ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ

OΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Της Εφης Καράντζαλη
Μέλους της “φετινής βουλής των εφήβων”

Οι μεγαλύτεροι επιμένουν στη χιλιοειπωμένη αυτή φράση παραλείποντας όμως να εξασφαλίσουν στους νέους τα απαραίτητα για αυτό εφόδια. Στηρίζουν τις ελπίδες τους στις νέες γενιές, που όμως έρχονται και φεύγουν άπραγες για τον πολύ απλό λόγο ότι τους λείπουν οι ευκαιρίες να πάρουν πρωτοβουλία, να δημιουργήσουν και να προσαρμόσουν το περιβάλλον τους στις ανάγκες της εποχής. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ίδιοι που αρχικά τους παρακινούν στην ενεργό συμμετοχή στα κοινά, στη συνέχεια φέρονται σαν “άπιστοι” Θωμάδες και τους παραμερίζουν.

Οι νέοι απ’ τη φύση τους είναι οραματιστές και καινοτόμοι. Ονειρεύονται έναν κόσμο απαλλαγμένο από κάθε είδους πεπαλαιωμένες και αναχρονιστικές απόψεις, που τους στενεύουν τα περιθώρια εξέλιξης και προόδου. Περιθώρια που είναι σχεδόν ανύπαρκτα και τα οποία τους οδηγούν στο συμβιβασμό με απαρχαιωμένες αντιλήψεις. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αναπτύσσονται διαμορφώνοντας τις προσωπικές τους ιδεολογίες, πραγματοποιώντας τις δικές τους επαναστάσεις και κυρίως πιστεύοντας στην αστείρευτη δύναμη της ψυχής τους για να φτάσουν αναπόφευκτα σ’ ένα σημείο όπου λόγω πάγιων συμφερόντων αναγκάζονται να ενταχθούν στο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο είχαν προηγουμένως αναταχθεί.

Αν κάναμε μία προσπάθεια να μετρήσουμε τις δυνατότητες που δίνονται σήμερα στους νέους να μετατρέψουν τη σκέψη και το λόγο τους σε πράξη θέτοντας έτσι τα θεμέλια για ένα γερό και σίγουρο μέλλον αναμφίβολα θα απογοητευόμασταν.

Θα μπορούσε βέβαια κανείς να αναφέρει σαν ενδεικτικό παράδειγμα το δικαίωμα εκλογής των πολιτικών αντιπροσώπων μέσω των οποίων ο κάθε ψηφοφόρος υλοποιεί έμμεσα τα οράματα του ή τη συμμετοχή των απλών πολιτών στις νεολαίες των κομμάτων, μέσω των οποίων μπορούν να προωθήσουν τις πρωτότυπες ιδέες τους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις όμως υπεισέρχονται και δευτερογενείς παράγοντες που πολλές φορές προκαλούν στους νέους μία σύγχυση ιδεών με αποτέλεσμα να ξεχνούν στην πορεία τον αρχικό τους σκοπό. Τέτοιοι παράγοντες είναι η οικογενειακή πολιτική παράδοση, οι διευκολύνσεις που παρέχουν τα κόμματα στους οπαδούς τους (τα γνωστά ρουσφέτια) ή ακόμα και η ανωριμότητα των νεαρών ψηφοφόρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε ο θεσμός της “Βουλής των Εφήβων”, η θέσπιση του οποίου δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές της Β Λυκείου όλης της Ελλάδας καθώς και στα Ελληνόπουλα του εξωτερικού να καθίσουν για τέσσερις ημέρες στα έδρανα των βουλευτών, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, να βρουν λύσεις για τα φλέγοντα ζητήματα του τόπου τους και τέλος να προτείνουν νέα, περισσότερο αποτελεσματικά μέτρα σε θέματα εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, γεωργικά, εθνικά κ.α. Ο νεοσύστατος αυτός θεσμός (υφίσταται μόλις δύο χρόνια), λαμβάνει χώρα κάθε Ιούνιο μετά το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Στους 350 νέους που συμμετέχουν δίνεται η υπόσχεση πως οι προτάσεις τους θα μελετηθούν και θα υλοποιηθούν, βέβαια είναι εφικτές .

Οι περισσότερες απ’ αυτές και τις δύο χρονιές ήταν αρκετά πρωτότυπες, την περσινή χρονιά όμως δεν τους δόθηκε η απαιτούμενη σημασία από τους αρμοδίους, ενώ οι φετινές ενέργειες ακόμα αναμένονται.

Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι μετά το πέρας των συνεδριάσεων αυτοί που δέχτηκαν άσχημες κριτικές ήταν οι “έφηβοι βουλευτές”. Από πολλούς χαρακτηρίστηκαν ως “αποτυχημένοι” και “ανίκανοι” να αποτελέσουν το μέλλον αυτού του κόσμου. Κανείς όμως δεν αναφέρθηκε στους πολιτικούς που αδιαφόρησαν και παρακολούθησαν ένα πολύ μικρό μέρος της συνεδρίασης της τελευταίας ημέρας, με την πρόφαση ότι είχαν άλλες υποχρεώσεις.

Μα τελικά κανείς δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι στους νέους (στο μέλλον) αυτού του τόπου;

                             


Πολυάραβος ] Η τριήμερη μάχη του Πολυαράβου ] Εκκλησίες Πολυαράβου ] Ηρωΐδα Αναειπόνυφη ] Μαλευριάνοι πολεμιστές Πολυαράβου ] Ονοματεπώνυμα Πολυαραβιτών ] Άγιος Δημήτριος Πλατάνου ] Κάποτε στο Μαλεύρι ] [ Οι Νέοι είναι το μέλλον του κόσμου ] Στον Άη Πέτρο ] Εκκλησίες τ. Δ. Μαλευρίου ] Μαλευριώτικα ] Τρίτος χρόνος κυκλοφορίας ] Συμπλήρωμα Ιστορίας Μαλευρίου ] Ζωντανή Ιστορία σε Φωτογραφίες ] Βιβλιοπαρουσίαση ]