ΛΥΓΕΡΕΑΣ

ΠΡΟΟΔΟΣ
Η σκληρή δουλειά της Εκκλησίας, της Κοινότητας και του Συλλόγου του Λυγερέα άρχισε σιγά σιγά και αποφέρει καρπούς. Με τη βοήθεια του Θεού και τις άοκνες προσπάθειες του Πάτερ Ηλία, του Κοινοτικού Συμβουλίου και των στελεχών του Συλλόγου, κάποιες εργασίες πραγματοποιήθηκαν δίνοντας κάποια ελπίδα για πρόοδο. Περιγράφουμε λοιπόν μερικές απο αυτές.

Αποκαταστάθηκαν οι εσωτερικοί τοίχοι της εκκλησίας της Παναγίτσας στο Σκουφομύτη.

Επιδιορθώθηκε η μάντρα του νεκροταφείου Ζ. Πηγής και δημιουργήθηκε νέα βαθμίδα κοιμητηρίων.

Ηλεκτροδοτήθηκε επιτέλους το Άνω Αστερίου (Πάνω Σολά) και ο Σκουφομύτης.

Βρίσκεται υπό εξέλιξη η ασφαλτόστρωση 450 μέτρων περίπου απο εκκλησία Ζ. Πηγής με κατεύθυνση προς τα Κονάκια.

Περατώθηκαν οι εργασίες Α φάσεως στον περίβολο του σχολείου.

Θα έπρεπε ίσως να αναφερθούν και ορισμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες συγχωριανών που στη προσπάθειά τους να έχουν καλύτερη πρόσβαση προς τα σπίτια και τις περιουσίες τους διαμορφώνουν τους δρόμους επ ωφελεία όλων. Έτσι, ο Γιώργος Τσουκτάκος στο Σκουφομύτη, με τη βοήθεια μπουλντόζας φάρδυνε το δρόμο στα σημεία δικαιοδοσίας του και έκτισε ωραιότατη μάντρα απο ξερολιθιά, κάνοντας τη διαδρομή προς Σκουφομύτη πιο άνετη και παραδοσιακή.

Οι προσπάθειες όμως δε σταματάνε εδώ. Και οι τρεις φορείς μαζί αγωνίζονται για ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο και εξέλιξη που βρίσκεται καθ οδόν.

Η Εκκλησία, η Κοινότητα και ο Σύλλογος, οφείλουν να ευχαριστήσουν όλους εκείνους (φορείς, δωρητές, συνεργάτες, κ.λ.π.), που κατά οιονδήποτε τρόπο (παραστάσεις, δωρεές, προσωπική εργασία, κ.λ.π.) βοήθησαν και εξακολουθούν να βοηθούν για την αναβάθμιση του ιστορικού χωριού Λυγερέας.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στις 6 Αυγούστου ανήμερα του Σωτήρα, γιορτάστηκε η ομώνυμη εκκλησία στο Άνω Αστέρι (Πάνω Σολά) στο Λυγερέα. Ο κόσμος που παρακολούθησε τη θεία λειτουργία ήταν ο διπλάσιος απο πέρυσι. Μετά τις 7 αρτοκλασίες και το “δι ευχών” του Πάτερ Ηλία, διοργανώθηκε γλεντάκι στον περίβολο της εκκλησίας με νηστίσιμα εδέσματα που προσφέρθηκαν απο τις οικογένειες Βασιλούνη (συμπεριλαμβανομένου και του Ηλία που ήρθε με την οικογένειά του απο τον Καναδά), Επ. Δριβάκου, Ν. Δημακάκου, Γ. Τσουκτάκου και Ντ. Μακφαίηλ. Η εκδήλωση τελείωσε με Ελληνικούς δημοτικούς χορούς.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την παραμονή της Παναγίας στις 14 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία μετά αρτοκλασιών στην εκκλησίτσα της Παναγίας. Η κτισμένη απο τον Καπετάν Ζαχαριά εκκλησία, σε συνδυασμό με το ιστορικό περιβάλλον του λόφου όπου βρίσκεται, έλκουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερο κόσμο στην εκδήλωση αυτή. Φέτος υπήρχε και ένας παραπάνω λόγος για να μείνει ο κόσμος ευχαριστημένος. Αντίκρισε τούς υπό κατάρρευση εσωτερικούς τοίχοις του ναού στερεωμένους, που αποκαταστάθηκαν με τη φροντισμένη δουλειά των Κώστα Τσουκτάκου και Φώτη Μανιατάκου. Ευχαριστίες άπειρες και στον ακούραστο Σκουφομυτιώτη Αντώνη Τσαρπαλή για τη διάθεση των ζώων του και τη συμμετοχή του στη δύσκολη μεταφορά των υλικών πάνω στο λόφο.

