Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη
Λουκάδικα
Φλομοχώρι
Χαλικιά Βάττα
Γονέα
Ζούδα
Κότρωνας Β

 

Επικοινωνία

kotronas3.jpg (52643 bytes)Κότρωνας: Αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα μαζί με τα χωριά Γονέα, Λουκάδικα, Ριγανόχωρα, Φλομοχώρι και Χαλικιά Βάττα. Ο Κότρωνας, έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, βρίσκεται 41 χλμ. νότια του Γυθείου, και είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό της ανατολικής Μάνης.

kotronas2.jpg (58235 bytes)Είναι κτισμένο στο μυχό ενός ήρεμου, συνήθως όρμου, προφυλαγμένου από το βοριά, στον οποίο τοποθετείται η αρχαία πόλη Τευθρώνη, που σύμφωνα με το Παυσανία, οικιστής της ήταν ο Αθηναίος Τεύθραντας. Η Τευθρώνη είχε επεκταθεί από τη σημερινή Ζούδα μέχρι τη Γονέα και είχε δύο ακροπόλεις, μια στη χερσονησίδα Σκοπά και μια στο κάστρο των Λουκάδικων. Στη πόλη υπήρξε η Νάϊα πηγή και οι κάτοικοι τιμούσαν περισσότερο την Ισσωρία Άρτεμη (προδωρική θεότητα) που η λατρεία της μεταδόθηκε από το Κότρωνα στην Σπάρτη. Η ονομαστή πόλη του Κοινού των Ελευθερολακώνων βυθίστηκε στο νερό με το μεγάλο σεισμό του 3ου αιώνα μ.Χ. Ερείπια και ευρήματα της Τευθρώνης έχουν βρεθεί τυχαία από ψαράδες και δύτες, στην περιοχή της νησίδας Σκοπά.

kotr_skopa.JPG (42357 bytes)Σύμφωνα με τα ευρήματα η περιοχή παρουσιάζει Πρωτοελλαδική – Μεσοελλαδική και Μυκηναϊκή κατοίκηση, όπως μαρτυρούν ο οψιανός, τα κεραμικά οι ζαφικοί πίθοι και οι προϊστορικοί λίθινοι πέλεκεις, ενώ παρουσιάζει ανάπτυξη και κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Ο Κότρωνας συνδέεται με τη νησίδα Σκοπά, με χερσόνησο μήκους 300 μ., στο οποίο έχουν βρεθεί όστρακα, οψιανοί λίθοι και ταφές σε πιθάρια. Διασώζονται νεολιθικά, προελληνικά, Ελληνικά και βυζαντινά ερείπια, καθώς και ερείπια εκκλησιών, όπως του Αγίου Νικολάου στον οποίο διακρίνουμε τοιχογραφίες.

kotronas_ekklisia.jpg (69268 bytes)Στα σπίτια του σημερινού Κότρωνα, όπως και σε ορισμένες εκκλησίες, παρατηρούμε εντοιχισμένες επιγραφές, κιονόκρανα και αρχιτεκτονικά μέλη της αρχαίας πόλης. Αξιόλογες οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, σταυροειδής με τρούλο και καμπαναριό, κτισμένη πάνω σε ομώνυμη παλαιότερη, της Υπαπαντής, του Αγίου Χαραλάμπου κ.α.

Ο Κότρωνας και τα γύρω χωριά συμμετείχαν -όπως όλοι οι Μανιάτες- στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων, στα νεότερα χρόνια, (Επανάσταση 1821, εκστρατεία στην Κρήτη, Μακεδονικό Αγώνα, Βορειηπειρωτικό κ.ά.). Στη παραλία βρίσκεται η προτομή του μακεδονομάχου ήρωα, Νικηφόρου Δεμέστιχα, ενώ ο Πύργος της οικογένειας είναι στον οικισμό Αλεπού.

Από το Κότρωνα είναι δυνατή η επίσκεψη στα χωριά της Μάνης από τη θάλασσα με καΐκι, καθώς και η επίσκεψη στη σπηλιά του Άδη, στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Ο Κότρωνας έχει έναν δραστήριο Σύλλογο, που συσπειρώνει τα μέλη και τους φίλους του στην Αττική. Έχει προσφέρει πολλά στο χωριό και κάθε χρόνο διοργανώνει ένα μοναδικό πανηγύρι στην προβλήτα του λιμανιού, τις μέρες του Σωτήρος (περί τις 6 Αυγούστου) -προς τιμήν της πάλαι ποτέ ακμάζουσας Ιεράς Μονής Σωτήρος που δεσπόζει πάνω απ' τον Κότρωνα κοντά στο ερημοχώρι Γωνέα. Η περιτειχισμένη Μονή χτίστηκε στα 1500 και έχει υπέροχες τοιχογραφίες- δεν είναι εξάλλου το μοναδικό βυζαντινό και μεταβυζαντινό μνημείο της περιοχής.

Στον Κότρωνα η Πολιτεία και οι τοπικές αρχές χρωστάνε την ακμή της αρχαίας Τευθρώνης αφενός, αλλά και την ακμή ενός νέου, σύγχρονου κέντρου αφετέρου, που θα κρατήσει και θα αυξήσει τον κόσμο του, για το παρόν και το μέλλον που αξίζει. Και βέβαια αξίζει μια επίσκεψη μας!

 Ο Κότρωνας από το Μιχάλη Μπατσινίλα

kotronas_alepou.jpg (72704 bytes)
Οικισμός Αλεπού - Πυργόσπιτο
kotronas_alepou_demestihas.jpg (83403 bytes)
Οικισμός Αλεπού - Πύργος Δεμεστιχαίων
kotronas_kapetan_nikiforos.jpg (57463 bytes)
Νικηφόρος Δεμέστιχας - Καπετάν Νικηφόρος
kotr_kapnik.jpg (55314 bytes)
Επιγραφή αγάλματος

 

Ριγανόχωρα και Σκαλτσοτιάνικα: Είναι κτισμένα στο βάθος μιας ρεματιάς και η παλαιότερη ονομασία τους ήταν «Αφούγγια Γλήνας». Η λέξη Αφούγγια σημαίνει άφεγγα (α-φέγγια) ή ότι δεν μπορείς ελεύθερα να φύγεις (α-φύγια). Στη Ριγανόχωρα διακρίνουμε τον Άγιο Δημήτρη και στα Σκαλτσοτιάνικα τον Άγιο Νίκωνα με ωραία αγιογράφηση του 13ου αιώνα.

 


[ Κότρωνας ] Έξω Νύμφιο ] Δρυμός ] Κοκκάλα ] Λάγια ] Πύρριχος ] Ταίναρο ]