Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ τσαγιού παρέχει μια προστατευτική ασπίδα ενάντια στις καρκινογόνες υπεριώδεις ακτίνες, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες κυβερνητικού ερευνητικού κέντρου της Αυστραλίας.

Η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Ανθρώπινης Διατροφής CSIRO της Αδελαΐδας ανακάλυψε ότι τα ποντίκια που έπιναν τσάι αντί για νερό, παρουσίασαν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος σε πειράματα, όπου ομάδες ποντικιών που έπιναν νερό και άλλες ομάδες που έπιναν τσάι εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Ιβόρ Ντρεόστι, εξηγεί ότι το τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν την επιδερμίδα από τις επικίνδυνες ακτίνες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενεργά συστατικά των περισσότερων αντιηλιακών κρεμών.

«Το τσάι είναι μια πλούσια πηγή, μια πολύ συμπυκνωμένη πηγή αυτών των αντιοξειδωτικών», αναφέρει ο Αυστραλός επιστήμονας. Τα φλαβονοειδή περιέχονται επίσης στα φρούτα και τα λαχανικά, όχι όμως σε τόσο μεγάλη ποσότητα όσο στο τσάι.

Η μεγάλη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου ενεργοποιεί τις ελεύθερες ρίζες, που είναι άτομα οξυγόνου, οι οποίες μπορούν να μεταλλάξουν τον γενετικό κώδικα των κυττάρων του δέρματος και να τα κάνουν καρκινικά. Τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν αυτή τη διαδικασία. Στην ηλιόλουστη Αυστραλία τα ποσοστά του καρκίνου του δέρματος είναι τα υψηλότερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ, 02-05-1998


Τσάι - Ιστορία ] [ Τσάι - Αντικαρκινικό ] Παγωμένο τσάι ]