Μετά τη θεία λειτουργία, ο ενορίτης Γιώργος Τσουκτάκος και η γυναίκα του Τούλα κέρασαν τον κόσμο καφέ στο σπίτι τους και μαγείρεψαν για όσους παρέμειναν μέχρι αργά.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προσφέρθηκαν τα πιο κάτω:

Για τις ανάγκες της κοινότητας, ένα ντεπόζιτο για νερό απο τον Βασίλη Ι. Βασιλάκο.

Για την εκκλησία του Σωτήρα στο Πάνω Αστέρι ένα παγκάρι απο τις οικογένειες Ιωάννη Βαρζακάκου (που εν τω μεταξύ, έφυγε απο κοντά μας) και Γεωργίου Βαρζακάκου (Σπάρτη).

Για την εκκλησία της Παναγίτσας στο Σκουφομύτη ένα μανουάλι απο την Αντωνία Βασιλάκου.

 

ΚΑΡΒΕΛΑΣ

ΠΡΟΟΔΟΣ
Η Κοινότητα προμηθεύτηκε και εγκατέστησε δύο καινούργιες μπασκέττες στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης του σχολείου. Η ενέργεια αυτή είναι άξια συγχαρητηρίων, διότι παρ όλο που η κοινότητα έχει πολλές άλλες ελλείψεις, προτίμησε να επενδύσει τα χρήματα αυτά στα νιάτα του χωριού.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πολύς κόσμος διασκέδασε για μιά ακόμα φορά στην καθιερωμένη γιορτή που οργανώνει ο Σύλλογος κάθε δεκαπενταύγουστο στη πεντάμορφη πετρόστρωτη πλατεία του χωριού. Ευχόμαστε του χρόνου να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί.

Με την αγάπη και φροντίδα των ενοριτών του κοιμητηριακού ναού της Παναγίας που βρίσκεται στο Κλησίδι (διασταύρωση Κονακίων-Καρβελά-Μυρσίνης) πραγματοποιήθηκε και φέτος το βραδινό γλέντι στον ανακαινισμένο περίβολό του. Μπράβο στους ανθρώπους που φροντίζουν για αυτό.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής γιορτής στον Καρβελά, έγινε βράβευση των Καρβελιωτών μαθητριών και μαθητών Μέσης Εκπαίδευσης που αρίστευσαν στα σχολεία Μύσης Εκπαίδευσης κατά τη χρονιά που πέρασε. Ο θεσμός αυτός οργανώνεται κάθε χρόνο απο το Σύλλογο Καρβελιωτών και συνοδεύεται με το χρηματικό βραβείο των 10.000 δρχ.,

Φέτος τα βραβεία απενεμήθησαν στις εξής μαθήτριες.

Λιαντινιώτη Θ. Καλλιόπη (τελείωσε τη Β Γυμνασίου με βαθμό 19 5/12), Λιαντινιώτη Θ. Γεωργία (Α Λυκείου, 19 2/12), Αναγνωστοπούλου Κ. Μαρία (Β Λυκείου, 19 1/12) και Μπακομιχάλη Ν. Παναγιώτα (Γ Γυμνασίου, 19 1/12).

Εύγε στις μαθήτριες, εύγε και στο Σύλλογο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Για την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κλησίδι που γιόρτασε στις 23 Αυγούστου (τα εννιάμερα της Παναγίας), προσφέρθηκαν 50.000 δρχ. απο τον Τουρανάκο Π. Ιωάννη σε μνήμη του πατέρα του, 20.000 δρχ. απο τον Λεάκο Θ. Αθανάσιο στην μνήμη του γιου του Ιωάννη, 35 κοτόπουλα απο τον Γεώργιο Π. Γκλεζάκο και πολλά άλλα μικρότερα ποσά απο διάφορους.

