Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Μέλισσα (Apis). Γένος Υμενόπτερων εντόμων της οικογένειας των μελισσιδών που περιλαμβάνει τέσσερα είδη, εκ των οποίων το πιο γνωστό είναι η μέλισσα η μελιτοφόρα (Apis mellifera) που παράγει το μέλι. Αυτό το είδος ζει σε κοινωνίες που αποτελούνται από τη γόνιμη θηλυκή μέλισσα (βασίλισσα) που έχει ως μοναδικό σκοπό να γεννά αυγά, από τις στείρες θηλυκές (εργάτριες) και από λίγες αρσενικές (κηφήνες). Οι πιο νέες εργάτριες παράγουν το κερί για την κατασκευή των κερήθρων, τρέφουν και προστατεύουν τις νύμφες και τη βασίλισσα. Οι μεγαλύτερες μαζεύουν τη γύρη και το νέκταρ, μέρος των οποίων καταναλώνεται και μέρος τους διατηρείται στην κυψέλη. Ο λεγόμενος βασιλικός πολτός φυλάσσεται για τις επόμενες βασίλισσες. Τα κελιά της κυψέλης χρησιμοποιούνται και για την εναπόθεση των αυγών.

melisa.jpg (73638 bytes)Όταν γεννιέται η νέα βασίλισσα, η παλιά πηγαίνει να ιδρύσει μια νέα κοινωνία ακολουθούμενη από πολλές εργάτριες (αφεσμός). Τότε η νέα βασίλισσα ζευγαρώνει με τους κηφήνες. Μετά τη γονιμοποίηση, οι κηφήνες που είναι πια άχρηστοι, διώχνονται ή σκοτώνονται. Χορός των μελισσών: σύστημα επικοινωνίας χάρη στο οποίο οι μέλισσες συγκεντρώνουν περισσότερη τροφή. Πρόκειται για μια σειρά κινήσεων της εργάτριας μόλις μπει στην κυψέλη, με τις οποίες πληροφορεί τις υπόλοιπες για την ανακάλυψη κάποιας πηγής τροφής και για το πού βρίσκεται αυτή.

 


Λακωνικός Κόλπος ] Caretta-Caretta ] Βασιλαετός ] Σπιζαετός ] Σφηκιάρης ] Φιδαετός ] Χρυσαετός ] Βραχοκιρκίνεζο ] Kόρακας ] Κιρκινέζι ] Κιτρινοσουσουράδα ] Μαυροπετρίτης ] Μυγοχάφτης ] Μπούφος ] Ορτύκι ] Πετρίτης ] Τρυγόνι ] Τσαλαπετεινός ] Τσίχλες ] Φλώρος ] Χουχουριστής ] Αγριόγατος ] Αλεπού ] Ασβός ] Κατσίκια ] Κουνάβι ] Λαγός ] Λύγκας ] Μοσχάρια ] Σκαντζόχοιρος ] Τσακάλι ] Αγριομέλισσα ] Ακρίδες ] Αράχνη ] Κάμπια ] [ Μέλισσα ] Μπουρμπούνια ] Πασχαλίτσες ] Πεταλούδα ] Τζίτζικας ] Σαύρες ] Σκαθάρι ] Σκούρκος ] Χελώνες ] Φίδια ] Κονάκι ]