ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας είχαμε γράψει τις σκέψεις του Γιώργου Δημακόγιαννη (ιδιοκτήτη του νέου βιβλιοπωλείου “Αδούλωτη Μάνη” στην Αρεόπολη), να συγκεντρώσει όλα τα παλαιά και νέα βιβλία που αφορούν τη Μάνη (και τη Λακωνία γενικότερα) καθώς επίσης και τους Λάκωνες συγγραφείς (με γενικά θέματα) και να τα διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αρωγοί και μις σε αυτή τη σκέψη επιθυμούμε να παρουσιάζουμε, χωρίς προκατάληψη, όλη τη συγγραφική δουλειά που έχουν κάνει κατά καιρούς οι απανταχού Μαλευριώτες είτε αφορούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους ή άλλα γενικότερα θέματα. Μερικές φορές μάλιστα θα στεκόμαστε πάνω στη προσωπικότητα ορισμένων συγγραφέων και θα παρουσιάζουμε με εκτενή άρθρα τη δουλειά τους και τη ζωή τους. Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε και μις τόσο στη καταξίωση των Μαλευριάνων συγγραφισών και συγγραφέων όσο και στη προώθηση της πνευματικής δουλειάς τους στο Μανιάτικο κοινό και στον κάθε επισκέπτη της Μάνης.

Από αυτή τη στήλη λοιπόν θα παρουσιάζουμε όλα τα έργα ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος των συμπατριωτών μας και παρακαλούμε όσους επιθυμούν μία τέτοια βιβλιοπαρουσίαση να μάς αποστείλουν τα έργα τους. Όσοι επίσης συγγραφείς επιθυμούν να προβληθεί το έργο τους στις προθήκες του βιβλιοπωλείου “Αδούλωτη Μάνη” στην Αρεόπολη, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας ή κατ ευθείαν στον ιδιοκτήτη στα τηλ. 0733 - 21285 και 53670.

 

1. ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ - Της Βούλας Δαμιανάκου

Δανειζόμαστε ένα κομμάτι απο τη πολυσέλιδη εισαγωγή του “Μανιάτικα Μοιρολόγια” για να παρουσιάσουμε το βιβλίο της Βούλας Δαμιανάκου.

“Οι Μανιάτες, όπως όλοι οι Έλληνες, είναι ποιητές. Και όλοι, άντρες και γυναίκες, φτιάνουν μοιρολόγια, δηλαδή άσματα που αναφέρονται στην επέμβαση της Μοίρας. Το κλίμα του μοιρολογιού είναι οικείο για όλους, έχει, θά’λεγα, γίνει είδος σχολής, κι απλώνεται κι αναφέρεται σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Πιάνουν όλα τα είδη κοινωνικών σχέσεων και διαφορών. Έχουμε μοιρολόγια πατριωτικά, μοιρολόγια πολιτικά, μοιρολόγια εγδιωκιμού κι ακόμη μοιρολόγια που υπαγορεύει το πνεύμα.....”.

Στο μικρού σχήματος βιβλίο της Βούλας Δαμιανάκου (260 σελίδες) παρουσιάζονται 111 μοιρολόγια και 12 σατιρικά που της τα έχουν αφηγηθεί Μανιάτισσες, μερικά μάλιστα αναφέρονται σε γεγονότα και πρόσωπα του Μαλευρίου, όπως αυτό που παραθέτουμε:

ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΥΣ
Με παίρνει το παράπονο, δεν είμαι γκαρδιακό παιδί,
μ’άκουσε, μάνα μου καλή, έτσι να ιδείς παράδεισο,
αν δίνουν γνώρα οι νεκροί, και ιδείς και την Κανέλα σου,
να της το είπεις της σύγκριας μου, όρκο σου κάνω και σταυρό,
τρία αρφανά που μ’άφησε θα τα’χω τρεις φορές παιδιά.

-Σώπα και μην πικραίνεσαι και μην παραπονεύεσαι,
κι άκουσε, Βαγγελία μας, μεις δε σε ξεχωρίσαμε
σε βάλαμε στη θέση της, μην κλαις να ζεις Κανέλα μου
τα ορφανά στα χέρια σου.

(Μοιρολόι της Ευαγγελίας Αντ. Δαμιανάκου στο λείψανο της μητέρας της σύγκριάς της - συζύγου του αντρός της από προηγούμενο γάμο του, και τιμητική απάντηση - μοιρολόι από τη θεία Ρένα Οικονομάκου, πραγματική κόρη της νεκρής γιαγιάς Βασιλούς Τζικάκου).

 

2. ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑΣ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑΣ - Της Βούλας Δαμιανάκου

Στο δεύτερο βιβλίο τής Βούλας Δαμιανάκου “Μοιρολόγια μίας Μανιάτισσας” (96 σελίδες) περιλαμβάνονται μοιρολόγια και σάτιρες που λέγονται “τραγουδιούνται” στο σκοπό του μοιρολογιού. Η συλλογή απλώνεται χρονικά σε κάμποσες δεκαετίες και συναποτελείται από μοιρολόγια για δικούς της, συναγωνιστές και φίλους της αλλά και γι’ αλλοδαπούς. Ο τίτλος αυτός προτιμήθηκε επειδή η συγγραφέας είναι Μανιάτισσα και νοιώθει οικείο το κλίμα του μοιρολογιού.