 

ΚΟΝΑΚΙΑ

ΠΡΟΟΔΟΣ
Νέα “Αγία Κυριακή” βρίσκεται υπό ανέγερση στη θέση Καλικά των Κονακίων. Η εκκλησία κτίζεται επί οικοπέδου που δώρισε ο Παναγιώτης Λεάκος. Ο ίδιος μάλιστα ανέλαβε και το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης.

Απο τις 20 Σεπτεμβρίου ξεκινάει και πάλι η αγιογράφηση του ναού της Παναγίας στα Κονάκια. Οι εργασίες της φάσης αυτής θα διαρκέσουν ένα μήνα περίπου.

όλος και περισσότερος.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με θρησκευτική κατάνυξη και εντυπωσιακή κοσμοσυρροή πραγματοποιήθηκε η λιτανεία του επιταφίου της Παναγίας στα Κονάκια που καθιερώθηκε πλέον κάθε παραμονή της Παναγίας στις 14 Αυγούστου. Τον μέγα Εσπερινό που γίνεται το βράδυ ακολουθεί έξοδος του επιταφίου της Παναγίας, μεταφορά του σε ειδική εξέδρα στην πλατεία του χωριού, και ακολουθία του Επιταφίου. Φέτος τη λιτανεία πλαισίωσαν η 12μελής βυζαντινή χορωδία Γυθείου και η μπάντα του Δήμου Γυθείου

Η τέλεση της ιδιάζουσας αυτής τελετής επεκτείνεται και θεωρείται πλέον “ευσεβής συνήθεια”. Και αυτό γιατί στη συνείδηση της Εκκλησίας, το αλάνθαστο αυτό κριτήριο της αλήθειας της πίστεως, η Θεοτόκος ως Μητέρα του σαρκωθέντος Λόγου, συμμετέχει στη δόξα του Χριστού και “μακαρίζεται” από τις “γενεές” των πιστών, όπως η ίδια προφήτευσε. (Λουκ. α’ 48 ). Πανάρχαιοι λόγοι, ύμνοι, χαιρετισμοί, μεγαλυνάρια, εγκώμια κ.λ.π. την ενσωματώνουν στο όλο σχέδιο της εν Χριστώ Σωτηρίας.

Η λατρευτική διαδικασία των αιώνων έχει δικούς της νόμους, ένας από τους οποίους είναι αυτός που έφερε και την “Ακολουθία του Επιταφίου της Θεοτόκου και των Εγκωμίων της” στην ηπειρωτική και νησιώτικη Ελλάδα.

Η τέλεση της Ακολουθίας αυτής πραγματοποιείται στα Δωδεκάνησα (Πάτμο), στη Λέσβο (Αγιάσος), στις Κυκλάδες (Κίμωλος), στα Επτάνησα (Κέρκυρα) κ.α. Στον νομό μας όμως μόνο στα Κονάκια γίνεται και γι αυτό πολλοί προσκυνητές συρρέουν απο παντού για να την παρακολουθήσουν.

Οι διασωθέντες χρυσοκέντητοι Επιτάφιοι “της Παναγίας”, στον Πατριαρχικό ναό του Φαναρίου, στην Αγιάσο της Λέσβου, κ.α./ καθώς και οι “ποδέες” που έχουν ως θέμα την Κοίμηση, διασημότερη των οποίων είναι το εθνικό “λάβαρο” της Αγίας Λαύρας, καθώς και ο περίφημος “Επιτάφιος της Παναγίας” απο την Κίμωλο αλλά και οι επάλληλες εκδόσεις “Εγκωμίων” ή “Μακαρισμών” ή “Μεγαλυναρίων” της Θεοτόκου από τον ΙΖ αιώνα μέχρι σήμερα, αποδεικνύουν πόσα παλιά είναι η ευλάβεια αυτή στη συνείδηση του λαού μας, άσχετα αν αυτή για διαφόρους λόγους δεν είχε στο παρελθόν γενικευτεί στις πόλεις και στα χωριά και φυλασσότανε κυρίως στις Μονές και στα προσκυνήματα.

