Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Αρχική
Αν. Κουτσιλιέρης
Επιστολή κ. Νικολούδη
Μηνύματα

Μικρό ιστορικό αιτίας ψηφοφορίας

Η ματιά του επισκέπτη της Αρεόπολης αιχμαλωτίζεται από το υψηλόκορμο καμπαναριό των Ταξιαρχών. όπου άρχισε ο αγώνας. Εκεί στις 17 Μαρτίου 1821 οι Μανιάτες ορκίστηκαν και κήρυξαν το πόλεμο στην Τουρκία, πόλεμο κήρυξαν και όχι επανάσταση, με σκοπό την απελευθέρωση και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Επανάσταση έκαναν οι υπόλοιποι Έλληνες, που ήταν υπόδουλοι, γι’ αυτό η σημαία τους έγραφε «Ελευθερία ή Θάνατος». Οι πρόγονοί μας στη σημαία τους έγραψαν «ΝΙΚΗ ή ΘΑΝΑΤΟΣ», αφού η Ελευθερία που διεκδικούσαν οι άλλοι Έλληνες, ήταν για τους ίδιους δεδομένη. Έγραψαν ακόμα «ΤΑΝ ή ΕΠΙ ΤΑΣ» που έλεγε η αρχαία Σπαρτιάτισσα στο γιο ή τον άντρα της, αλλά και η εντολή της Μανιάτισσας μοιρολογίστρας: «αν δεν νικήσετε πίσου να μη γυρίσετε».

Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης, έτους 2002, παρέστη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Γούδης, προσφώνησε το κ. Πρόεδρο και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Ακολούθησε Σχολική και Στρατιωτική παρέλαση, καθώς και γεύμα προς τιμή του κ. Προέδρου.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2002 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΒΗΜΑ, άρθρο που υπογράφει ο "Διόδωρος Κυψελιώτης",  στη στήλη "Το επταήμερο του Διόδωρου". Ο αρθρογράφος - συνεργάτης της εφημερίδας, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Δημ. Ψυχογιός και είναι καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου αναφέρει:

"Μανιάτικο ήθος προς μίμησιν
Την τελευταία Κυριακή είχε πάει στη Μάνη, για να τιμηθεί, λέει, η εξέγερση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη - ο οποίος, ως γνωστόν, απαιτούσε ως δίκαιη ανταμοιβή για αυτήν να του παραχωρηθεί ως φέουδο, πέραν της Μάνης, και η Εύβοια, και επειδή ο Καποδίστριας, αν θυμάμαι καλά, είχε αντιρρήσεις, τις πλήρωσε με τη ζωή του. Τέλος πάντων - το ζήτημα είναι ότι ο Πρόεδρος προέτρεψε τους δημόσιους υπαλλήλους να αποκτήσουν «συμπεριφορά Μανιατών» για να παταχθεί η διαφθορά και να προκόψει το κράτος.

Αναρωτιέμαι ποιος ηλίθιος γράφει τους λόγους του Προέδρου και τον βάζει να καλεί τους υπαλλήλους να θεωρούν δικά τους τα δημόσια έσοδα, όπως ο Πετρόμπεης. Σημειωτέον δε ότι, κράτος εν κράτει η Μάνη, για 100 χρόνια σχεδόν, αρνιόταν να πληρώσει φόρους. Λαμπρά δημοσιονομικά παραδείγματα για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αλλά ο Πρόεδρος δεν θα χρειαζόταν ηλίθιους συντάκτες λόγων αν δεν υπήρχαν άλλοι ηλίθιοι να του κατασκευάζουν πρόγραμμα περιοδειών από επέτειο σε επέτειο. Δεν τον αφήνουν και μια Κυριακή να εκκλησιαστεί; Μεγάλος άνθρωπος είναι".

TO BHMA 24.03.02

 

Το περιοδικό "ΜΑΝΗ, χθες, σήμερα, αύριο" στο Τ.4, αναφέρει το παρακάτω σχόλιο:

"Αντί να επαινεθεί και να τονιστεί η παρουσία του ανώτατου άρχοντα στην ξεχασμένη Ελλάδα. Αντί να προβληθεί το γεγονός ότι ιδιαίτερα η οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων είχε τους περισσότερους νεκρούς από κάθε άλλη Ελληνική οικογένεια στον Αγώνα και ο ίδιος ο Πετρόμπεης έθαψε παιδιά, αδέλφια και πλήθος συγγενείς για τον ιερό σκοπό...
Αντί να γίνει ευκαιρία να προβληθούν προβλήματα και ιδιαιτερότητες ενός τόπου που έδωσε τα πάντα στο Έθνος, χωρίς να πάρει ούτε ένα ποτήρι νερό (αλήθεια πως θα φαινόταν στον κύριο "Διόδωρο" η ύδρευση με στέρνες ομβρίων υδάτων, όπως στην εποχή του Ομήρου)...
Αντί...Αντί...Αντί...

Εμείς καλούμε τους επισκέπτες μας, τους επιφανείς ιστορικούς, τους Συλλόγους μας, κάθε ευαίσθητο συμπατριώτη ή φίλο, να απαντήσει όπως αρμόζει στο δημοσίευμα αυτό, για να κατανοήσει ο προνομιούχος αρθρογράφος ότι δεν πρέπει με ευκολία και προχειρότητα να χειρίζεται ζητήματα κρίσιμα που τελικά εκθέτουν το ίδιο το Έθνος, για το οποίο σίγουρα οι Μανιάτες (διαχρονικά) δεν έχουν προσφέρει ολίγα..."

Τα μηνύματά σας θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν πριν από την 17η Μαρτίου 2003, στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ, στον εν λόγω αρθρογράφο, στο κ. Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, στους κ.κ. Δημάρχους της Μάνης, στους κ. Νομάρχες Λακωνίας και Μεσσηνίας, στους κ.κ. Βουλευτές και στους Μανιάτικους Συλλόγους, για την ενημέρωσή τους, αλλά και για να προστατευθεί η ιστορική μνήμη των προγόνων μας.

Στα βουνά και στους κάμπους της Ελλάδας χύθηκε Μανιάτικο αίμα για τη Λευτεριά και όπως είπε ο συμπατριώτης μας κ. Σαράντος Καργάκος, «κανένας δεν μπορεί να πει για τη Μάνη ότι υπήρξε μόνο για τον εαυτό της. Υπήρξε για όλο τον Ελληνισμό. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Ελληνισμός υπήρξε για τη Μάνη. Εμείς οι Μανιάτες, πιστοί στο χρέος που μας άφησαν οι πρόγονοί μας, πρέπει να μείνουμε στις θέσεις μας, ακλόνητοι, έστω κι αν μείνουμε μόνοι. Άλλωστε και η κορφή του Ταΰγετου είναι μόνη, αλλά γι’ αυτό καμαρώνει».