Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

Μήτσος – Βαγγέλης – Μεναίλης Κουμουτσέας

του Δημήτρη Επ. Σκοπετέα

Τρεις φιγούρες, τρεις άκακοι άνθρωποι, καλοσυνάτοι, ευγενικοί, πάντα χαρούμενοι, πάντα πρόθυμοι να σε ευχαριστήσουν. Γεννήθηκαν, έζησαν και απέθαναν στο Εξωχώρι.

Μαζί τους μεγάλωσαν αρκετές γενιές στο Εξωχώρι, που τους αγάπησαν, δέθηκαν μαζί τους, τους πόνεσαν και τους έκλαψαν όταν έφυγαν από τη ζωή.

Μήτσος: Μορφή βιβλική, με το γενειάκι του, με τον αιώνιο σκούφο του, με την σιδερένια μαγγούρα του. Πάντα χαμογελούσε, πάντα σου μιλούσε, πάντα μονολογούσε…

Βαγγέλης: Ο έμπιστος, ο εχέμυθος, ο ταχυδρόμος, ο αγγελιαφόρος του Εξωχωρίου. Για πότε πήγαινε Ξεχώρι – Καρδαμύλη ή Ξεχώρι – Κάλυβες, για μια δουλειά, για ένα μήνυμα. Μα ποτέ δεν σου έλεγε γιατί πήγε. Ήταν ο κομψός, με την μαγγούρα του, με το κοστούμι του, με την γραβάτα του, το καπέλο του. Κύριος με αξιοπρέπεια περισσή.

Μεναίλης: Μέγας διπλωμάτης. Σε πλησίαζε με αγάπη, δεν σου ζητούσε τίποτα, ένα τσιγαράκι ήταν αρκετό να ξεδιπλώσει την μεγάλη διπλωματία που τον διέκρινε: «Α…διάτανε, με τον πατέρα σου είμαστε φίλοι, με την μάνα σου συγγενείς…»

Που να το φαντασθούμε ότι θα γίνονταν οι μεγάλοι ευεργέτες του χωριού. Το σπίτι τους σήμερα είναι το κοινοτικό Γραφείο του Εξωχωρίου καθώς και όλη η περιουσία τους που ανήκει σήμερα στο Δ.Δ. Εξωχωρίου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα το Ξεχωρίτικο που τους σκεπάζει.

 
koum_mit_vag1a.jpg (51232 bytes)
Μήτσος - Βαγγέλης
koum_vaggelis1.jpg (48300 bytes)
Βαγγέλης
koum_vag_men01.jpg (40383 bytes)
Βαγγέλης - Μεναίλης
koum_menelis1.jpg (44167 bytes)
Μεναίλης
Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Δημήτρη Επ. Σκοπετέα.


Εκκλησίες ] Πηγή Βονά ] [ Κουμουτσέοι ] Γιατρός Χρ.Μπεσμπέας ] Ο Τσαγκάρης ]