Η ακολουθία του “Επιταφίου της Παναγίας” που τελείται στα Ιεροσόλυμα στις 14 Αυγούστου και στην Ελλάδα κατά τον εσπερινό της Κοίμησης της Θεοτόκου είναι καρπός ανάπτυξης της Θεομητρικής ευλάβειας από τα Πατερικά “Εγκώμια” στη μνήμη της Παναγίας μας, που αρχίζουν από τα μέσα του Ε’ αιώνα για να κορυφωθούν στους κάτω αιώνες. Επίκεντρο είναι τα τρία “Εγκώμια” του ιερού Δαμασκηνού, που ανακεφαλαιώθηκαν από τον “Στουδίτη” Δαμασκηνό τον Θεσσαλονικέα, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αρτης (1577).

Πρωτοφανή κοσμοσυρροή σημείωσε ο γιορτασμός του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγο έξω απο τα Κονάκια. Η φροντίδα του ανθρώπου που φροντίζει την εκκλησία και οργανώνει το πανηγύρι καθώς επίσης και η επιβλητικότητα του Πάτερ Ηλία κάνει τον κόσμο κάθε χρόνο να συρρέει όλο και πιο πολύς.

Παράδοση πλέον αποτελεί το γλέντι που γίνεται ανήμερα της Παναγίας στα Κονάκια. Η συμμετοχή του κόσμου δεδομένη (αν και τα χάλασε ο καιρός με την απογευματινή βροχή) και το κέφι στα ύψη.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο πάτερ Ηλίας στις 20 Αυγούστου τέλεσε λειτουργία για τους παραθεριστές των Κονακίων. Ο εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι Άγιος Ευστράτιος που βρίσκεται έξω απο το χωριό μεταξύ Κονακίων και Μυρσίνης.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Για τους σκοπούς του συλλόγου, προσφέρθηκαν από την Καλλιρρόη Ξανθάκου 200.000 δρχ.

ΚΡΗΝΗ

ΠΡΟΟΔΟΣ
Με ικανοποίηση διασχίσαμε τον δρόμο Κρήνη-Πλάτανος τρέχοντας με το αυτοκίνητο πάνω σε έναν φαρδύ καλοστρωμένο με 3Α τάπητα. Άντε και καλή άσφαλτο, για να μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει άνετα στα χωριά του.

Την έντονη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρήνης Νικόλαος Κουλάκος για τη κατάσταση των γραμμών τηλεφώνου Κρήνης. Κάτι πρέπει να γίνει τελικά με το πρόβλημα αυτό.

Θετικά απάντησε ο ΟΤΕ Γυθείου στο αίτημα του συνοικισμού της Κρήνης Σμήνος (Αχουμάτου) προκειμένου να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα εναέρια καλώδια με άλλα ενισχυμένα. Με την αλλαγή αυτή τα νέα καλώδια δεν θα επηρεάζονται απο τους τουφεκισμούς ορισμένων ασυνείδητων κυνηγών.

Προς το παρόν ο ΟΤΕ φρόντισε και συνδέθηκαν ψηφιακά, τα τηλέφωνα του Σμήνους με το νέο σταθμό Αιγιών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που οργάνωσε ο δραστήριος Σύλλογος “Η Αγία Κυριακή” Σμήνους (Αχουμάτου-Κοινότητας Κρήνης) τη παραμονή της Αγίας Κυριακής, στον συνοικισμό αυτό. Μετά τον Εσπερινό που ελάμπρυνε με τη παρουσία ο Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος πραγματοποιήθηκε μεγάλο γλέντι που απέσπασε τα συγχαρητήρια όλων όσων παρευρέθηκαν. Ο ίδιος ο Σεβασμιότατος επίσης συνεχάρη τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου για τη φροντίδα τους στην εκκλησία.

Τον Εσπερινό πλαισίωσε και η βυζαντινή χορωδία Γυθείου.

 

