσε μετατρέποντας το ζεστό τσάι σε κατρουλιό. Ευτυχώς, η παγκοσμιοποίηση μας έμαθε τουλάχιστον τι εστί παγωμένο τσάι και ας είναι κονσέρβας.

Απόλυτη στις γεύσεις μου, προτιμώ το πραγματικό (διότι βρίσκω εξίσου κατρουλιό αυτό στις κονσέρβες), αυτό δηλαδή που βράζεις και φτιάχνεις από την αρχή, που απαιτεί κάποια ώρα για να γίνει.

Όπως πολλά σπουδαία πράγματα, έτσι και το παγωμένο τσάι εφευρέθηκε εντελώς τυχαίο πριν από περίπου 100 χρόνια. Η ιστορία του ξεκίνησε στη Διεθνή Έκθεση του St. Louis, στην Πολιτεία του Μιζούρι, το 1904. Η έκθεση αυτή διοργανώθηκε με την ευκαιρία της αγοράς της Πολιτείας Λουϊζιάνα από τη Γαλλία. Δεν ξέρω αν είναι σύμπτωση ή όχι, αλλά διάφορα μοντέρνα φαγώσιμα έκαναν πρώτη φορά την εμφάνισή τους σε αυτήν την έκθεση (όπως, π.χ., το παγωτό και διάφορα αεριούχα αναψυκτικά).

Εκεί είχαν μαζευτεί διάφοροι αισιόδοξοι έμποροι μεταξύ των οποίων ήταν και ένας Άγγλος, ονόματι Richard Βlechynden. Ας μην ξεχνάμε ότι τότε η Μεγάλη Βρετανία ήταν στις δόξες της και πως ο παραπάνω κύριος είχε έρθει αντιπροσωπεύοντας μια αγγλική εταιρεία της Κίνας. Προσπαθούσε να πουλήσει το προϊόν του, δηλαδή το κινέζικο τσάι, στη μεγάλη αγορά της Αμερικής. Ο καιρός όμως δεν βοηθούσε, αφού το θερμόμετρο πήγαινε να σπάσει και ο κόσμος έλειωνε από τη ζέστη. Φυσικά, κανένας δεν ενδιαφερόταν για μια κούπα καυτό τσάι. Η τύχη του όμως άλλαξε από τη στιγμή που ζήτησε από το διπλανό περίπτερο λίγο πάγο, από αυτόν που χρησιμοποιούσαν για το παγωτό (!), τον έριξε στο τσάι του για να τον δροσίσει, αλλά για καλή του τύχη το όλο συμβάν παρατήρησε κάποιος περαστικός, ο οποίος του είπε «μπορώ να έχω κι εγώ ένα τέτοιο;». Σε λίγο υπήρχε ουρά.

Δεν χρειάστηκε πολύς καιρός ώσπου να βρει ένα σωστό χαρμάνι από διαφορετικά είδη τσαγιού για να πετύχει ένα όντως δροσιστικό παγωμένο ρόφημα. Έτσι, με λίγα λόγια, γεννήθηκε το iced tea. Αυτό που γνωρίζουμε από τις κονσέρβες σήμερα - η σκόνη δηλαδή - πρωτοφτιάχτηκε το 1953. Γίνεται από κανονικό τσάι, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία ώστε να συγκεντρωθούν οι γευστικές ουσίες του. Είναι αφυδατωμένο διάλειμμα τσαγιού, όπως είναι δηλαδή και ο στιγμιαίος καφές. Βέβαια, σήμερα περιέχει και χίλια δύο άλλα συστατικά, από ψεύτικες γεύσεις μέχρι χρώμα και συντηρητικά. Δεν παύει όμως να είναι δημοφιλέστατο.

Εάν θολώσει...
Αναλόγως της ποικιλίας, καμιά φορά το τσάι θολώνει καθώς παγώνει. Όμως δεν έχει καμία διαφορά στην τελική γεύση. Απλώς το pΗ αλλάζει καθώς κρυώνει το τσάι. Ορισμένες ποικιλίες έχουν από τη φύση τους υψηλότερη οξύτητα, κάτι που τις κάνει να θολώνουν. Αν ρίξουμε μια-δυο φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού στο ποτήρι μας θα βοηθήσει τη χημική ισορροπία. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε 1-2 κ.τσ. ζεστό νερό μέσα για να μη μας θολώσει.

Βέβαια και το νερό που χρησιμοποιούμε έχει μεγάλη σημασία, γι' αυτό οι αυστηροί λάτρεις του τσαγιού προτείνουν πάντα το μεταλλικό νερό.

Λίγες συμβουλές για το σερβίρισμα

 • Σερβίρουμε σε ποτήρια με παγάκια.

 • Αν φτιάξουμε το τσάι από βραδύς, την άλλη ημέρα πικρίζει. Να το φτιάχνουμε φρέσκο κάθε ημέρα.

 • Ποτέ να μη χρησιμοποιήσουμε την καφετιέρα για να βράσουμε νερό για το τσάι μας. Αλλάζει τελείως τη γεύση.

Λίγα για τα συστατικά του τσαγιού

 • Το τσάι περιέχει καφεΐνη, αιθέρια έλαια, τανίνες και διάφορα άλλα συστατικά. Περιέχει επίσης μαγνήσιο και κάλιο. Χωρίς την πρόσθεση του γάλακτος ή της ζάχαρης, δεν περιέχει σχεδόν καθόλου θερμίδες - περίπου 2-3 θερμίδες στα 180 γραμ.

 • Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσουμε το χύμα τσάι είναι σε μεταλλικά δοχεία, τα οποία πρέπει να κλείνουν ερμητικά. Αν η αποθήκευση είναι σωστή, το τσάι κρατάει 18 μήνες, ενώ το μαύρο τσάι της Κίνας βαστάει για χρόνια.

