Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Μαυρομιχάλης Ιωάννης

Τον ονομάζουνε και Σκυλόγιαννο, για την αφοβία και την παλικαριά του. Το πιθανότερο ήταν γιος του Γεωργάκη Μαυρομιχάλη και είχε γεννηθεί στα 1726. Με τα Ορλωφικά, βρισκόταν επικεφαλής των Μανιατών, αλλά διαφώνησε για την έκβαση του επαναστατικού αγώνα και ήρθε σε αντίθεση με τον Ορλώφ, γι’ αυτό και στη διάρκεια του επαναστατικού κινήματος αποσύρθηκε με τους Μανιάτες του στο Νησί. Όταν όμως πληροφορήθηκε την εκστρατεία του Χατζή Οσμάν από την Τρίπολη, πήρε απόφαση να αντισταθεί και ζήτησε τη βοήθεια του Ορλώφ, η οποία τελικά και δεν του δόθηκε. Μετά τη διάλυση των σωμάτων των Μανιατών από τον ισχυρό τουρκικό στρατό, κλείστηκε με είκοσι τρεις συντρόφους του και τα μικρά παιδιά του στο Μελίπυργο, όπου και πολέμησε τρεις ολόκληρες μέρες. Τελικά οι Τούρκοι βάλανε φωτιά στον οχυρό πύργο και κατασφάξανε τον τραυματισμένο Σκυλόγιαννο, τους συντρόφους του και τα παιδιά του (1769). Σώθηκε μονάχα ο ένας γιος του, που πιάστηκε όμηρος, εξισλαμίστηκε, πήρε το όνομα Σιουκιούρ μπέης και διατέλεσε βαλής στα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, ο προκείμενος Ιωάννης Μαυρομιχάλης ήταν ο αδελφός και όχι ο γιος του καπετάν Γεωργάκη, η δε προσωνυμία Σκυλόγιαννος αμφισβητείται ζωηρά ότι ανταποκρίνεται σε πρόσωπο του στενού πυρήνα της οικογένειας αυτής των Μαυρομιχάληδων. Με την εκδοχή αυτή, ο γιος του Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, Ιωάννης, σκοτώθηκε νέος σε μάχη στην πεδιάδα του Αλμυρού. Ενώ, ο αδελφός, αντίθετα με την πρώτη πηγή, φέρεται να αιχμαλωτίστηκε μονάχα με το γιο του και να φυλακίστηκε στο Ναύπλιο.

Οικογενειακό δέντρο ] Ηλίας ή Πιέρρος ] [ Σκυλογιάννης ] Σιουκούρ ] Κυριακούλης ] Αντώνης ] Κωνσταντίνος ] Πετρόμπεης ] Ηλίας ] Αναστάσιος ] Γεώργιος ] Ιωάννης ] Δημήτρης ] Κατσάκος ] Κυριακούλης ]