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ

ΠΡΟΟΔΟΣ
Ο Σύλλογος των Σιδηροκαστριτών αγόρασε και εγκατέστησε 10 ωραιότατα παγκάκια στο Σιδηρόκαστρο και τους γύρω συνοικισμούς. Επίσης αντικατέστησε το κατεστραμμένο πάτωμα του σχολείου/πολιτιστικού κέντρου με καινούργιο, ενώ ετοιμάζεται να κατασκευάσει στέγαστρο στάσης λεωφορείου στο χωριό.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τέτοιον κόσμο στο καλοκαιρινό τους πανηγύρι, δεν τον περίμεναν ούτε οι ίδιοι οι Σιδηροκαστρίτες. Αποτέλεσμα της κοσμοσυρροής στο γλέντι που έγινε στις 17 Αυγούστου, ήταν να μείνουν νηστικοί περίπου 150 άτομα που ήρθαν καθυστερημένα. Δε φτάσανε ούτε τα φαγητά ούτε τα καθίσματα. Ευτυχώς που βρέθηκαν ορισμένοι που ήδη είχαν φάει και παρεχώρησαν τις θέσεις τους σε αυτούς που ήρθαν και δεν έβρισκαν τραπέζι και καρέκλα να καθίσουν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Κατά τη διάρκεια του γλεντιού προσφέρθηκαν για τους σκοπούς του συλλόγου 50.000 δρχ. απο τον Χαράλαμπο Ξανθάκο, 20.000 απο τον Θωμά Η Μαστακούρη., 20.000 απο τον Τάσο Η Μαστακούρη, 25.000 απο την Βούλα Β Χριστάκου. και 5 ώρες δωρεάν απασχόληση με τη μπουλντόζα του απο τον Γεώργιο Δ. Μπουτσικάρη (καπετάνιος).

ΠΟΛΥΑΡΑΒΟΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Διπλάσιος κόσμος απο πέρυσι παραβρέθηκε στο γιορτασμό του Πολυάραβου. Έκδηλη ήταν η ευχαρίστηση στα πρόσωπα των Πολυαραβιτών και των μελών του Συλλόγου για τη παρουσία τόσου κόσμου. Μετά τη θεία λειτουργία και τις αρτοκλασίες, ακολούθησαν εκφωνήσεις λόγων απο τη πρόεδρο του Συλλόγου Αικατερίνη Δήμιζα Πλαγιαννάκου, τον πρόεδρο της κοινότητας Σιδηροκάστρου Απόστολο Αποστολάκο και τον Γραμματέα του Συλλόγου Αναστάσιο Τζανάκο. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο στρατηγός Γεώργιος Κουμανάκος ο οποίος (πανηγυρικός) υπήρξε ανυπέρβλητος. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και γλέντι έξω απο την εκκλησία και στην ιστορική βρύση.

Τα σφάγια, ο χόνδρος και όλα τα υλικά και τα μαγειρέματα ήταν προσφορά πιστών Πολυαραβιτών.

ΠΕΡΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ
Το περασμένο φύλλο του “Καπετάν Ζαχαριά” που ήταν αφιερωμένο στον ιστορικό Πολυάραβο σημείωσε τρομερά μεγάλη επιτυχία. Όπως είπαμε και στο παρελθόν, το εκάστοτε καλοκαιρινό φύλλο της εφημερίδας μας θα αφιερώνεται σε μιά περιοχή ή σε ένα γεγονός του Μαλευρίου.

Τα συγχαρητήρια που λάβαμε ήτανε πάμπολλα και συγκινητικά. Ευμενέστατο σχόλιο έκανε και η καθημερινή εφημερίδα της Σπάρτης “Λακωνικός Τύπος” που τόνισε τη ποιότητα των άρθρων μας και τη προσφορά μας στην ιστορία του τόπου μας. Θα ήτανε βέβαια παράλειψη να μην αναφέρουμε και μία εξαίρεση. Αναγνώστης μας απο τον Καρβελά μας επέστρεψε την εφημερίδα με την ένδειξη “Απαράδεκτη” χωρίς να μας πει το γιατί και χωρίς να έχει επικοινωνήσει ακόμα μαζί μας παρ όλο ότι το ζητήσαμε μέσω συγγενούς του. Το όνομά του δεν το αναφέρουμε, αν και θα έπρεπε, και αφήνουμε την ενέργεια αυτή στη κρίση των Μαλευριάνων.

Για τον Πολυάραβο υπήρχαν ασφαλώς και υπάρχουν πολλές άλλες πληροφορίες και φωτογραφίες που δε χώρεσαν να μπουν στο οκτασέλιδο αφιέρωμά μας. Είναι φυσικό ότι μιά ιστορία σαν του Πολυάραβου και όλων βέβαια των χωριών του Μαλευρίου, δε χωράνε σε λίγες μόνο σελίδες.

Εμείς και ο σύλλογος Πολυαράβου εκφράζουμε τις άπειρες ευχαριστίες μας σε όλους όσους μας βοήθησαν να συγκεντρώσουμε αυτό το υλικό, αλλά ιδιαίτερα ευχαριστούμε

Τον στρατηγό Γεώργιο Κουμανάκο για τη λεπτομερέστατη περιγραφή και ανάλυση της μάχης του Πολυαράβου.

