Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Το Γύθειο και ο βόρειος Λακωνικός Κόλπος

Οφείλω να ομολογήσω ότι, παρ' ότι δεν κατάγομαι από αυτό τον τόπο, πάντα με συγκινεί ο Νομός Λακωνίας, ο οποίος και πιστεύω ότι είναι μοναδικός για ολόκληρη την Ελλάδα.

Ερχόμενος από την Τρίπολη και αφού περάσει κανείς την απαράδεκτη ταλαιπωρία της υποτιθέμενης εθνικής οδού, που όλο τη φτιάχνουν και όλο καταρρέει πάνω από τη Σελλασία, αποκτά κανείς μια πρώτη θέα προς τον επιβλητικό όγκο του Ταΰγετου στα νοτιοδυτικά.

Τέτοια θέα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα ούτε καν στον υψηλότερο Όλυμπο, και είναι απορίας άξιο πώς η νομαρχία δεν σκέφθηκε να δημιουργήσει σημεία στάσης, ξεκούρασης και παρατήρησης του αλπικού αυτού βουνού.

Μετά τη Σπάρτη, 42 χιλιόμετρα οδήγησης με φόντο στα δυτικά τον Ταΰγετο και στα ανατολικά μια ατέλειωτη σειρά λοφίσκων που δημιουργούν μια ψευδαίσθηση στον διερχόμενο ταξιδιώτη ότι πίσω τους δεν υπάρχει τίποτε! Και όμως πίσω τους κρύβεται ο ρους του μυθικού Ευρώτα ποταμού, που διαγράφει μια πολυσχιδή καμπύλη προτού ξεχυθεί προς τον Λακωνικό Κόλπο για να συναντήσει τη μοίρα του σχηματίζοντας ένα εκτεταμένο δέλτα.

flamigo.jpg (68614 bytes)Ένα δέλτα και μια πανέμορφη ακτογραμμή που είναι άγνωστα σε πολλούς και ίσως σε αυτό να συντελούν και οι χαράξεις των επαρχιακών οδών από Κροκεές προς Σκάλα και μετά προς Μολάους και Μονεμβασιά. Όπως σημειώνεται στη θαυμάσια έκδοση του Λακωνικού Ημερολογίου (εκδόσεις Ιδιομορφή), το δέλτα του Ευρώτα είναι μια εξαιρετικής σημασίας περιοχή για την άγρια φύση.

Εξήντα είδη πουλιών αναπαράγονται εδώ. Το ίδιο και η θαλάσσια χελώνα (caretta caretta). Το ίδιο και η βίδρα (lutra lutra), ένα υπό εξαφάνιση θηλαστικό. Είναι μια πανέμορφη περιοχή το δέλτα, που περικλείεται από τους οικισμούς Σκάλα, Βλαχιώτη, Λεήμονα, Έλος, Αστέρι, Γλυκόβρυση και Κοκκινιά. Κρίμα βέβαια για τις εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες και τη μαζική χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων που οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας των νερών μέσω του ευτροφισμού τους.

Η όλη περιοχή όμως προσφέρεται για τουρισμό, οι περισσότερες και εκτεταμένες αμμουδιές είναι σχεδόν ανέγγιχτες και η ενδοχώρα του βόρειου Λακωνικού Κόλπου προσφέρεται για ένα βαθύ ταξίδι στην ιστορία και στον πολιτισμό ενός τόπου βαθύτατα συντηρητικού που έχει όμως προσφέρει πολλά στην Ελλάδα.

Η ζώνη των αμμόλοφων, η μεγαλύτερη στη Νότια Πελοπόννησο, μεταξύ Τρίνησων και Κοκκινιάς, αποτελείται από θίνες μήκους 15 χιλιομέτρων και πλάτους 100 ως 300 μέτρων με αλοφυτική βλάστηση και συστάδες από αλμυρίκια.

Σας συστήνω ανεπιφύλακτα το μπάνιο στην περίφημη και πεντακάθαρη αμμουδιά του Ναυάγιου (προσφέρεται και για κατασκήνωση) στα βορειοανατολικά του Γυθείου. Με θέα τον Λακωνικό Κόλπο στην ίδια την όμορφη πόλη του Γυθείου (που τώρα τον Σεπτέμβρη προσφέρεται για ήρεμες διακοπές), αλλά και το σκουριασμένο κουφάρι ενός παλιού γκαζάδικου που οι μανιασμένοι χειμωνιάτικοι νοτιάδες το ξέρασαν σε αυτή την ακτή, έχετε το πιο ιδανικό σκηνικό για να χαλαρώσετε και να οργανώσετε τις εξορμήσεις σας στην κοντινή Μάνη στα νοτιοδυτικά ή στα Βάτικα στα νοτιοανατολικά.

Πού θα μείνετε, πού θα φάτε: Στο Γύθειο (το Μαραθονήσι των Κολοκοτρωναίων), στο ανακαινισμένο και όμορφο ξενοδοχείο Ακταίον (τηλ.: 0733/23500-1). Στο κοντινό Μαυροβούνι στα καλά κάμπινγκ: Μελτέμι (τηλ.: 0733/22833) και Μάνη (τηλ.: 0733/23450). Στο κάμπινγκ Λυκούργος στη Γλυκόβρυση, στον οικισμό Βλαχιώτης (τηλ.: 0735/91580). Στο Γύθειο υπάρχει για φαγητό το καλό μαγέρικο του Πετάκου. Στην ίδια πόλη δεν ξεχνάμε να δοκιμάσουμε μανιάτικα λούπινα!

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦ. ΤΣΙΠΗΡΑΣ ΤΟ ΒΗΜΑ (05-09-1999).


[ Λακωνικός Κόλπος ] Caretta-Caretta ] Βασιλαετός ] Σπιζαετός ] Σφηκιάρης ] Φιδαετός ] Χρυσαετός ] Βραχοκιρκίνεζο ] Kόρακας ] Κιρκινέζι ] Κιτρινοσουσουράδα ] Μαυροπετρίτης ] Μυγοχάφτης ] Μπούφος ] Ορτύκι ] Πετρίτης ] Τρυγόνι ] Τσαλαπετεινός ] Τσίχλες ] Φλώρος ] Χουχουριστής ] Αγριόγατος ] Αλεπού ] Ασβός ] Κατσίκια ] Κουνάβι ] Λαγός ] Λύγκας ] Μοσχάρια ] Σκαντζόχοιρος ] Τσακάλι ] Αγριομέλισσα ] Ακρίδες ] Αράχνη ] Κάμπια ] Μέλισσα ] Μπουρμπούνια ] Πασχαλίτσες ] Πεταλούδα ] Τζίτζικας ] Σαύρες ] Σκαθάρι ] Σκούρκος ] Χελώνες ] Φίδια ] Κονάκι ]