Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Φίδια: Έχουν στενόμακρο κυλινδρικό σώμα, ποικίλου μήκους, σκεπασμένου με λέπια ή φολίδες. Τα περισσότερα είναι δηλητηριώδη και τρέφονται με ζώα και αυγά, τα οποία καταπίνουν ολόκληρα.

ohies.JPG (70871 bytes) fidi03.JPG (54907 bytes) fidi01.JPG (55039 bytes) ohia.JPG (48807 bytes) ohia1.JPG (37467 bytes)

 

Vipera ammodytes (Οχιά).
Εξάπλωση
Εμφανίζεται κυρίως στη Βαλκανική χερσόνησο. Βόρεια εξαπλώνεται στη βορειοανατολική Ιταλία, νότια Αυστρία, νοτιοδυτική και νοτιοανατολική Ρουμανία. Φθάνει νότια στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Υπάρχει, επίσης, στην νοτιοδυτική Ασία.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Το μήκος του ζώου κυμαίνεται από 65-90cm συμπεριλαμβανομένης της ουράς. Είναι το μοναδικό φίδι στην ανατολική Ευρώπη που έχει μια προεξοχή πάνω στο ρύγχος του. Χαρακτηριστικός σχηματισμός στη ραχιαία πλευρά του σώματος μια γραμμή σκουρόχρωμη που σχηματίζει ζιγκ-ζαγκ. Παρουσιάζει φυλετικό διμορφισμό: τα αρσενικά έχουν χρώμα γκριζωπό και τα θηλυκά καφετί.
Ενδιαίτημα-Συνήθειες
Προτιμά τις βραχώδεις πλαγιές με χαμηλή βλάστηση που εκτείθενται αρκετές ώρες την ημέρα στον ήλιο. Εμφανίζεται επίσης σε ανοιχτά δάση, σάρες, σωρούς από πέτρες και σε ξερολιθιές που διαχωρίζουν καλλιεργημένες εκτάσεις. Στο νότιο άκρο εξάπλωσης της συναντάται σε περιοχές που το υψόμετρο τους κυμαίνεται από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 2500m. Δραστηριοποιείται κυρίως την ημέρα αλλά στις θερμές περιοχές μπορεί να είναι και νυκτόβια. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, πουλιά και σαύρες.
Είναι δηλητηριώδες φίδι και το δάγκωμά του θεωρείται ότι είναι το πλέον επικίνδυνο συγκριτικά με αυτό των άλλων ειδών οχιάς που υπάρχουν στην Ευρώπη.

Επιμέλεια Κανέλλα Ραδέα (Δρ. Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

 

Telescopus fallax
Εξάπλωση
Εξαπλώνεται στην ανατολική ακτή της Αδριατικής, στα νότια Βαλκάνια στα ελληνικά νησιά και στη Μάλτα επίσης στον Καύκασο και στη νοτιοδυτική Ασία. Στην Ελλάδα βρίσκεται στις Κυκλάδες, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Τα ενήλικα έχουν συνήθως μήκος μέχρι 75cm συμπεριλαμβανομένης και της ουράς. Ένα λεπτό φίδι που έχει ευρύ και πλατύ κεφάλι. Το χρώμα είναι γκρίζο, μπεζ ή καφετί και φέρει ένα κολάρο από μαύρα στίγματα πίσω από το κεφάλι και σειρές από
γραμμές ή κηλίδες στο πάνω μέρος του σώματος.
Ενδιαίτημα-Συνήθειες
Συναντάται γενικά σε χαμηλά υψόμετρα ή και σε βουνά στα νότια μέρη εξάπλωσης του. Βρίσκεται σε πετρώδεις περιοχές, υποβαθμισμένα δάση, σωρούς από πέτρες, αμμώδεις περιοχές με θαμνώδη βλάστηση. Κυνηγά συνήθως στο λυκόφως αλλά μερικές φορές είναι δραστήριο κατά την νύχτα το καλοκαίρι ή την ημέρα στις περιοχές εξάπλωσης του που έχουν ψυχρότερο κλίμα.
Είναι οπισθόγλυφο δηλ. φέρει δηλητήριο στα πίσω δόντια με το οποίο σκοτώνει
τη λεία του μέσα σε 2-3 λεπτά. Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με σαύρες.

Επιμέλεια Κανέλλα Ραδέα (Δρ. Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών).

dentrogalia.jpg (64794 bytes)Δεντρογαλιά: Συνηθισμένη ονομασία ανιοβόλων φιδιών της οικογένειας των κολουβριδών και της τάξης των λεπιδωτών και κυρίως των γενών «ζαμενής» και «τροπιδόνωτος». Η επιστημονική του ονομασία είναι «τυρία ή δάλειος». πού στη νεοελληνική γλώσσα έχει παραφθαρεί σε δεντρογαλιά. Φίδι χωρίς δηλητήριο, πολύ κοινό στην Ελλάδα, πού αναρριχιέται στα δέντρα. Είναι ένα από τα γνωστότερα φίδια της Ελλάδας και συναντάται επίσης και στις δασώδεις και ξερές περιοχές της Μικρός Ασίας, Αιγύπτου, Περσίας και Δαλματίας.

Στην Αττική είναι ιδιαίτερα γνωστή και φημίζεται για την ευκινησία του σώματός της, τη λεπτή ουρά της και την ευκολία με την οποία ανεβαίνει στα δέντρα. Έχει μήκος 1.20 μ. - σχεδόν το ένα τέταρτο απ’ αυτό πιάνει μόνο η ουρά της-το κεφάλι της είναι μικρό και ο χρωματισμός της καφεπράσινος με μαύρες κηλίδες στη ράχη και σχεδόν λευκός στη κοιλιά. Τρέφεται με ποντίκια, σαύρες και μικρά πουλιά. Αν και δεν είναι δηλητηριώδες, επιτίθεται εύκολα, ακόμα και στον άνθρωπο. Από το φθινόπωρο μέχρι την Άνοιξη πέφτει σε χειμέρια νάρκη.

 


Λακωνικός Κόλπος ] Caretta-Caretta ] Βασιλαετός ] Σπιζαετός ] Σφηκιάρης ] Φιδαετός ] Χρυσαετός ] Βραχοκιρκίνεζο ] Kόρακας ] Κιρκινέζι ] Κιτρινοσουσουράδα ] Μαυροπετρίτης ] Μυγοχάφτης ] Μπούφος ] Ορτύκι ] Πετρίτης ] Τρυγόνι ] Τσαλαπετεινός ] Τσίχλες ] Φλώρος ] Χουχουριστής ] Αγριόγατος ] Αλεπού ] Ασβός ] Κατσίκια ] Κουνάβι ] Λαγός ] Λύγκας ] Μοσχάρια ] Σκαντζόχοιρος ] Τσακάλι ] Αγριομέλισσα ] Ακρίδες ] Αράχνη ] Κάμπια ] Μέλισσα ] Μπουρμπούνια ] Πασχαλίτσες ] Πεταλούδα ] Τζίτζικας ] Σαύρες ] Σκαθάρι ] Σκούρκος ] Χελώνες ] [ Φίδια ] Κονάκι ]