Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Αντώνης Μαυρομιχάλης, (Μάνη 1792 ή 1798 - Καλαμάτα 1873)

Αγωνιστής του 1821 και αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Όταν στασίασε ο Αλή Πασάς εναντίον της Πύλης, στάλθηκε σε συνεπικουρία του με 300 Μανιάτες. Μετά την ανάδειξη του αδελφού του σε «μπέη» της Μάνης (1816), στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως όμηρος προς την Υψηλή Πύλη αλλά λίγο πριν από την έκρηξη του Αγώνα με τη βοήθεια του πατριάρχη Γρηγορίου Ε κατόρθωσε να διαφύγει και να φθάσει στην Πελοπόννησο.

Συμμετείχε ενεργά στην προετοιμασία της έναρξης της Επανάστασης στην Καλαμάτα (22 - 23 Μαρτ. 1821) και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση των μεσσηνιακών φρουρίων. Πολέμησε στο Βαλτέτσι (Μάιος 1821), στο Άργος εναντίον των δυνάμεων του Δράμαλη (1822) και ιδιαίτερα διακρίθηκε για τη συμμετοχή του στους αγώνες των Μανιατών να αναχαιτίσουν τον Ιμπραήμ. Από το 1823 έφερε το βαθμό του στρατηγού.

Το Δεκέμβριο του 1830, ο Αντώνης Μαυρομιχάλης, μαζί με τον ανιψιό του Αναστάσιο, τέθηκε επικεφαλής στασιαστικών εκδηλώσεων στο Λιμένι της Μάνης, που στρέφονταν εναντίον των κυβερνητικών μέτρων του Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1833 κατατάχθηκε στη Χωροφυλακή, αλλά λίγο μετά το 1837 μετατάχθηκε στο Στρατό, όπου έφθασε ως το βαθμό του στρατηγού. Χρημάτισε επίσης υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα και διορίστηκε γερουσιαστής (1847 - 61). Εκλέχτηκε ακόμη πληρεξούσιος Καλαμάτας στη Β' Εθνοσυνέλευση (1862). Πέθανε στην Καλαμάτα στα 1873.

Οικογενειακό δέντρο ] Ηλίας ή Πιέρρος ] Σκυλογιάννης ] Σιουκούρ ] Κυριακούλης ] [ Αντώνης ] Κωνσταντίνος ] Πετρόμπεης ] Ηλίας ] Αναστάσιος ] Γεώργιος ] Ιωάννης ] Δημήτρης ] Κατσάκος ] Κυριακούλης ]