Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

Η αλήθεια να λέγεται όπως είναι. Οι διευθύνοντες, οι διοικούντες στα κοινά πρέπει να έχουν όραμα - φαντασία - αγάπη. Ο Τάκης Λαρμπέας με το υποκοριστικό (παρατσούκλι) ο φιλόσοφος έκανε πράξη ένα μέρος του οράματός του.

Έτρεξε, παρακάλεσε, μελέτησε, πίεσε, ειδικούς και επιστήμονες και έκανε μελέτες για όλη την αναβάθμιση του χωριού. Αλλά κατόρθωσε και έβαλε το νερό στ' αυλάκι. Εδώ αρμόζει το ρητό το Περικλή: «Φιλοκαλούμε μετά ευτελείας και φιλοσοφούμε άνευ μαλακίας».

Ιστορικό Λουρμπέας Παναγιώτης:

Ο τελευταίος Πρόεδρος της Κοινότητας ΘΑΛΑΜΑΙ (Κουτήφαρη).

Ήταν ευτυχείς οι κάτοικοι των Θαλαμών που είχαν έναν Πρόεδρο ευαίσθητο στην ιστορία και στην παράδοση και έκανε προσπάθειες για να αναδειχθεί το χωριό που κανείς έως τώρα δεν το φανταζόταν. Οι άνθρωποι κάνουν την ιστορία, οι άνθρωποι με γνώση και αγάπη για τον τόπο, όπως ο Τάκης Χρ. Λουρμπέας. Ήταν μια προσωπική πρωτοβουλία του Τάκη και αναβάθμισε το χωριό του. Ποιο είναι, εν συντομία, το όλο πρόγραμμα αυτής της αναβάθμισης του τόπου.

Η αφορμή για την ανάδειξη του χώρου είναι η πίστωση που δόθηκε για την προτομή του Γιώργου Γεννηματά, που εδώ είναι η γενέτειρά του. Μετά από αυτό ανοίξανε οι ασκοί του Αιόλου με την καλή έννοια. Με τη χρηματοδότηση 10 εκατ. για τη διαμόρφωση της πλατείας. Έτσι έγινε αφορμή να σχεδιαστεί όλος ο ιστορικός χώρος. Τώρα τελειώνει η διαμόρφωση της πλατείας με ονομασία Γεωργίου Γεννηματά.

Η περιφέρεια χρηματοδότησε την πλατεία και το σχεδιασμό. Από 10 εκατομ. έγιναν 70 εκατομ. Έτσι με κινητοποίηση του Προέδρου, που συνεργάστηκε με ένα καλό επιτελείο αρχιτεκτόνων έγινε γενικότερος σχεδιασμός πολιτιστικής ανάδειξης των Θαλαμών. Στο Επιτελείο μετέχει ο γνωστός αρχιτέκτονας εθνολόγος Γιάννης Σαΐτας. Επίσης βοήθησε τα μέγιστα η κ. Ροπαλίδου.

Έγινε σύνδεση των δύο πλατειών και ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Μαντείου, που προβλέπεται μια παρέμβαση των δύο πηγών, της αρχαίας του Μαντείου και της νεώτερης ύψους 350 εκατομ. θα δημιουργηθεί ανασκαφική τομή και ανάδειξη των ευρυμάτων μήκους 30 μέτρωνΧ3Χ2 μέτρων, πεζοδρομήσεις κ.λπ.

Επίσης σύνδεση των δύο πλατειών με πεζοδρόμηση, φωτισμούς κ.λπ. Επίσης συντήρηση του δημοτικού σχολείου. Ακόμη θα χαρακτηριστεί ένας αρχαιολογικός χώρος 500 στρεμ. ανατολικά των Θαλαμών. Εκεί βρίσκεται το Γυμναστήριο ήταν ο κατοικήσιμος χώρος των αρχαίων από τα ευρήματα που βρίσκονται εκεί. Επίσης ανάδειξη στο νεκροταφείο 2 στρεμμάτων και παρουσίαση του παλιού υδραγωγείου. Τέλος θα δημιουργηθεί ένα ανοιχτό θέατρο 50 m2.

Οι Θαλάμαι σαν σύνολο ζουν το παρελθόν της θεάς Ινούς και της Πασηφάη που έλεγαν τους χρησμούς. Τα ιστορικά μνημεία είναι στην πλατεία, στον πλάτανο. Εκτιμάται ότι κάτω από τον πλάτανο βρίσκεται το αρχαίο θέατρο. Επίσης φημολογείται ότι βρίσκεται κάτω στη γη το άλογο του Μάρκου Αυρήλιου που τώρα υπάρχει μόνο η βάση του.

Η περιοχή Θαλάμαι μάλλον εξελίσσεται σε ένα πολιτιστικό κέντρο του νέου δήμου Λεύκτρου, διότι έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και έχει αυτή την ιστορική προέλευση. Υπάρχουν οι μελέτες. Υπάρχει η συνέχεια της ιστορίας από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα.

Πιστεύω ότι ο νέος δήμος πρέπει να ενσκήψει με ενδιαφέρον για να διαψευστούν οι κακές γλώσσες, ότι ο νέος δήμος θα αδιαφορήσει γι' αυτήν την εξέλιξη.

Έπαινος στον πρώην Κοινοτάρχη Τάκη Λουρμπέα, ο οποίος ακόμη έστω και απών αγωνίζεται για τον τόπο του.

Η βάση του αγάλματος που ήταν έφιππος ο αυτοκράτορας. Η επιγραφή αναφέρει:
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙΣΑΡΑ ΜΑΡΚΟΝ ΑΥΡΗΛΙΟΝ ΑΝΤΩΝΙΝΩΝ ΣΕΒΑΣΤΟΝ Η ΠΟΛΙΣΗ ΘΑΛΑΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΣΑΜΕ ΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΩΝΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ


[ Θαλάμαι ] Καταστροφή Οικισμών ] Ενιαία Μάνη ] "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" ] Βασίλης Γιαννουλάκος ] Επιτάφιος Θρήνος ] Μάχη Διρού ] Τουριστικό Πανόραμα ] Απαλλοτρίωση Διρού ] Πρ. Δημοκρατίας ] Εθνικές Γιορτές... ] Κυνηγοί... ] Μύθοι και Θρύλοι ] Πεταλίδι αποικία ] Κάστρο Κελεφάς ] Συμβολή Μάνης... ] Χριστούγεννα ]