ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΗ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονακίων ήδη απο την περασμένη χρονιά αποφάσισε να συγκεντρώσει και να αναπαραγάγει παληές και νεώτερες φωτογραφίες που έχουν σχέση με το χωριό και τους ανθρώπους του.

Α. Γιατί ο Σύλλογος;

Διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να συγκεντρωθεί όλο το υλικό που είναι σήμερα περιορισμένο, αποσπασματικό και διασκορπισμένο, έτσι ώστε

πρώτον, να καταστεί δημόσιο αγαθό, “κοινόν κτήμα”, υλικό αναφοράς για όλους μας, και δεύτερον, να διασωθεί όσο γίνεται περισσότερο, αφού με την πάροδο των ετών κινδυνεύει να φθαρεί ή και να εξαφανιστεί.

2. Γιατί φωτογραφίες;

Πρώτον, διότι οι φωτογραφίες είναι ματιές των αναμνήσεων για τους παλαιοτέρους και ματιές της φαντασίας για τους νεότερους, δεύτερον, διότι οι φωτογραφίες αποτελούν στιγμιότυπα του τόπου μας και του τρόπου μας, δηλαδή της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, τρίτον, διότι στις φωτογραφίες έχουν “αποθανατιστεί” πρόσωπα δικά μας, παππούδες και γιαγιάδες, γονείς, συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί., και τέταρτον, διότι εντέλει οι φωτογραφίες είναι φορείς μνήμης και γνώσης, στοιχεία τεκμηρίωσης και σύγκρισης του παρελθόντος και του παρόντος μας.

3. Προς τί;

Το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα το αναπαραγάγουμε και θα το οργανώσουμε χρονολογικά και θεματολογικά προκειμένου πρώτον, να δημιουργήσουμε μία μόνιμη έκθεση στο χωριό η οποία θα εμπλουτίζεται τόσο με παλιές φωτογραφίες που θα βρεθούν εκ των υστέρων όσο και με νέες φωτογραφίες, και δεύτερον, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο έκδοσης ενός μικρού βιβλίου με τις φωτογραφίες αυτές.

4. Με ποιόν τρόπο;

Η συγκέντρωση και αξιολόγηση του υλικού γίνεται με δύο τρόπους: Είτε αποφασίζει καθένας μόνος του ποιές απο τις φωτογραφίες που κατέχει αξίζει και θα ήθελε να δημοσιοποιηθούν, ή σε συνεννόηση μαζί μας αποφασίζουμε απο κοινού γι’αυτό. Μέχρι τώρα, πάντως, έχει λειτουργήσει καλύτερα ο δεύτερος τρόπος. Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση η ευθύνη της παρουσίασης δεν μπορεί παρά να ανήκει στο Σύλλογο.

5. Πότε;

Επειδή, πρώτον, για λόγους τεχνικούς, αλλά και οικονομικούς, δεν είναι σκόπιμο να κάνουμε αναπαραγωγή μεμονωμένων φωτογραφιών, και δεύτερον, οι φωτογραφίες πρέπει να επιστρέφονται το συντομότερο δυνατόν στους κατόχους τους θα επιθυμούσαμε να συγκεντρώσουμε γρήγορα τον μεγαλύτερο όγκο του υλικού.

Τα μέλη του Δ.Σ. είναι στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.

Είμαστε βέβαιοι ότι για μιά ακόμα φορά θα έχουμε θετική ανταπόκριση απο τους συγχωριανούς και τους φίλους μας.

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Κονακίων

Η αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία των Κονακιωτών είναι άξια μίμησης από όλους τους συλλόγους του Μαλευρίου. Ο Σύλλογος Λυγερέα ήδη εφαρμόζει κάτι ανάλογο, καθώς επίσης και ορισμένα άτομα του Πλατάνου απ ότι ξέρουμε. Η Ομοσπονδία Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μαλευρίου σαφώς αγκαλιάζει αυτές τις πρωτοβουλίες και η εφημερίδα μας από το επόμενο τεύχος θα αρχίσει να δημοσιεύει παλαιές φωτογραφίες από όλα τα χωριά της περιοχής. Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν αυτή την Πολιτιστική καταγραφή μέσω των παλαιών φωτογραφιών που διαθέτουν, μπορούν να επικοινωνήσουν κατ ευθείαν με τους Συλλόγους τους ή την εφημερίδα μας.

Η φωτογραφία είναι μέσο επικοινωνίας, μία μορφή γλώσσας. Είναι η γλώσσα που φέρνει κοντά μας το προσωπικό μας παρελθόν, αυτό που έχουμε ζήσει αλλά έχουμε χάσει, και το παρελθόν που δε γνωρίσαμε ποτέ και δε θα μπορούσαμε ποτέ να γνωρίσουμε ένα παρελθόν έξω και πέρα απο μάς. Καθώς στο ιστορικό γίγνεσθαι εμείς ζούμε μονάχα το παρόν, η φωτογραφία μάς επιστρέφει τη ροή του χρόνου, που μας αφαιρεί ο ίδιος ο χρόνος. Θα μπορούσε το χθες να υπάρχει μόνο ως ανάμνηση αλλά θα ήταν θαμπή.

