Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Αρχική
Προηγούμενη

Ερώτηση
για τους κ.κ. Υπουργούς Χωροταξίας Περιβάλλοντος Δημοσίων Έργων, Μεταφορών Επικοινωνιών και Υγείας Πρόνοιας

Θέμα: «Προϋποθέσεις εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας»

Σε κατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν περισσότερες από (400) τετρακόσιες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο.

Για την εγκατάσταση αυτών και την λειτουργία τους ο νόμος ορίζει την έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Υγείας Πρόνοιας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, και Χωροταξίας Περιβάλλοντος Δημοσίων Έργων, με την οποία, θα καθορίζονται τα κριτήρια εγκατάστασης των κεραιών και μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ενώ δεν έχει εκδοθεί η προαναφερόμενη απόφαση συνεχίζεται η εγκατάσταση των κεραιών αυτών και σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση και ερωτηματικά αναφορικά με την υγεία των κατοίκων που διαμένουν στις περιοχές εγκατάστασή τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

γιατί καθυστερεί η έκδοση της κοινής Υπουργικής Απόφασης και σε ποιές ενέργειες θα προβούν για την υπεύθυνη ενημέρωση της κοινής γνώμης και των πολιτών για το θέμα αυτό.

Ο ερωτών βουλευτής
Φώτης Κουβέλης

 

Από την ιστοσελίδα http://www.andreoulakos.gr/EROTISEIS.htm

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον κ. Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

 Θέμα: Απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Αιγάλεω

Την άμεση απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τη λεωφόρο Θηβών στο Αιγάλεω ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Οι συγκεκριμένες κεραίες είναι εγκατεστημένες σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου εκτός από τις δεκάδες πολυκατοικίες, υπάρχουν και μεγάλες εκπαιδευτικές μονάδες (3 νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί, 2 δημοτικά σχολεία, 3 γυμνάσια, 3 λύκεια και 2 Τεχνολογικές Εκπαιδευτικές Σχολές, το ΙΕΚ Αιγάλεω και τα ΤΕΙ Πειραιά).

Η εκπομπή ακτινοβολιών από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων μιάς περιοχής, ήδη επιβαρυμένης από τους αυξημένους ατμοσφαιρικούς ρύπους, καθώς το Αιγάλεω διαπερνούν 3 λεωφόροι με τεράστια κυκλοφοριακή κίνηση, η Θηβών, η Πέτρου Ράλλη και η Ιερά Οδός.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, είναι επικίνδυνο να υπάρχουν κεραίες κινητής τηλεφωνίας σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από κατοικημένες περιοχές, καθώς η αθροιστική επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και αιφνίδιο θάνατο.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Υπουργός ερωτάται

Εάν προτίθεται να αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την άμεση απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από το Αιγάλεω αλλά και από άλλες πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές και για την επανεγκατάστασή τους σε ειδικά κατασκευασμένους πυλώνες, μακριά από κατοικημένους χώρους, ώστε να μην απειλείται η υγεία των πολιτών;

Ο ερωτών βουλευτής
Α. Ανδρεουλάκος

 

Από την ιστοσελίδα http://www.nerantzis.gr/Dras_Korydallos.htm

ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
1. Μεταφορών και Επικοινωνιών
2. ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

Οι κάτοικοι του Κορυδαλλού είναι ανάστατοι, εξαιτίας της τοποθετήσεως κεραίας κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, επί των οδών Γρηγ. Λαμπράκη και Ταξιαρχών, σε κομβικό δηλ. σημείο του σφύζοντος εμπορικού κέντρου της πόλης.

Σημειώθηκαν έντονες λαϊκές κινητοποιήσεις, καταλήψεις του χώρου, διαμαρτυρίες προς κάθε κατεύθυνση, ενώ η Δημοτική Αρχή επέτυχε, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, την απαγόρευση της λειτουργίας της, μέχρι της εκδικάσεως της κυρίας αγωγής.

Άλλη κεραία ιδιωτικής τηλεφωνικής εταιρείας έχει, εδώ και καιρό, τοποθετηθεί και λειτουργεί σε κοντινό προς το ανωτέρω σημείο της πόλης.

Εξάλλου, παρόμοιες αντιδράσεις προκλήθηκαν παλαιότερα στο Κερατσίνι (Χαραυγή) και προσφάτως στη Δραπετσώνα.

Η άποψη ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, χωρίς να είναι αναμφισβήτητη, υποστηρίζεται εντούτοις ισχυρώς και εγκύρως, είναι δ' ευρέως διαδεδομένη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Ενόψει, λοιπόν, όλων αυτών

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι ανωτέρω Υπουργοί:

1. Προτίθενται, επιτέλους, να λάβουν μέτρα, πότε και ποια, προκειμένου να απαγορευτεί η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων, και μάλιστα σε τόσο κεντρικά σημεία;
2. Πώς αντιμετωπίζουν, εν πάση περιπτώσει, το ζήτημα των κινδύνων, που εγκυμονεί η λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας επί της δημόσιας υγείας;
3. Τέλος, γιατί δεν χρησιμοποιούνται, προς τον σκοπό αυτό, τα υψηλά σημεία, περιμετρικά των πόλεων και εκτός των οικιστικών ιστών;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νεράντζης

Αθήνα 28 Μαρτίου 1998


Χρονικό κεραιών ] Μηνύματα ψηφοφορίας ] Ομιλία Υφυπουργού ] Αδίστακτη Πολιτική ] Καταγγελίες  ΑΤΕ ] Κινητή...Ορθοδοξία ] [ Ερωτήσεις Βουλευτών ] Χαλάνδρι ] Ισπανία ]