Τον γλύπτη-ζωγράφο Μιχάλη Κάσση για το σκίτσο που φιλοτέχνησε ειδικά για την έκδοση αυτή της μάχης του Πολυαράβου και δημοσιεύσαμε στην πρώτη σελίδα.

Τον γενεαλόγο-ερευνητή Άρη Πουλημενάκο για τη προσφορά της συλλογής του επωνύμων απο 1750-1900 του Πολυαράβου που μας έδωσε και δημοσιεύσαμε.

ΜΥΡΣΙΝΗ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πραγματική έκπληξη ήταν το γλέντι που οργάνωσε στις 9 Αυγούστου ο Σύλλογος του χωριού “Καπετάν Λίτσας”. Στον πολύ ωραίο χώρο της αυλής του δημοτικού σχολείου απολαύσαμε την οργανωτικότητα, την ποιότητα και τη ζεστασιά που μας πρόσφεραν τα νεαρά μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου. Πολύς ήταν ο κόσμος που τίμησε τη ξαναζωντάνεμα του εθίμου στη Πάνιτσα και όλοι υποσχέθηκαν ότι του χρόνου θα είναι πάλι παρόντες.

Επίσης άριστη θεωρείται η πρωτότυπη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου να οργανώσει "Βραδυά Νεολαίας” που πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου στη Πάνιτσα.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Το Δ.Σ. του πολιτιστικού συλλόγου Πλατάνου “Το Λίμπερδο” με πρόεδρο τον Αλέκο Κουλάκο πήρε απόφαση να γίνει εκδρομή στη Πύλο και Μεθώνη αναθέτοντας στο Γιώργο Ροζάκη (μέλος του Δ.Σ.) την οργάνωση του.

Με τις άοκνες και φιλότιμες προσπάθειες του οργανωτή, σε λίγες ημέρες ετοιμάστηκαν τα πάντα και στις 26/07/97 στις 7 η ώρα το πρωί καμιά 45αριά άτομα κάθε ηλικίας απο 10 μέχρι 85 ετών, με χαρές, τραγούδια, αστεία και προπαντός κέφι, ξεκινήσαμε απ’ το Πλάτανο με καθορισμένο δρομολόγιο Σπάρτη, Βόρειος Ταΰγετος, Καλαμάτα, Πύλος, Μεθώνη. Στη διαδρομή θαυμάσαμε την άγρια ομορφιά του τοπίου με τα πανύψηλα βελονοειδή, κάναμε 20 λεπτά διάλειμμα στο όμορφο κέντρο “Τουριστικό περίπτερο Ταϋγέτου” και συνεχίσαμε το ταξίδι πάντα με πολύ κέφι.

Το καινούργιο πολυτελέστατο λεωφορείο με τη κλιματιστική συσκευή, τον πολύ προσεκτικό οδηγό κ. Ηλία Αγγάνη και τη συνοδό και σύζυγο του κυρία Λίτσα Αγγάνη, που μας κατατόπιζε με τα αξιοθέατα του δρομολογίου, μας δημιουργούσαν μία ευχάριστη και άνετη ατμόσφαιρα, ασφάλεια και σιγουριά. Κατά τη 12η ώρα φθάσαμε στο προορισμό μας και η κ. Λίτσα μάς ξενάγησε στα ανάκτορα του Βασιλιά Νέστορα (1300-1200 π.Χ.), το θολωτό τάφο καθώς και στο Βενετικό φρούριο της Μεθώνης.

Στο μεταξύ η ώρα πέρασε και κατά τις 4 η ώρα πήραμε το δρόμο της επιστροφής, με το ίδιο δρομολόγιο, αλλά και το ίδιο κέφι. Το σούρουπο φθάσαμε στο ωραίο χωριουδάκι μας τον Πλάτανο. Όλοι μας μείναμε κατευχαριστημένοι και προσβλέπουμε στην επόμενη εκδρομή μας.

