Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια  Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Η «Άγρια ομορφιά» της Μάνης

Ταξιδεύοντας προς τα νότια της Πελοποννήσου θα περάσουμε μέσα από τις δύσβατες πλαγιές του Ταϋγέτου με τα ιστορικά μοναστήρια και τις μυστηριώδεις σπηλιές για να καταλήξουμε στη Μάνη.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα αντικρίσουμε τους επιβλητικούς πέτρινους πύργους με τις στενές εισόδους και τα ερμητικά κλειστά παράθυρα, θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο τόπος αυτός διαθέτει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.

Πρώτος σταθμός μας στο νομό Λακωνίας είναι η βυζαντινή πολιτεία του Μιστρά, που αποτελείται από αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες αν και σήμερα είναι βυθισμένη στη σιωπή, διασώζοντας ένδοξες μνήμες από το παρελθόν, όπως την στέψη του τελευταίου Βυζαντινού Αυτοκράτορα. Ο Μιστράς είχε αρχίσει να αναπτύσσεται πολύ πριν από τον 9ο και 10ο μ.Χ. αιώνα, όταν οι κάτοικοι της γειτονικής Σπάρτης εγκατέλειπαν σταδιακά την πόλη τους προκειμένου να σωθούν από τη δύνη των βαρβάρων κατακτητών του βορρά. Σταδιακά όμως εξελίχθηκε σε μια από τις σπουδαιότερες βυζαντινές επαρχίες της Ελλάδας. Σήμερα, ανάμεσα στις εκκλησίες που σώζονται σε καλή κατάσταση θα διακρίνουμε τους Αγίους Θεοδώρους και την Οδηγήτρια του 13ου και 14ου αιώνα αντίστοιχα, ενώ μέσα στους χώρους της Μητρόπολης του Αγίου Δημητρίου φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο. Στην είσοδο του κάστρου θα συναντήσουμε το εντυπωσιακό Μεγάλο Ανάκτορο του Δεσπότη, καθώς επίσης και τις εκκλησίες της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Περιβλέπτου του 14ου αιώνα. Ο μοναδικός ιερός χώρος που βρίσκεται σε λειτουργία σήμερα είναι το μοναστήρι της Παντάνασσας.

Φεύγοντας από το Μιστρά θα κατευθυνθούμε αναλυτικότερα για να σταματήσουμε στο γραφικό διατηρητέο οικισμό της Μονεμβασιάς που ιδρύθηκε τον 6ο μ.Χ. αιώνα και αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα. Ολόκληρο το χωριό είναι κτισμένο πίσω από ψηλά τείχη που περικλείουν μια ολόκληρη χερσόνησο γεμάτη από ιστορικά μνημεία. Τα περισσότερα από τα σπίτια που κατοικούνται σήμερα είναι χτισμένα πάνω στα θεμέλια της παλαιότερης πόλης, ενώ στην κορυφή του λόφου ορθώνεται μια άλλη εγκαταλελειμμένη πολιτεία η οποία είχε ερημωθεί πολλούς αιώνες πριν, όταν οι κάτοικοι αποφάσισαν να ξαναγυρίσουν στην Κάτω Πόλη και να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους, εκεί που οι βάρβαροι κουρσάροι είχαν αφήσει οδύνη και καταστροφές. Σήμερα, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς διαθέτει 650 μόνιμους κατοίκους. Ρομαντικά καλντερίμια, εκκλησάκια χτισμένα κατά μήκος των τειχών, πολεμίστρες και ανθοστόλιστες μάντρες με εσωτερικές αυλές, αποτελούν μια πιστή αναπαράσταση της βυζαντινής καθημερινότητας.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας προς τη Μεσσηνιακή Μάνη θα ταξιδέψουμε μέχρι τα ιστορικά σπήλαια του Δυρού, στην ομώνυμη παραλιακή περιοχή με το Μουσείο της Νεολιθικής Εποχής που φιλοξενεί μοναδικά ευρήματα από τις σπηλαιολογικές ανασκαφές. Το σπήλαιο του Δυρού είναι το ομορφότερο ίσως σπήλαιο της Ελλάδας με μοναδικής αισθητικής και πολιτιστικής αξίας σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Στην πορεία μας προς το Γύθειο που είναι η πρωτεύουσα της Μάνης θα περάσουμε από το πυργοχώρι της Βάθειας, που είναι ο πιο εντυπωσιακός ίσως οικισμός της Μάνης. Βρίσκεται στην κορυφή ενός γυμνού λόφου και αποτελείται από μερικούς πανέμορφους, αλληλοδιαδοχικά χτισμένους πέτρινους πύργους που σήμερα έχουν ανακαινιστεί και χρησιμεύουν ως ξενώνες φιλοξενίας.

Το Γύθειο είναι μια ιδιαίτερα γραφική παραλιακή κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες ενός λόφου. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά εστιατόρια, ουζερί και ξενοδοχεία ενώ απέναντι από την προκυμαία δεσπόζει το καταπράσινο νησάκι Κρανάη που λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο και στην αρχαιότητα φημολογείται ότι αποτέλεσε το καταφύγιο μετά την αρπαγή της Ωραίας Ελένης.

Πριν καταλήξουμε στο ακρωτήριο Πόρτο Κάγιο, εκεί που βρίσκεται το ακρωτήριο Ταίναρο, θα περάσουμε από τον Γερολιμένα, που είναι ένα γραφικότατο ψαρολίμανο, σπάνιας φυσικής ομορφιάς. Πρόκειται για ένα αυθεντικό μανιάτικο οικισμό με πέτρινα παραλιακά σπίτια που είναι χτισμένα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Από την ιστοσελίδα http://www.oikade.gr


Οδοιπορικό στη Μάνη ] Γύθειο-Βάθεια ] Προσηλιακή Μάνη ] Αποσκιερή Μάνη ] Ακροταίναρο ] Ταίναρο ] Αρεόπολη ] Γερολιμένας ] Καρδαμύλη ] Κάμπος ] Μέσα Μάνη ] Βάθεια ] Μέζαπος ] Φωτοδιαδρομές ] [ Άγρια Ομορφιά ] Λιμένι - Οίτυλο ]