Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

1. Κοκκάλα: Παραθαλάσσιο χωριό της ανατολικής Μάνης, που απέχει 52 χλμ. νότια από το Γύθειο και 17χλμ. από το Κότρωνα. Είναι κτισμένο πάνω από ένα μικρό όρμο με κάτασπρο βότσαλο, ενώ το χρώμα της θάλασσας είναι στα ρηχά σμαραγδοπράσινο και πιο μέσα έντονο γαλάζιο.

Αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα στο οποίο εντάσσονται οι οικισμοί Άγιος Νικόλαος, Ολυμπιαί, Παχιάνικα και Σπείρα.

Σολοτέρι: Λιμανάκι της ανατολικής ή προσηλιακής Μάνης, 51 χλμ. Ν από το Γύθειο και 2 χλμ. βόρεια της Κοκκάλας. Το όνομά του σημαίνει Ξωκκλήσι και πριν κατοικηθεί η περιοχή από τους Καλογερόγιαννους, στη θέση αυτή υπήρχε το εκκλησάκι των Ταξιαρχών. Ήταν εντοιχισμένο στο καστρόσπιτο των Καλογερόγιαννων, ενώ σήμερα είναι ερειπωμένο.

kokala_taxiarhis.jpg (71389 bytes) kokala_paralia1.jpg (83670 bytes) soloteri1.JPG (62839 bytes) soloteri2.jpg (56250 bytes)

 

2. Άγιος Νικόλαος:Ωραίος μικροοικισμός ανάμεσα σε βουνοπλαγιές που αγναντεύει τη θάλασσα.

3. Ολυμπιαί:Παραδοσιακός οικισμός με 30 κατοίκους, κτισμένος αμφιθεατρικά με ωραία θέα.

4. Παχιάνικα: Είναι νεότερος οικισμός και αποτελείται από τα Πάνω και Κάτω Παχιάνικα ή Άγιος Νικόλας και απέναντί τους βρίσκονται τα Κορακιάνικα, που είναι παλαιότερος οικισμός.

spira.jpg (63401 bytes) 5.Σπείρα: Πολύπυργη και επιβλητική, βρίσκεται 2 χλμ. από τη Κοκκάλα, προς το Ταίναρο και πρόκειται για μνημείο παράδοσης και ανθεκτικότητας.

Στη κορυφή του λόφου δεσπόζουν οι πύργοι των Μελάδων και το πυργοσυγκρότημα Μελά-Γεωργακόγιαννη του 1780. Στη περιοχή συναντάμε κυκλικό πολεμικό πύργο και υπολείμματα οχυρωματικών έργων, ενώ στο κέντρο βρίσκεται η πλατεία «Γιουρούσι» αφιερωμένη στον Γρηγόρη Μελά.

spira.JPG (56142 bytes) Υπάρχουν διαχρονικές σχέσεις μεταξύ της Σπείρας και της Ελαφονήσου από την εποχή του χαλκού, όπως μαρτυρούν οι ομοιότητες που παρουσιάζουν τα κεραμικά της Σπείρας – που βρέθηκαν στην δυτική πλαγιά του λόφου – και της προϊστορικής Ελαφονήσου.

 


Κότρωνας ] Έξω Νύμφιο ] Δρυμός ] [ Κοκκάλα ] Λάγια ] Πύρριχος ] Ταίναρο ]