Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

pigadia_aloni1.jpg (66042 bytes)Πηγάδια: Τα Πηγάδια βρίσκονται ΒΑ των Αλτομιρών και μάλλον δημιουργήθηκαν από καταδιωκόμενους Ηπειρώτες, επί Τουρκοκρατίας, που προήρχοντο από τα Πέντε Πηγάδια. Σήμερα τα Πηγάδια αποτελούν Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αβίας με τους οικισμούς Ριζανά, Κρύα Βρύση, Δενδρά και Κεφαλόβρυσο.

Το 1954 εντελώς συμπτωματικά, μέσα σε μια απρόσιτη σπηλιά, στη θέση "Κοκκινόχωμα" βρέθηκαν σπουδαία προϊστορικά λείψανα που αποδεικνύουν ότι στη περιοχή κατοικούσαν άνθρωποι με ανώτερη βαθμίδα πολιτισμού. Συγκεκριμένα βρέθηκαν λίθινος πέλεκυς, πήλινο αγγείο, τμήμα σαγονιού ανθρώπου με δυο δόντια, οστά θηλαστικών και αρκετά θραύσματα πήλινων αγγείων διαφόρων μεγεθών νεολιθικής εποχής (3.000 - 2.500 π.Χ.).

pigadiotiko_gefiri1.jpg (50572 bytes)Στη θέση "Σκούτερι" ΒΔ της Ι.Μ. Τίμιοβας, σε βραχώδη πλαγιά 200μ. πάνω από τη κοίτη χειμάρρου, βρίσκεται η "Δρακοσπηλιά" ή Νεραϊδοσπηλιά", που είναι ένα μαγευτικό σπήλαιο - παλάτι με πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο. Σ' αυτό βρέθηκαν επτά αρχαία πήλινα αγαλματίδια, δυο πήλινες γλαύκες, δακρυσυλέκτες, θραύσματα οικιακών σκευών, τα οποία φυλάγονται στο Μπενάκειο Μουσείο Καλαμάτας.

Οι Πηγαδιώτες διοργανώνουν πανηγύρι τη πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, προς τιμή του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Αλαγονίας, από τα Περιβολάκια, από προβληματικό δρόμο και από τα Σωτηριάνικα.

Ο ξεροπόταμος της Σάντοβας αρχίζει από το χωριό Πηγάδια και καταλήγει σε ένα ακρογιάλι με βότσαλα, κοντά στις Κιτριές, ενώ στη διαδρομή του σχηματίζει το φαράγγι του Ριντόμου ή Κοσκάραγας. Η επικοινωνία με τα άλλα χωριά γινόταν μέσω καλντεριμιών που διατηρούνται σήμερα και διευκολύνουν τη πρόσβαση στους πεζοπόρους που διασχίζουν το φαράγγι. Ονομαστό είναι και το διπλό πέτρινο Πηγαδιώτικο γεφύρι.

 

pigadia1.JPG (118206 bytes) pigadia_kalnterimi_rintomo1.JPG (107754 bytes) pigadia3.JPG (46565 bytes) pigadia4.JPG (122711 bytes)
pigadia_spiti1.jpg (81404 bytes) pigadia_taigetos1.jpg (112316 bytes) pigadia_tikles1.jpg (82444 bytes) pigadia2.JPG (124023 bytes)

  


Κάμπος ] Αβία ] Αλτομιρά ] Δολοί ] Κέντρο ] [ Πηγάδια ] Σταυροπήγιο ] Σωτηριάνικα ]