Η Βούλα γεννήθηκε στη Μυρσίνη (Καλογέρου) και είναι χήρα του γνωστού Βασίλη Ρώτα. Κατοικεί στη Νέα Μάκρη Αττικής ανάμεσα στις αναμνήσεις της ζωής της και την αγάπη των φίλων της. Έχει συγγράψει πολλά έργα μεταξύ των οποίων

- “Γράμμα σε νεκρό” Διήγημα - 1951,
- “Στην ανεμοζάλη” Διήγημα - 1960,
- “Υπεύθυνη δήλωση” Μυθιστόρημα (δύο εκδόσεις) - 1963 και 1975,
- “Γέφυρες της φιλίας” Διήγημα - 1967,
- “Μοιρολόγια” - 1974,
- “Πολυμπούρικο” - 1977,
- “Ανθολόγιο του Ελεύθερου κόσμου” - 1977,

Συνεργασία με Β. Ρώτα
- “Μνημόσυνο” - 1961,
- “Δραγάνες πνευματικής ελευθερίας” - 1963,
- “Δημοκράτες παραδημοκρατικοί” - 1965,

Μεταφράσεις
- Willa Cather Η Αντωνία μου - 1954
- Hammerling Ασπασία - 1957
- Herbert Wendt Αναζητώντας τον Αδάμ - 1957
- Ντοστογιέφσκη Ο Μικρός Ήρωας
- Μπ. Μπηάν Ένας Όμηρος - 1963
- Σαίξπηρ Έργα

Ανέκδοτα
- Από ανώνυμο ημερολόγιο - μαρτυρίες
- Να είπω το μοιρολόι σου, ποιήματα
- Εισαγωγή στον Σαίξπηρ, μελέτη
- Τ’ αδέρφια ξανασμίγουν, μυθιστόρημα
- Γαλάτεια Καζατζάκη, μελέτη

Πολλά πρωτότυπα και μεταφράσεις, διηγήματα, μοιρολόγια, άρθρα, κ.τ.λ.

Τα δύο τελευταία της βιβλία “Μανιάτικα Μοιρολόγια” και “Μοιρολόγια μίας Μανιάτισσας” είναι των εκδόσεων ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΟΕ (Μαυρομιχάλη 60, Αθήνα 106 80 Τηλ. 3607382) και πωλούνται στη τιμή των 2200 δρχ και 1300 δρχ αντίστοιχα.

 

3. LE PAYSAN GREC. Defis et adaptations face a la societe moderne.

Του Stathis Damianakos
Εκδόσεις Harmattan, Παρίσι, 1997.

Από τη ξενόγλωσση απόδοση του ονόματος του συγγραφέα βλέπουμε ότι πρόκειται για τον Πανιτσιώτη Στάθη Δαμιανάκο (γιος του Βασίλη και της Δήμητρας Δαμιανάκου) ερευνητή του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών ερευνών της Γαλλίας.

Στο καινούργιο ογκώδες βιβλίο του για τον Έλληνα χωρικό (498 σελίδες), ο Στάθης Δαμιανάκος δίνει εξαιρετική έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες και μέσα απο αυτές επιδιώκει, να απομονώσει τα στοιχεία εκείνα που συγκροτούν τη φυσιογνωμία των Ελλήνων χωρικών. Οι πρώτες έρευνες του Στάθη Δαμιανάκου γύρω απο την κοινωνιολογία της Ελληνικής υπαίθρου πραγματοποιήθηκαν πριν απο 40 περίπου χρόνια. Από τότε ως σήμερα, η παρουσία του στο χώρο της αγροτικής κοινωνιολογίας, αλλά ακόμη και στον χώρο της μελέτης του λαϊκού λεγομένου πολιτισμού, είναι συνεχής και διακριτική.

Οι ιδιοτυπίες του Έλληνα χωρικού εκφράζουν, κατά τον Δαμιανάκο, τους δεσμούς που διαμορφώνει η κάθε τοπική κοινωνική συγκρότηση με τις εξωτερικές ή περιβάλλουσες εξουσίες. Κατά τον ίδιο τον συγγραφέα, η ίδια η φύση των κοινωνιών των χωρικών είναι πολιτική, με αποτέλεσμα η σχέση περιβάλλουσας κοινωνίας και χωρικών να μην καθορίζεται απο την πρώτη, αλλά αντιστρόφως, να ορίζεται απο τους δεύτερους. Έτσι εξηγείται και ο εξαιρετικά υψηλός βαθμός προσαρμοστικότητας των χωρικών στις συγκυριακές αλλά και δομικές αλλαγές, γεγονός που οδηγεί τον Δαμιανάκο να κάνει λόγο στον τίτλο του τελευταίου κεφαλαίου του βιβλίου του για “Θρίαμβο των χωρικών”.

Στο επόμενο φύλλο μας, θα παρουσιάσουμε έργα και άλλων Μαλευριάνων συγγραφέων.

                         


Πολυάραβος ] Η τριήμερη μάχη του Πολυαράβου ] Εκκλησίες Πολυαράβου ] Ηρωΐδα Αναειπόνυφη ] Μαλευριάνοι πολεμιστές Πολυαράβου ] Ονοματεπώνυμα Πολυαραβιτών ] Άγιος Δημήτριος Πλατάνου ] Κάποτε στο Μαλεύρι ] Οι Νέοι είναι το μέλλον του κόσμου ] Στον Άη Πέτρο ] Εκκλησίες τ. Δ. Μαλευρίου ] Μαλευριώτικα ] Τρίτος χρόνος κυκλοφορίας ] Συμπλήρωμα Ιστορίας Μαλευρίου ] Ζωντανή Ιστορία σε Φωτογραφίες ] [ Βιβλιοπαρουσίαση ]