Οι αναμνήσεις είναι πάντα θαμπές. Κουβαλάνε μαζί τους τη φθορά του χρόνου. Οι φωτογραφίες κουβαλάν τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους του χρόνου. Η ανάμνησή μας είναι η σκιά των πραγμάτων. Η φωτογραφία είναι τα ίδια τα πράγματα, όλα όσα έχουμε μες στο μυαλό μας, η πραγματικότητα που υπάρχει πάντα μέσα μας. Μας επιτρέπει να ξαναβρούμε αυτήν την πραγματικότητα σα σε καθρέφτη. Γιατί χωρίς καθρέφτη δεν μπορούμε να δούμε το πρόσωπό μας. Έτσι, στον ίδιο καθρέφτη ο καθένας βλέπει το δικό του πρόσωπο. Η ίδια φωτογραφία δίνει στον καθένα μας ερεθίσματα να ξαναδεί την πραγματικότητα που έχει η σημασία γι’ αυτόν και μόνο γι’ αυτόν.

Είναι η συνδιαλλαγή με το παρελθόν μας. Ως απόσπασμα της πραγματικότητας δε συλλαμβάνει παρά τη στιγμή. Είναι ένας άξονας γύρω από τον οποίο βλέπουμε ΜΙΑ πραγματικότητα. Πρόκειται λοιπόν για μία μαρτυρία φανερή όσο και αφανή που ενεργοποιεί τη μνήμη, τη συγκριτική ικανότητα και τη φαντασία πολλές φορές. Μας μιλάει ποιοί είμαστε. Ο μοναδικός τρόπος να δώσουμε μία απάντηση στο ερώτημα “ποιοί είμαστε” είναι να δούμε τι πορεία διανύσαμε για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε.

Η φωτογραφία ακριβώς απεικονίζει την αφετηρία και την πορεία μας.

Οικογενειακά στιγμιότυπα, σχολικές τάξεις, γιορτές εθνικές, χώροι και τρόποι διασκέδασης, δημόσια έργα, αγροτικές εργασίες, μορφές και έργα των ξενητεμένων, εικόνες που προσφέρουν νύξεις για τις αντιλήψεις, τον τρόπο ζωής, το χώρο και τη χρήση του, όλα ΕΙΚΟΝΕΣ - ΕΝΘΥΜΙΑ αποτελούν ζωντανή ιστορία αποτυπωμένη σε φωτογραφίες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονακίων, υιοθετώντας αυτές τις θέσεις, ενδιαφέρεται για τη συλλογή, ταξινόμηση και παρουσίαση φωτογραφιών απο την κοινωνική - οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Πηγή άντλησης εμείς οι ίδιοι, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι των γεγονότων, οι ήρωες - υπεύθυνοι των αλλαγών του τοπίου.

Όλοι μας κάποτε γινόμαστε “Ωραία φωτογραφία που μάς κρεμάνε στην τραπεζαρία”.

Ας ανακαλύψουμε ξανά τον κόσμο τής ασπρόμαυρης εικόνας. Ας τον μοιραστούμε ώστε να συνδιαλλαγούμε μαζί του.

Γιούλη Μπαγετάκου
Νοέμβριος 97

Έως τώρα φωτογραφίες απο τις προσωπικές ή οικογενειακές τους συλλογές μάς έχουν εμπιστευθεί οι: Δάφνη Ξανθάκου, Ελένη Πανταζοπούλου, Αντωνία Ντεστάκου, Ασπασία Ντεστάκου, Βάσω Μπαγετάκου, Γιώργος Πατσουράκος, Ζαχαρίας Πατσουράκος, Ηλίας Ξανθάκος.

Επειδή είμαστε βέβαιοι ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον μία φωτογραφία η οποία έχει ενδιαφέρον για όλους μας, περιμένουμε να μάς ενημερώσετε για να την ανακαλύψουμε.

Είναι αυτονόητο ότι οι φωτογραφίες αυτές θα αναπαραχθούν και θα επιστραφούν στους κατόχους τους.

                          


Πολυάραβος ] Η τριήμερη μάχη του Πολυαράβου ] Εκκλησίες Πολυαράβου ] Ηρωΐδα Αναειπόνυφη ] Μαλευριάνοι πολεμιστές Πολυαράβου ] Ονοματεπώνυμα Πολυαραβιτών ] Άγιος Δημήτριος Πλατάνου ] Κάποτε στο Μαλεύρι ] Οι Νέοι είναι το μέλλον του κόσμου ] Στον Άη Πέτρο ] Εκκλησίες τ. Δ. Μαλευρίου ] Μαλευριώτικα ] Τρίτος χρόνος κυκλοφορίας ] Συμπλήρωμα Ιστορίας Μαλευρίου ] [ Ζωντανή Ιστορία σε Φωτογραφίες ] Βιβλιοπαρουσίαση ]