Ντ. Ροζάκης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε πάλι το γλέντι που οργάνωσε ο Σύλλογος το Σάββατο 16/8 στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Είναι γεγονός ότι όλοι απόλαυσαν τη βραδυά εκείνη.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ
Στις 16/8/1997 πραγματοποιήσαμε την ετήσια πολιτιστική γιορτή μας. Θεωρούμε μεγάλη υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε και δημόσια, τους απανταχού Πλατανιώτες φίλους του Συλλόγου, καταστηματάρχες Λακωνίας και Αθηνών, διότι όλοι εσείς δείξατε την αγάπη σας, με την προσφορά σας σε είδος, σε χρήμα ή εργασία, ακόμη και με την παρουσία σας μάς δώσατε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας, που είναι η συμφιλίωση, η αγάπη μεταξύ των μελών, η διατήρηση των ηθών και εθίμων που τείνουν να εκλείψουν, καθώς και η πολιτιστική ανάπτυξη του μικρού χωριού μας Πλάτανος.

Με πολύ αγάπη σάς ευχαριστούμε και ευχόμαστε με υγεία και χαρά να σμίξουμε ξανά τον επόμενο χρόνο.

Το Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου “Το Λίμπερδο”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνου θεωρεί μεγάλη υποχρέωση να ευχαριστήσει και δημόσια τον Γεώργιο Τσιροβασίλη, τυπογράφο, δια την δωρεάν προσφορά του προς τον σύλλογο, τα μπλοκ της λαχειοφόρου και τα μπλοκ εισπράξεως τα οποία χρησιμοποιήσαμε κατά την γιορτή του Συλλόγου 16-08-97. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για το χωριό μας.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος, Αλ. Κουλάκος και ο Γ. Γραμματέας, Γεωρ. Φωτεινάκος

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στα χωριά του Μαλευρίου δόθηκαν πολλές προσφορές στις Εκκλησίες, στους Συλλόγους και στις Κοινότητες, απο πιστούς, κατοίκους, καταγόμενους ή φίλους των χωριών και των εκκλησιών. Επειδή ο κατάλογος είναι μακρύς και δεν υπάρχει δυνατότητα να τους γνωρίζουμε όλους, αναφέρουμε μόνο αυτούς που υπέπεσαν στην αντίληψή μας και αυτούς που προσέφεραν πάνω απο 20.000 δρχ. Μέσω της εφημερίδας μας μεταφέρουμε τις άπειρες ευχαριστίες τόσο των ιερέων όσο και των Συλλόγων και των Κοινοτήτων διαβεβαιώνοντας όλους αυτούς που συνέδραμαν ότι η προσφορά τους θα “πιάσει τόπο”.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΛΕΥΡΙΟΥ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ (Καταστήματα, υπηρεσίες, τράπεζες κ.λ.π.)

ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ

ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΘΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ

ΤΟΥΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΛΕΥΡΙΩΤΩΝ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΛΕΥΡΙΟΥ

Η Νομαρχία Λακωνίας κατένειμε σε σχολικά κτίρια του νομού, διάφορα ποσά για επισκευές, συντηρήσεις και κατασκευές. Για τη περιοχή Μαλευρίου εγκρίθηκαν τα εξής ποσά για διάφορες εργασίες επισκευής και συντήρησης, στο σχολείο Καρβελά 250.000, στο σχολείο Κονακίων 350.000, στο σχολείο Λυγερέα 350.000, στο σχολείο Πλατάνου 350.000 και στο σχολείο Σιδηροκάστρου 1.000.000. Επίσης για λειτουργικά έξοδα των σχολείων κατά το τρίτο τρίμηνο του 1997, απο 100.000 δρχ. στα σχολεία Καρβελά και Κονακίων.

                       


Πολυάραβος ] Η τριήμερη μάχη του Πολυαράβου ] Εκκλησίες Πολυαράβου ] Ηρωΐδα Αναειπόνυφη ] Μαλευριάνοι πολεμιστές Πολυαράβου ] Ονοματεπώνυμα Πολυαραβιτών ] Άγιος Δημήτριος Πλατάνου ] Κάποτε στο Μαλεύρι ] Οι Νέοι είναι το μέλλον του κόσμου ] Στον Άη Πέτρο ] Εκκλησίες τ. Δ. Μαλευρίου ] [ Μαλευριώτικα ] Τρίτος χρόνος κυκλοφορίας ] Συμπλήρωμα Ιστορίας Μαλευρίου ] Ζωντανή Ιστορία σε Φωτογραφίες ] Βιβλιοπαρουσίαση ]