Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

Τι κόσμος θα ήταν αυτός που ζούμε χωρίς τσάι; Τι θα έκαναν οι Άγγλοι κάθε απόγευμα τέσσερις με πέντε; Τι θα κερνούσε την Αλίκη ο τρελός κάπελας στη Χώρα των Θαυμάτων; Ευτυχώς, πριν από πολλά πολλά χρόνια, οι Κινέζοι φρόντισαν να μας απαλλάξουν από τέτοια βασανιστικά ερωτήματα.

Το τσάι ανακάλυψε ο Κινέζος αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ το 2737 π.Χ. Μία καλοκαιρινή ημέρα αποφάσισε να επισκεφθεί μια μακρινή γωνιά της αυτοκρατορίας του. Κάποια στιγμή διέταξε την ακολουθία του να σταματήσει, και οι υπηρέτες ξεκίνησαν να βράζουν νερό για να πιουν οι διψασμένοι ταξιδιώτες. Ο αυτοκράτορας πίστευε ότι το νερό έπρεπε να βράζεται πριν από την πόση, για λόγους υγιεινής. Την ώρα, όμως, που έβραζε το νερό, ένα ρεύμα αέρα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν στο ξεσκέπαστο τσουκάλι. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα του «μείγματος», και τη στιγμή που το δοκίμασε, ο κόσμος κέρδισε το τσάι!

Το τσάι είναι σήμερα το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο μετά το νερό. Στην Ευρώπη έφτασε το 1610, από τους Πορτογάλους, οι οποίοι το μετέφεραν για λογαριασμό των Ολλανδών. Λίγο αργότερα οι Ολλανδοί άνοιξαν δική τους «γραμμή» με την Κίνα και ξεκίνησαν μαζική εισαγωγή τσαγιού. Μια νέα μόδα με φανατικούς οπαδούς, το τσάι τα πρώτα χρόνια ήταν πανάκριβο, καθώς το ένα κιλό κόστιζε 60.000 δρχ. Μόλις το 1675 η τιμή του έπεσε σε λογικά πλαίσια, και το τσάι από την Ολλανδία πέρασε στη Γαλλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ, 27-03-1999


[ Τσάι - Ιστορία ] Τσάι - Αντικαρκινικό ] Παγωμένο τσάι ]