Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Τον Αύγουστο του 1803 ο Σερεμέτ Μπέης καθαιρεί και συλλαμβάνει το Μανιάτμπεη Παναγιώτη Κουμουντουράκη και στη θέση του ανεβάζει ένα φανατικό αντίπαλό του, τον Αντώνμπεη (Αντώνη) Γρηγοράκη.

Ο Αντώνμπεης είχε ρητή διαταγή από τον Σερεμέτ Μπέη να συλλάβει τον άλλοτε Μπέη της Μάνης και εξάδελφό του Τζανέτμπεη και να εξοντώσει τον αρχικλέφτη Ζαχαριά, η εξόντωση του οποίου πραγματοποιήθηκε το 1805.

O Αντώνης Γρηγοράκης, είχε την έδρα του στον Αγερανό, όπου σώζεται σήμερα η πυργοκατοικία του με περιτοιχισμένο περίβολο.  Παρέμεινε Μπέης της Μάνης ως το 1808. Με πρόταση του νέου Μόρα βαλεσή Βελή πασά, η Υψηλή Πύλη απέλυσε τον Αντώνμπεη και στη θέση του διόρισε Μπέη το Κωνσταντίνο Ζερβάκο που ήταν γαμπρός του και ευνοούμενος του Βελή.

Ο Αντώνμπεης Γρηγοράκης μυήθηκε από τους πρώτους στη Φιλική Εταιρεία, από το Περραιβό και υπόγραψε τη διακήρυξη των καπεταναίων της Μάνης (Τρουπάκηδων, Μαυρομιχαλαίων, Γρηγοράκηδων κλπ.) με την οποία οι υπογράφοντες ανελάμβαναν την υποχρέωση αγώνα για την Ελευθερία «με σκοπό την κοινή της Πατρίδος ωφέλεια».

 

Τζανέτος Κουτήφαρης ] Μιχάλης Τρουπάκης ] Τζανέτος Γρηγοράκης ] Π. Κουμουντουράκης ] [ Αντώνης Γρηγοράκης ] Κωσταντής Ζερβάκος ] Θοδωρής Γρηγοράκης ] Πέτρος Μαυρομιχάλης ]