Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης (Μάνη 1797; - Ναύπλιο 1831)

mavr_konst.jpg (53615 bytes)Φιλικός και αγωνιστής του 1821, νεότερος αδελφός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, μυήθηκε το 1818 στη Φιλική Εταιρία και μετά την έκρηξη της Επανάστασης ανέπτυξε μεγάλη πολεμική δραστηριότητα. Στον πρώτο χρόνο του Αγώνα, εκτός από τη συμμετοχή του σε πολλές μάχες στην Πελοπόννησο ανέλαβε και τη διεύθυνση της πολιορκίας του Ναυπλίου (Ιούνιος). Το 1822 πολέμησε στο Άργος εναντίον του Δράμαλη και στα 1825-26 κινήθηκε δραστήριο για να αντιμετωπίσει επιθέσεις του Ιμπραήμ. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του στη νικηφόρα έκβαση της μάχης των Μύλων του Ναυπλίου (Ιούν. 1825), κατά την οποία ήταν και υπαρχηγός των ελληνικών δυνάμεων.

Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης αναμίχθηκε και στα πολιτικά πράγματα του αγωνιζόμενου έθνους. Διορίστηκε μέλος του Εκτελεστικού (1824) και συμμετείχε στις Εθνοσυνελεύσεις ως εκπρόσωπος των Μανιατών.

Στη διάρκεια των αντικυβερνητικών εκδηλώσεων στη Μάνη, ο Κωνσταντίνος συχνά συμμετείχε παρασκηνιακά, ενώ μετά τη στάση των Μανιατών, στο Λιμένι (Δεκ. 1830), ανέλαβε την αρχηγία τους και οργάνωσε νέες ένοπλες ομάδες. Ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης τελικά έγραψε αναφορά προς τον Καποδίστρια, δηλώνοντας και «υποσχόμενος άκρα ευταξίαν». Επέστρεψε κατόπιν στο Ναύπλιο, όπου κυκλοφορούσε υπό επιτήρηση. Στις 27 Σεπτ. 1831 ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης μαζί με τον ανιψιό του Γεώργιο εκτέλεσαν τον Καποδίστρια στο Ναύπλιο. Την ίδια στιγμή ο Κωνσταντίνος πυροβολήθηκε από το συνοδό του κυβερνήτη Γ. Κοζώνη και τραυματίστηκε. Το μαινόμενο πλήθος τον έσυρε στους δρόμους του Ναυπλίου, ώσπου ο στρατηγός Χρήστος Φωτομάρας τον πυροβόλησε από το παράθυρό του, δίδοντάς του τη χαριστική βολή.

Οικογενειακό δέντρο ] Ηλίας ή Πιέρρος ] Σκυλογιάννης ] Σιουκούρ ] Κυριακούλης ] Αντώνης ] [ Κωνσταντίνος ] Πετρόμπεης ] Ηλίας ] Αναστάσιος ] Γεώργιος ] Ιωάννης ] Δημήτρης ] Κατσάκος ] Κυριακούλης ]