Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

Ο Τσαγκάρης… απ’ τη Μάνη

skopeteas41.jpg (47810 bytes)Ο τσαγκάρης του χωριού που μπάλωνε τα παπούτσια των συγχωριανών του, που έφτιαχνε τα σκαρπίνια, τα καινούργια παπούτσια της Κυριακής, αλλά και αυτά για τους γαμπρούς.

Ο μπάρμπα-Νώντας ο τσαγκάρης, μια φιγούρα γελαστή, καλοσυνάτος, αγαπητός απ’ όλους, φιλόξενος, εργατικός μα πάνω απ’ όλα άνθρωπος.

Ο Επαμεινώντας Παν. Σκοπετέας, είχε το προσωνύμιο "Λοχαγέας", λόγω του ότι ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός, γεννήθηκε στο Εξωχώρι της Έξω Μάνης το 1909. Εκεί τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Μα την τέχνη του τσαγκάρη την έμαθε πλάι σε καλούς και μεγάλους τεχνίτες, μαστόρους των παπουτσιών στην Καλαμάτα. Με τα σφυριά, τα καλαπόδια, το σουγκλί, μια ζωή αγωνίστηκε για να κερδίσει το μεροκάματο και να ζήσει την οικογένειά του. Παντρεύτηκε τη Σταυρούλα Γ. Κασκαμπούρη και απέκτησαν πέντε παιδιά.

skopeteas3.jpg (60221 bytes)Όμως οι καλοί πεθαίνουν νέοι. Μάλιστα στα 64 του χρόνια, στις 22 Γενάρη του 1973, αποδήμησε εις Κύριο. Μα και πολύ έζησε αν αναλογισθεί κανείς αυτά που πέρασε. Αλβανικός πόλεμος, εμφύλιος, μα πιο πολύ του στοίχισε το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Νταχάου. Να τι γράφει η υπ’ αριθμόν 9454 βεβαίωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

«…Συνελήφθη υπό των Γερμανικών Αρχών κατοχής στις 22 Οκτωβρίου 1943 στην Καλαμάτα και κλείστηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Γουδί Αθηνών, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 1943. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γερμανία όπου κρατήθηκε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο Νταχάου της Γερμανίας, μέχρι το τέλος Μαΐου 1945. Επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1945».

Η τέχνη του τσαγκάρη έσωσε το μπάρμπα-Νώντα από τους φούρνους του Νταχάου. Όμως οι κακουχίες, οι ταλαιπωρίες, η πείνα, ο φόβος, τα βασανιστήρια και οι φρικαλεότητες των Ναζί, χαράκτηκαν ανεξίτηλα στη ψυχή και στο σώμα του. Η υγεία του κλονίσθηκε ανεπανόρθωτα, σε τέτοιο βαθμό που έφυγε σε σχετικά μικρή ηλικία, αφήνοντας όμως πίσω μια διαυγή ανάμνηση Μανιάτικης λεβεντιάς, φυλαγμένης καλά στο σεντούκι της μνήμης μας, μαζί με τα αγαπημένα του καλαπόδια,,,

Δημήτρης Επ. Σκοπετέας


Εκκλησίες ] Πηγή Βονά ] Κουμουτσέοι ] Γιατρός Χρ.Μπεσμπέας ] [ Ο Τσαγκάρης ]