Τι είδος τσαγιού να χρησιμοποιήσουμε για το παγωμένο τσάι
Η αρχική συνταγή για παγωμένο τσάι, αποτέλεσμα των πειραμάτων του κ. Βlechnyden, ήταν ένα αναψυκτικό με διάφορα είδη τσαγιού μέσα, έτσι ώστε να έχει την καλύτερη δυνατή γεύση.

Σχεδόν κάθε είδος τσαγιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε παγωμένο τσάι. Όμως, ορισμένα είναι καλύτερα επειδή κρατάνε το κρυστάλλινο χρώμα τους περισσότερο ή δεν πικρίζουν. Σε γενικές γραμμές, το μαύρο κινέζικο τσάι δεν είναι ό,τι το καλύτερο, γιατί δεν κρατάει η γεύση του για πολύ. Προτιμότερο είναι το Οrange Ρekoe, το Οolong και το Κeemum, τα οποία μπορούμε να βρούμε στα σούπερ μάρκετ και σε δυο-τρεις γκουρμέ μπουτίκ στην Αθήνα.

Κλασική συνταγή για παγωμένο τσάι

 • 8 κτγ τσάι (χύμα), κατά προτίμηση όχι μαύρο κινέζικο τσάι, αλλά τσάι της Κεϊλάνης

 • 1 λίτρο νερό

1. Βράζουμε το νερό. Κατόπιν το ρίχνουμε σε ένα δοχείο μαζί με το τσάι και αφήνουμε το μείγμα για 7 λεπτά. Στη συνέχεια, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου, μέχρι να φθάσει στη θερμοκρασία δωματίου δηλαδή. Τοποθετούμε το τσάι στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.

Για να το σερβίρουμε, γεμίζουμε ένα μεγάλο ποτήρι μέχρι τη μέση με παγάκια και ρίχνουμε το τσάι.

Αν θολώσει το τσάι, πρέπει να προσθέσουμε 1-2 κτσ ζεστό νερό και ανακατεύουμε.

Παγωμένο τσάι «του Ηλίου»
Είναι μια συνταγή της νοτιοδυτικής περιοχής της Αμερικής, όπου ο ήλιος φέγγει αλύπητα και γι' αυτό ταιριάζει απόλυτα στη ηλιοκαμένη Ελλαδίτσα.

 • 1 λίτρο μεταλλικό νερό

 • 5 σακούλες τσάι τύπου orange pekoe

 • Φύλλα δυόσμου για γαρνιτούρα

 • Ζάχαρη της αρεσκείας μας

Γεμίζουμε ένα γυάλινο δοχείο με το μεταλλικό νερό. Τοποθετούμε τα φακελάκια του τσαγιού μέσα και αφήνουμε το μείγμα στον ήλιο για 4-5 ώρες, για να «ψηθεί». Βρέχουμε το πάνω μέρος των ποτηριών μας και κατόπιν τα βουτάμε μέσα σε ζάχαρη, όπως κάνουμε για διάφορα κοκτέιλ. Τοποθετούμε τα ποτήρια στην κατάψυξη. Όταν το τσάι είναι έτοιμο, το σερβίρουμε με παγάκια, επιπλέον ζάχαρη και τον δυόσμο για γαρνιτούρα.

Παγωμένο τσάι με γεύση από βερίκοκα

 • 3 φακελάκια τσάι της ποικιλίας Οrange Ρekoe

 • 1 λίτρο νερό

 • 2 κούπες νέκταρ με γεύση βερίκοκο, κρύο από το ψυγείο

Για το σιρόπι

 • 1 1/3 της κούπας ζάχαρη

 • 1 1/4 κούπα νερό

Βράζουμε το νερό για το τσάι και κατόπιν το περιχύνουμε πάνω από τα φακελάκια, τα οποία έχουμε βάλει σε ένα δοχείο που αντέχει το καυτό νερό. Αφήνουμε το μείγμα για 7 λεπτά. Κατόπιν, αφαιρούμε τα φακελάκια. Αφήνουμε το τσάι έξω, σκεπασμένο και όταν κρυώσει λίγο και έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το κρυώνουμε στο ψυγείο.

Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για το σιρόπι, περίπου 8 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Προσθέτουμε το σιρόπι και το νέκταρ στο τσάι και σερβίρουμε με παγάκια.

Παγωμένο τσάι όπως το πίνουν στην Ταϊλάνδη
Στην Ασία το παγωμένο τσάι περιέχει ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ

 • 6 κτσ τσαγιού (χύμα μαύρο της Κίνας)

 • 175 ml νερό

 • Ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ της αρεσκείας μας

 • Κανονικό γάλα εβαπορέ της αρεσκείας μας

 • Μπόλικο τριμμένο πάγο

1. Τοποθετούμε το τσάι σ' ένα φίλτρο του καφέ, πάνω από καθαρό δοχείο. Βράζουμε το νερό και το περιχύνουμε μέσα. Αδειάζουμε το τσάι από το δοχείο και το ξαναρίχνουμε στο φίλτρο, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία αυτή άλλες 5-6 φορές ώσπου να γίνει πολύ σκούρο και δυνατό.

Γλυκαίνουμε το τσάι στο δοχείο με το ζαχαρούχο γάλα. Γεμίζουμε 2 ποτήρια μέχρι τη μέση με τριμμένο πάγο και ρίχνουμε το τσάι. Προσθέτουμε γάλα εβαπορέ και σερβίρουμε.


Τσάι - Ιστορία ] Τσάι - Αντικαρκινικό ] [ Παγωμένο τσάι ]